Вугілля замість електрики

27.08.2015

Наша держава припинила експортувати електроенергію з Росії. Але тішитися цій новині завчасно: замість струму ми купуватимемо у «старшого брата» вугілля. Таким чином, вітчизняна електроенергетика і далі, як і газова сфера, перебуватиме під фактичним контролем Москви.

Зупинка імпорту трапилася у знаменний для держави день — 24 серпня. «Величина імпорту електроенергії з Росії на 21:00 24 серпня становила 0 МВт (планова величина 50 МВт)», — кажуть у ДП НЕК «Укренерго». Купували струм у росіян цього разу ми недовго, лише два тижні: країна відновила імпорт 7 серпня, а у День незалежності сторони — «Укрінтеренерго» і «Інтер РАО» — його припинили. Причини офіційно не повідомляють, цілком можливо, на це рішення вплинуло подорожчання російської електроенергії для нашої країни на 6,5%.

З іншого боку, влада планує завантажити наші теплові електростанції, для роботи яких гостро не вистачає сировини, тобто вугілля. І ось державна енергогенеруюча компанія «Центренерго» знайшла постачальника: почала імпортувати вугілля марки «А» (антрацитної групи) з Ковальського вугільного басейну (Росія).

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин зазначив, що в «Центренерго» вже є домовленості про перші поставки вугілля морським шляхом на кінець вересня — початок жовтня.

Станом на 25 серпня запаси вугілля на складах ТЕС становили 1 млн. 318,6 тис. тонн (із них 585,7 тис. тонн — антрацит). Це менше половини від потреб. До складу «Центренерго» входять Вуглегірська (Донецька область), Трипільська та Зміївська теплоелектростанції сумарною проектною потужністю 7,6 ГВт.