Щоб і на небі почули

21.08.2015
Щоб і на небі почули

«Своє радіо Андрія КузьменкА» (скорочено S.R.A.K.A.) організувало рекордний марафон у прямому ефірі тривалістю 65 годин, у пам’ять свого засновника, до його 47-річчя. «Ідея встановлення такого рекорду виникла півроку тому, коли я розповіла Андрію про подібний рекорд, який встановили росіяни (рекорд «Русского радио» — 60 годин. — Авт.), — прокоментувала ініціаторка та ведуча марафону Юлія Карпова. — Нам стало принципово відібрати у них першість, тому домовилися про те, що як тільки він визначиться зі своїми вільними датами, ми це зробимо. Зараз, на жаль, найдовший радіоефір пройшов уже без Андрія, але в честь його дня народження та з тими людьми, які з ним працювали і допомагали розвивати радіо S.R.A.K.A. Це буде своєрідний подарунок — здійснити один із найвідчайдушніших його планів».

Протягом більш як двох діб у прямому ефірі співали пісні Скрябіна та розповідали історії, пов’язані з музикантом, його друзі, колеги та родичі. Всього близько 40 гостей, повідомили організатори, серед яких гурт «Пающіє Труси», «Дзідзьо», Володимир Бебешко, співаки Валерій Харчишин, Олег Собчук, Олег Лапоногов, Марія Бурмака, Ірена Карпа, Віктор Бронюк, батьки Андрія, члени сім’ї та близькі друзі родини Кузьменків. За словами ведучої, навіть незважаючи на те, що зараз у розпалі період відпусток, запрошені без вагань погодилися приходити вночі чи навіть через скайп виходити в ефір.

Концепція радіомарафону побудована на неочікуваних сюрпризах. За словами ініціаторів, в ефірі звучали композиції, які Андрій Кузьменко записав за кілька днів до аварії, і вони дивом не потрапили в інтернет. Окрім того, мама Кузьми презентувала колискову, яку колись співала синові, а зараз записала спеціально до ефіру.

Тим часом за марафоном спостерігали експерти Національного реєстру рекордів України, які після його завершення у прямому ефірі оголосили офіційний результат. Утім основне для них — залишити рекорд в Україні, а світова першість не головна мета. «День народження Кузьми — найкращий день для втілення рекорду. У нас точно все вийде, адже «ми всьо робимо правильно», — розповіла Юлія Карпова. — Головне прагнення — не перетворити ефір на реквієм. Це має бути повний треш — ефір у стилі Скрябіна. Завдання: зробити так, аби кожна людина, яка підключилася, не хотіла вимикатись упродовж усіх 65 годин».