Денний і нічний «Дозор»

19.08.2015
Денний і нічний «Дозор»

Новинка української «оборонки».

Львів. Центр міста. Гуркіт сповіщає про те, що вулицями пересувається військова техніка. У такий спосіб державне підприємство «Львівський бронетанковий завод» разом iз державним концерном «Укроборонпром» продемонструвало вітчизняні зразки броньованої бойової техніки «Дозор». Дві моделі не лише відрізняються фарбуванням, а й по-різному виконані. Як пояснив заступник генерального директора з виробництва концерну «Укроборонпром» Юрій Пащенко, одна — це бойова бронемашина, інша — броньована тактична бойова машина. Наприкінці літа, по завершеннi випробувань, техніку постачатимуть Збройним силам України.

Механізовані війська мають високу бойову самостійність і універсальність, здатні виконувати поставлені завдання в різних умовах місцевості й за будь-яких погодних умов, на головних і другорядних напрямках, у першому чи в другому ешелоні, у складі резервів, морських і повітряних десантів. Механізовані і танкові війська, які складають основу Сухопутних військ України, виконують завдання щодо утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиття ударів, прориву оборони противника, розгрому його військ, захоплення важливих районів, рубежів і об’єктів. До складу механізованих і танкових військ входять механізовані і танкові бригади і полки, на озброєнні яких перебувають танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти та інші зразки озброєння українського виробництва.

Вітчизняний броньований автомобіль «Дозор» (базова модель) — це автомобіль багатоцільового призначення високої прохідності. Легкий, масою до 6, 3 т, 11-місний. Він є базовим для таких варіантів, як бронетранспортер піхоти, військової розвідки та сил спеціальних операцій, санітарний БТР, для встановлення озброєння, може використовуватись як командно-штабна броньована машина і машина радіаційної, хімічної та біологічної розвідки. Бронемашина призначена для захисту екіпажу та десанту від вогню стрілецької зброї, осколків снарядів та мін. А саме: від 7, 62-мм бронебійних куль iз відстані 30 метрів та осколків 150-мм осколково-фугасного снаряду, підірваного на відстані 50 метрів. Озброєння «Дозора» дозволяє вражати живу силу та легко броньовану техніку противника, а також вести ефективний вогонь по повітряних цілях, які літають на дозвукових швидкостях. Швидкість пересування бронемашини коливається від 90 до 120 км/год.

«Цьогоріч у квітні з’явився зразок, який ми згодом демонстрували на різних спеціалізованих виставках як наочний приклад наших можливостей та потенціалу для випуску нових видів продукції, — повідомив керівник «Укроборонпрому» Роман Романов. — У липні, відповідно до договору з Міністерством оборони України, техніку було передано на випробування. Нині ви бачите зразок, який відрізняється від квітневої машини. Міноборони внесло цілу низку змін до першої моделі. Сьогодні бачимо техніку, яку віддаємо на випробування Збройним силам України. Плануємо до кінця літа її випробувати, щоб перші серійні зразки невдовзі надiйшли на озброєння».

На запитання журналіста про внесені зміни в модель «Дозора-Б» генеральний директор «Укроборонпрому» деталізував: «Було змінено торпеду керування. У Міноборони вважали неефективними технічні характеристики торпеди. Панель візуального керування також перепроектовано. Було змінено повністю всю електропроводку машини. Нагадаю, що це авто понад чотири роки «лежало» на папері».

Щоб зварити один корпус, раніше потрібен був місяць. Нині, завдяки новим технологіям, час на зварювання зменшився до чотирьох днів. Загалом, близько місяця йде на збирання одного кузова. Ціна одного «Дозора» коливається в районі 4 млн. грн.

Мало хто помітив відмінності, і не лише зовнішні, у двох моделей «Дозорів». Про другу модель та її відмінності нашому кореспонденту розповів заступник генерального директора «Укроборонпрому» Юрій Пащенко.

«Ми стоїмо поруч із броньованою тактичною бойовою машиною «Дозор», — веде екскурсію Юрій Пащенко. — Попередня модель — це бойова машина «Дозор», зроблена на замовлення експортерів для продажу за кордон. А ось цю тактичну бронемашину замовило Міноборони України, вона відповідає всім вимогам та потребам вітчизняного війська. Є деякі елементи, які відсутні в тій машині. Їх досить багато. Навіть бійниці мають іншу форму. Якщо тут вони відкриваються наверх, то в іншій машині — донизу. Підкрилки мають іншу форму. Бачите, вони кріпляться так, щоб у разі, коли, не дай Боже, машина наїде на фугас, вибухова хвиля піде по V-подібному кузову і легко відірветься, не перекинувши машину. Всі підходять і стукають по них. Думають, що це погано, що вони такі тоненькі. Це дуже добре».

Ще однією із родзинок бойової тактичної машини є наявність димової завіси. Якщо команда бачить, що в них хтось прицілився, то включає систему, яка створює димову завісу. Машина тим часом може відійти, ставши невидимою. Захист тактичної машини зроблений «як термос». В ній використовуються жорсткі кевларові пластини. Броньовані листи виготовляє Україна — Маріупольський комбінат разом з «Азовсталлю». Українська броня якісна і не гірша за іноземну. Авто має досить серйозний протимінний захист, який відповідає четвертому рівню STANAG 4569 за класифікацією НАТО.

У порівнянні з базовою моделлю тактична машина «Дозор» має додатковий навісний захист, спереду встановлено лебідку, нові, сучасні панель водія і рульове колесо, всі сидіння замінено на більш зручні й захищені. На сидіннях підвищеного комфорту, до речі, також львівського виробництва, може розташуватись 9 членів екіпажу (а не 11, як у базовій моделі).

«Збройні сили України мають ефективно на ній воювати будь-де, — каже Юрій Пащенко. — Якщо для виконання завдань наших миротворчих сил потрібна буде така техніка, ми нею забезпечимо. Це перший в Україні двоосний бронетранспортер. Не плутати з усіма іншими броньованими автомобілями, коли береться шасі вантажівки, з двигуном, трансмісією, а зверху ставиться броньована будка. То броньовані автомобілі. А це тактична бойова машина. В неї немає рами. В неї несучий кузов».

Роман Романов підсумував, що за рік у Збройні сили України було поставлено 3800 одиниць нової модернізованої техніки, 2800 одиниць відновленої техніки. 55 виїзних бригад відновили понад тисячу одиниць техніки безпосередньо в зоні проведення АТО.

ДОВІДКА «УМ»

ББМ «Дозор-Б» — повноприводна бойова броньована машина з колісною формулою 4х4. Створена Харківським конструкторським бюро з машинобудування як багатоцільовий захищений транспортний засіб для транспортування особового складу, зброї, та військового обладнання вагою до 2 т. Виготовляють на Львівському бронетанковому заводі. Броньовий корпус бронеавтомобіля «Дозор-Б» забезпечує захист екіпажу, десанту і внутрішнього обладнання від стрілецької зброї, протипіхотних мін та впливу зброї масового ураження. Бронетранспортер «Дозор-Б» може ефективно використовуватися для оснащення спеціальних підрозділів Збройних сил (сил швидкого реагування і військової поліції) при виконанні ними розвідувальних, дозорних, а також миротворчих операцій та застосовуватися як основний транспортний засіб в умовах бойових дій (у тому числі із застосуванням зброї масового ураження). Призначений для використання в підрозділах сухопутних військ, військової поліції, в штабах, розвідувальних та тилових підрозділах. У залежності від призначення передбачені різні варіанти виконання бронеавтомобіля у виробництві: бронетранспортер, санітарна, командно-штабна, розвідувально-дозорна та інші спеціальні машини.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>