«Євангеліє» від Арсенія

28.08.2015
«Євангеліє» від Арсенія

Почуття міри занадто часто підводить українських політиків. Напередодні засідання уряду, яке відбулося 27 серпня, очільник Кабміну Арсеній Яценюк розмістив на своєму «Фейсбуці» веселу фотографію — з усміхненим собою та щасливою Наталією Яресько, головою Міністерства фінансів. «Для України є добрі фінансові новини. Завтра о 12.00 відбудеться позачергове засідання уряду», — підписав знімок Яценюк.

Хоч би як намагався Яценюк зберегти інтригу, суть його добрих новин дуже скоро стала набутком гласності. Йдеться про згоду зовнішніх кредиторів України списати майже 4 млрд. доларів. Повернення ж решти боргу пролонгують на десяток років. Тож привід для радості у Яценюка є, проте він не настільки глобальний, аби робити його приводом для піару.

Тим паче, що й з цією угодою, про яку йдеться, далеко не все так просто. Агентство Bloomberg зазначає (з посиланням на прес-секретаря українського Мінфіну Дар’ю Марчак), що остаточних домовленостей сторони поки не досягли, а в комітеті кредиторів, очолюваному компанією Franklin Templeton, ситуацію не коментують.

Ясність натомість внесла Наталія Яресько, яка перед засіданням оприлюднила наступні цифри: договір з кредиторами передбачає зменшення державного боргу на 20% і дозволяє негайно знизити борговий тягар на $3,6 млрд.

Ця сума може зрости ще на $200 млн. і досягти $3,8 млрд., якщо таке ж зниження буде погоджено за гарантованими державою валютними боргами держпідприємств і євробондами Києва. Решта єврооблігацій будуть продовжені з 2015—2023 років до 2019—2027 років. Тобто Україна не буде виплачувати основну суму боргу в найближчі чотири роки. Ставка за боргами буде підвищена з 7,22% до 7,75%.

Однак повідомлення про просування у перемовинах з кредиторами було не єдиним приводом для скликання Кабміну. Загалом часті засідання уряду (чергові та позачергові) стали останнім часом нормою. На попередніх зборах обговорювалося, зокрема, «турне» Міністерства регіонального розвитку, чиї емісари проїдуться великими містами України і перевірять стан підготовки до опалювального сезону. Про цю ідею у середу, 26 серпня, доповідав профільний міністр Геннадій Зубко.

«Упродовж вересня буде складено відповідні акти про стан готовності житлово-комунального господарства в регіонах до зими», — наголосив він. Така активність, імовірно, свідчить про одне: виборча кампанія вже наступає на п’яти основним її учасникам. А «Народний фронт» Прем’єра Яценюка бере участь у місцевих виборах — хай навіть і не самостійно, а під егідою президентського Блоку Порошенка.

Підтвердженням тому є й ініціатива уряду щодо додаткової підтримки малозабезпечених родин. Міністр соцполітики Павло Розенко представив на засіданні проект акта, яким пропонується виплачувати малозабезпеченим сім’ям по 250 гривень на дитину щомісячно, починаючи з дня її народження (до цього така норма починала працювати лише із досягненням дитиною 3-річного віку).

...На час, коли ми готували цей номер до друку, засідання уряду ще тривало. Проте головні тези на ньому вже було озвучено. «Очікуваний нашими ворогами дефолт не відбувся», — радів Арсеній Яценюк, вбачаючи у цьому, вочевидь, власну заслугу. «Найближчі чотири роки Україна не виплачуватиме тіло кредиту», — наголошував Прем’єр-міністр. Отож з «тілом» розбиратиметься наступний уряд, хіба що Арсеній Петрович відміряв собі ще не одну каденцію...