Повернення до «Пташиного гнізда»

26.08.2015
Повернення до «Пташиного гнізда»

І через сім років після олімпійського тріумфу в Пекіні Усейну Болту немає рівних. (з сайта iaaf.org.)

Напевно, та незначна кількість легкоатлетів-«довгожителів», які залишилися в строю після Олімпіади-2008 й минулого тижня прибули до Пекіна на чемпіонат світу, потрапивши на стадіон «Пташине гніздо», пережили своєрідне дежа вю. Така ж піднесена урочиста атмосфера, чудовий прийом та організація й навіть гаряче серпневе повітря — все, як сім років тому. А тут ще й неперевершений Усейн Болт знову, як блискавка, промчав стометрівкою, здобувши своє чергове планетарне «золото». Справжня машина часу в дії.

Згадуючи успішне олімпійське минуле вітчизняних атлетів у Пекіні-2008, спадає на думку золотий тріумф семиборки Наталі Добринської, подвійний медальний фініш на 1500 м Ірини Ліщинської та Наталі Тобіас, сенсаційна «бронза» дискоболки Олени Антонової та стрибуна з жердиною Дениса Юрченка. Нині жодного з цих олімпійських призерів у нашій легкоателичній збірній немає.

Тож своєрідним медальним орієнтиром для «синьо-жовтих» була Олімпіада-2012 та чемпіонат світу-2013, де вітчизняним спортсменам по три рази вдалося піднятися на п’єдестал. На обох згаданих турнірах у «призах» фінішувала майстриня стрибків потрійним Ольга Саладуха. Однак на «мундіалі» в Пекіні донеччанці показати свій найкращий результат не вдалося. Усьому причина — травма спини. «Останні місяці я лікувалася. Чемпіонат світу взагалі був під питанням», — пояснила бронзова призерка лондонської Олімпіади-2012 та московського ЧС-2013. У сектор для стрибків Ольга вийшла з корсетом, але під час першої ж спроби (у момент розбігу) він злетів. «Я сильно «прибила» спину, відразу пішло в ноги», — описала свої відчуття спортсменка, якій надалі повноцінно змагатися не дозволяв різкий біль. У підсумку, 14,41 м — і шосте місце. А перемогу з результатом 14,90 м здобула колумбійка Катрін Ібаргуен. Примітно, що другою, встановивши національний рекорд Ізраїлю (14,78), фінішувала наша колишня співвітчизниця Анна Князєва-Міненко, яка, нагадаємо, кілька років тому, після одруження, змінила українське громадянство.

Наша багатоборка Ганна Касьянова (до заміжжя — Мельниченко) на «мундіаль» до Пекіна прибула в статусі чинної чемпіонки світу, проте захистити титул їй не дозволила травма. «На розминці я відчула, що не зможу змагатися, тому разом із тренером вирішила не виходити на старт», — сказала Ганна.

Відтак реноме вітчизняного семиборства на «Пташиному гнізді» довелося захищати бронзовій призерці зимового чемпіонату світу-2014 та переможниці Кубка Європи-2015 Аліні Фьодоровій. Щоправда, продовжити колекціонування дорогоцінних нагород броварчанці не вдалося. Лише 17-те місце підсумкового протоколу. «Свій виступ оцінюю дуже погано. Але це спорт, і буду сподіватися на краще», — підсумувала Аліна, сумарний результат якої «програв» чемпіонці — знаній британці Джесіці Енніс-Хілл — 691 бал.

Додамо, що через травму припинила змагання ще одна знана українська атлетка — спринтерка Наталя Погребняк, без допомоги якої тепер годі й розраховувати на пристойний виступ нашого квартету в естафеті 4 по 100 м.