Аншлагом — по еліті

26.08.2015

Якщо раніше кубкові матчі в Україні проводилися посеред тижня, то після зменшення кількості учасників прем’єр-ліги й, відповідно, скорочення ігрового навантаження на представників елітного дивізіону, поєдинкам КУ вдалося зайняти нішу більш рейтингового турніру. Принаймні матчі 1/16 фіналу кубка його організатори провели у вихідні, залучивши таким чином на трибуни регіональних стадіонів значно більшу глядацьку аудиторію, ніж та, що збирається на подібні баталії у «мід-уїк».

Показовим у цьому плані вийшов матч у селищі Зоря, що на Одещині. На поєдинок місцевих «Балкан» проти «Дніпра» прийшла подивитися, без перебільшення, вся громада. Аби задовольнити неймовірний інтерес до цього поєдинку, керівникам села в екстреному порядку довелося вирішити питання з розміщення навколо футбольного поля десятитисячної глядацької аудиторії.

«Наскільки я знаю, ще три тижні тому тут було лише поле. Радий, що в певній мірі ми дали поштовх місцевій владі, керівництву клубу, й вони зробили такий хороший стадіон», — охарактеризував футбольну обстановку в Зорі наставник «Дніпра» Мирон Маркевич. Отримавши неймовірно потужну підтримку, «Балкани», попри свій аматорський статус, дали справжній бій іменитому опоненту, дозволивши «дніпрянам» забити єдиний і переможний у матчі м’яч лише на останніх хвилинах основного часу.

Не меншим виявився глядацький інтерес до візиту представника елітного дивізіону — «Металіста» — в Миколаїв. Не дивно, адже востаннє в місті корабелів футбол екстра-класу бачили в 1999 році, коли ФК «Миколаїв» виступав у тоді ще вищій лізі вітчизняного футболу. Утім рейтингове відставання від кубкового опонента виявилося фактором другорядним, і команда Руслана Забранського, котра ще минулого сезону виступала в другому дивізіоні, по суті, сенсаційно пробилася до 1/8 фіналу КУ.

Загалом, після першого для команд прем’єр-ліги кубкового етапу представництво найсильнішого дивізіону країни в турнірі зменшилося на чотири одиниці. Окрім «металістів», з розіграшу також вилетіли «Говерла», запорізький «Металург» та «Карпати», при тому що їхніми суперниками були команди нижчого класу. Проте, якщо аутсайдери прем’єр-ліги — закарпатці та запоріжці — гостьові невдачі в Харкові та Тернополі сприйняли доволі стримано, то для «біло-зелених», які в нинішньому чемпіонаті демонструють непогану гру й традиційно вважаються потужним кубковим гравцем, гостьове фіаско в Кіровограді від «Зірки» виявилося доволі болючим. Особливо важко поразку (в серії післяматчевих 11-метрових ударів) сприйняли фанати «Карпат», які влаштували бійку з місцевими «ультрас» та міліцією.

Водночас для флагманів українського футболу — «Динамо» та «Шахтаря» — перші в сезоні кубкові поєдинки стали легкою прогулянкою. «Гірники», граючи напіврезервним складом, без проблем розібралися зі столичними «канонірами», які після банкрутства лише починають процес свого відновлення. А от наставник «біло-синіх» Сергій Ребров на гру проти першолігового «Гірник-Спорт» до Комсомольська привіз бойовий склад. Як результат — динамівці вщент розгромили свого опонента — 6:0. Беззаперечним героєм поєдинку став Андрій Ярмоленко. Граючи з капітанською пов’язкою, він тричі «розписався» у воротах «гірників» і стільки ж зробив результативних передач. Неабияку продуктивність Ярмоленка багато хто пов’язав начебто з його останнім поєдинком у динамівській футболці. Напередодні поєдинку британський спортивний ресурс «Скай» повідомив, що український півзахисник за 20 млн. євро переходить у англійський «Евертон». Але наступна заява Сергія Реброва спростувала припущення: «Такий футболіст, як Андрій Ярмоленко, потрібний і моїй команді». Після цього в ЗМІ з’явилася інформація, що «Динамо» запропонувало своєму лідерові новий контракт, а «Евертон» переорієнтувався на іншого футболіста з української прем’єр-ліги — донецького бразильця Бернарда.

ТАБЛО

Кубок України. 1/16 фіналу. «Черкаський Дніпро» — «Сталь» (Ддз) — 1:3 (Батальський, 83 — Козак, 21; Бурлін, 53 (у свої ворота); Кулач, 69; 3650 глядачів), «Балкани» (Одеська обл.) — «Дніпро» — 0:1 (Ротань, 86; 10000 глядачів), «Зірка» — «Карпати» — 1:1 (пен. — 5:4; Чачуа, 50 — Загальський, 70 (пен.); 5200 глядачів), «Гірник» (Кривий Ріг) — «Іллічівець» — 3:0 (Ситало, 2; Боровський, 69, 80; 4000 глядачів), «Десна» — «Ворскла» — 1:1 (пен. — 2:4; Кондратюк, 53 — Шиндер, 18; вилучення: Сапай, 49 («В»); 4800 глядачів), «Інгулець» (Кіровоградська обл.) — «Волинь» — 0:2 (Діденко, 26; Матей, 80 (пен.); 1720 глядачів), «Суми» — «Оболонь-Бровар» — 0:1 (Шевчук, 45; 1780 глядачів), «Арсенал-Київ» — «Шахтар» — 0:3 (Малишев, 20; Едуардо, 38; Гринь, 74; 1500 глядачів), «Гірник-Спорт» (Комсомольськ) — «Динамо» — 0:6 (Кравець, 26; Ярмоленко, 39, 65, 76; Велозу, 55; Антунеш, 67; 3000 глядачів), «Мир» (Херсонська обл.) — «Чорноморець» — 0:2 (Слінкін, 29; Ковалець, 75; 1250 глядачів), «Авангард» (Краматорськ) — «Олександрія» — 1:3 (Філіпов, 35 — Полярус, 26, Степанюк, 33, Леонов, 48; 1200 глядачів), «Миколаїв» — «Металіст» — 2:1 (Берко, 27, 79 — Льопа, 29; 10000 глядачів), «Тернопіль» — «Металург» (З) — 3:1 (Полянчук, 3; Курило, 62; Богданов, 67 — Журахівський, 45; 3000 глядачів), «Геліос» (Харків) — «Говерла» — 1:0 (Чередніченко, 90+4; 3000 глядачів), «Нафтовик» — «Олімпік» — 0:2 (Драченко, 6; Поступаленко, 90+2; 2500 глядачів), «Кристал» (Херсон) — «Зоря» — 0:5 (Хомченовський, 22; Петряк, 41; Гречишкин, 52; Танковський, 60; Ліпартія, 86; 5150 глядачів).

 

ПЛЯЖНИЙ ФУТБОЛ

Дуже близько до головного трофею Євроліги підібралася національна збірна України з пляжного футболу. У вирішальній частині розіграшу, яка минулими вихідними проходила в Естонії, підопічні Євгена Варениці пробилися до фінального поєдинку, де за скандальних обставин мінімально поступилася збірній Португалії (4:5). На думку арбітрів, свій переможний гол «червоно-зелені» забили в момент, що збiгся з сиреною про завершення основного часу. Натомість представники української збірної, як і глядачі телетрансляції, що мали можливість стежити за хронометром матчу, наполягали на тому, що переможний удар португальський футболіст зробив уже після завершення ігрового часу. Була б у розпорядженні учасників турніру неупереджена система відеоповторів, спірний момент розв’язали б дуже швидко. А так усе знову «вперлося» в суб’єктивну упередженість футбольного рефері.