«Швидка їжа»: марафон хвороб?

18.08.2015
«Швидка їжа»: марафон хвороб?

Перш ніж налягати на «швидкий» бутерброд — подумайте, чи варто… (з сайта skarby.org.ua.)

Як підтверджують соціологічні дослідження, майже кожен п’ятий житель великих міст в Україні регулярно відвідує заклади швидкого харчування. Основні клієнти таких закладів — молодь. Але «швидка їжа», особливо якщо вживати її часто, — прямий шлях до серйозних проблем зі здоров’ям. Лікарі нагадують: особливо пильними щодо таких невибагливих перекусів варто бути влітку.

«Найголовніша проблема — умови зберігання продуктів, iз яких виготовляють хот-доги, гамбургери, шаурму, — говорить Інна Влащенко, столичний лікар-терапевт. — Не всі виробники і реалізатори «швидких» страв ретельно стежать за тим, аби продукти зберігалися належним чином. Часто вони лежать годинами на спеці. І якщо сосиски в хот-дозі бодай підігрівають (хоча це, звісно, не усуває хвороботворних мікроорганізмів), то майонез до бутерброда наливають просто з усіма бактеріями, які розмножувалися в теплі впродовж цілого дня. Адже не всі вуличні кіоски обладнано холодильниками».

М’ясо для шаурми не завжди перевіряють у лабораторіях, часом воно має сумнівне походження і якість. Не кажучи вже про жири, на яких підсмажують сосиски, котлети, м’ясо. Здебільшого, в таких закладах використовують комбінований жир із великою часткою маргарину. А в ньому — чимало так званих трансжирів, які осідають на стінках судин у вигляді холестеринових бляшок. Тож варто задуматися — на чому готували картоплю-фрі, якою ви вирішили «заморити черв’ячка».

Трансжири, до речі, не зустрічаються в природі — вони виробляються тільки в процесі приготування маргарину і, меншою мірою, — при дезодоруванні рафінованої олії. Відтак організм людини «не знає», що з ними робити, тож вони порушують жировий обмін, провокують розвиток атеросклерозу і надмірну вагу.

Жир у фритюрниці рідко хто замінює кожні 2-3 години (як мало би бути за стандартом), його просто доливають за потреби. Отож у продуктах, приготованих таким чином, накопичуються канцерогени (які провокують розвиток онкозахворювань) і глікотоксини (що призводять до хронічних запальних захворювань).

«Сосиски у хот-догах — узагалі окрема тема, — наголошує лікар. — Не секрет, що м’яса як такого в цьому продукті фактично немає, зате вдосталь ароматизаторів, сої, підсилювачів смаку, барвників, консервантів. Загалом підсилювачі смаку — одна з найбільших проблем фаст-фуду, навіть якісного. Хоча власники закладів, звісно, заперечують їх використання. Та замість чистих спецій у таких закладах переважно використовують готові пряно-ароматичні суміші, до складу яких входять підсилювачі смаку. Звісно, ці підсилювачі роблять фаст-фуд смачним, і водночас провокують захворювання органів шлунково-кишкового тракту».

Майте також на увазі, що коли ви їсте на ходу (а швидка їжа переважно так і споживається), то така трапеза точно не йде на користь. Адже правильне травлення можливе тільки якщо ви їсте спокійно, не кваплячись. Інакше всі регуляторні процеси в організмі порушуються, і з часом це виливається у якесь захворювання. Знайти альтернативу швидким шкідливим перекусам неважко. Головне — захотіти.

ДО РЕЧІ

Перекусити смачно і з користю допоможуть:

Кефір, йогурт, кисле молоко. Корисні бактерії, що містяться в них, сприяють поліпшенню травлення, усувають тяжкість і підвищене газоутворення в шлунково-кишковому тракті. Свіжі кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру, без добавок і ароматизаторів — не тільки корисний перекус, а й ефективний спосіб нормалізувати вагу.

Свіжі, заморожені або сушені фрукти і ягоди. Вони містять цінні вітаміни і мікроелементи, зміцнюють організм, наповнюють його енергією. Для перекусів підходять банани, груші, яблука, апельсини, вишня, полуниця, чорниця.

Салати зі свіжих овочів. Як і фрукти, овочі містять багато корисних речовин і мінімум калорій. Добре перекусити ароматним салатиком із болгарського перцю, помідора, огірка, зелені. Заправляти краще рослинною олією, а не сметаною чи майонезом (особливо в теплу погоду).

Смузі. Цей смачний напій можна приготувати в блендері за кілька хвилин. Подрібніть шматочки фруктів, ягід або овочів, додайте в суміш трохи молока, кефіру чи йогурту. Доречним буде чайна ложечка насіння льону і трохи кориці. Цукор і сіль можна не додавати.

Сухофрукти і горіхи. Такі перекуси дуже доречні на роботі, оскільки тамують голод і сприяють активізації мозкової і фізичної діяльності.