Рейтинг — справа другорядна!?

02.09.2015
Рейтинг — справа другорядна!?

«Кваліфаєр» Ілля Марченко змусив припинити боротьбу на «Ю-Ес оупен»-2015 16-го сіяного — француза Монфіса. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Два тижні тому, на мегапредставницькому турнірі «АТР Мастерз» у Цинциннаті, який багато хто називає генеральною репетицією «Ю-Ес оупен», в одному з півфіналів — проти першої ракетки планети, серба Новака Джоковича — грав українець Олександр Долгополов. Як же хотілося його шанувальникам, аби подібне досягнення удалося Сашкові й на Відкритому чемпіонаті США. Проте, як видно, подібні успіхи даються тенісистам із не першої десятки дуже важко. Виклавшись по максимуму в Цинциннаті, підійти у всеозброєнні до останнього в сезоні турніру «Великого шолому» Долго не зміг. Через загострення хронічної травми правого ліктя найсильніший тенісист України не зміг дограти свій стартовий поєдинок на «Ю-Ес оупен»-2015 проти австралійця Сема Грота. Вигравши перший сет, наступні два Олександр програв, після чого вирішив не продовжувати боротьбу.

Другою втратою вітчизняного тенісу в перший змагальний день на нью-йорських кортах став виліт «кваліфаєра» Катерини Козлової, яка програла господарці кортів Бетані Маттек-Сендс — 4:6, 3:6.

Загалом, від України в основну сітку чоловічого та жіночого «одинаків» потрапило семеро тенісистів, п’ятеро з яких свої матчі зіграли в стартовий день змагань. Окрім двох поразок, в активі наших — три яскраві перемоги.

Особливо приємно за Іллю Марченка, який вирішив не обмежуватися перемогою в кваліфікації «Ю-Ес оупен»-2015, а пішов далі й вибив iз розіграшу 16-ту ракетку турніру — француза Гаеля Монфіса, ставши таким чином автором, напевно, найгучнішої наразі сенсації.

Цікаво, що турнірна доля темношкірого француза виявилася дуже схожою на нетривалу нью-йорську історію Долгополова. Після виграної першої партії було у нього ще два невдалих сети. А потім — відмова.

У наступному раунді на Марченка чекає українське дербі — з Сергієм Стаховським, котрий у чотирьох сетах «розібрався» з австралійцем Джоном Міллманом — 6:1, 3:6, 7:6 (7:3), 6:4. Цікаво, що на шести попередніх Відкритих першостях США Стаху лише одного разу вдалося пройти далі першого кола. У 2010-му році на «Ю-Ес оупен» він дійшов до третього раунду.

Щодо Марченка, то, пройшовши Монфіса, він повторив свій кращий результат у Нью-Йорку, показаний минулого року.

За попередні три роки своїх виступів на дорослому «Ю-Ес оупен» прима українського тенісу Еліна Світоліна також більше однієї перемоги за рік на хардових кортах «Флешінг Мідоуз» не здобувала. Утім у нинішньому сезоні вона має хорошу нагоду серйозно оновити своє персональне досягнення, адже вперше в Нью-Йорку вона грає в статусі сіяної. Захищаючи на старті цьогорічного турніру високий 17-й номер посіву, Еліна переконливо здолала росіянку Єлизавету Кулічкову — 6:1, 6:4. У наступному раунді нашу співвітчизницю чекає естонка Кайя Канепі. Зазираючи наперед, можна сказати, що в разі подальшого успіху на першу ракетку країни очікує не надто складний суперник — переможець пари: Девіс (США) — Макарова (Росія, 13).