Йдемо в ЄС, не минаючи НАТО

28.08.2015

Понад половина українців виступають за членство в Євросоюзі, зі значною перевагою випереджаючи кількість тих, хто обирає Митний союз. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг». Так, 55% українців висловилися за членство України в Європейському Союзі, тоді як за інтеграцію в Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану виступили 14% опитаних. Важко відповісти було 20% респондентів, ще 12% надали інші варіанти відповіді.

Якщо говорити про переваги в цьому питанні українців у регіональному розрізі, то за ЄС виступають захід (83%), центр (58%) і південь (48%), і лише на сході України думки респондентів розділилися: «за» вступ до ЄС висловились 26% українців, за рух України до МС — 28% опитаних, вагалися з відповіддю 34%, 12% запропонували власні зовнішньополітичні «вектори».

Що ж стосується питання НАТО, то кількість українців, які готові проголосувати на референдумі за вступ України до Північноатлантичного альянсу, перевищує число тих, хто голосував би проти. Так, якби референдум щодо вступу в НАТО відбувся у липні 2015 року, 41% українців підтримали б вступ України в Північноатлантичний альянс, проти вступу висловилися б 30% опитаних. Ще 15% респондентів вагалися з відповіддю, а 14% заявили, що не пішли б на референдум.

Знову-таки: захід, центр та південь є більш прогресивними в цьому питанні. На заході підтримують вступ 63% опитаних, а «проти» — 24%, у центрі 43% і 26%, відповідно, на півдні України — 40% і 33%. Водночас на сході України «за» проголосували б 15%, вагалися з відповіддю 17%, не пішли б на голосування 25%, а проти вступу віддали б свої голоси 42% опитаних.

Обидва опитування було проведено у всіх регіонах України (за винятком Криму, Донецької та Луганської областей) з 10 до 30 липня 2015 року.