Щоб обiцянки стали реальнiстю

14.08.2015

На останньому засіданні уряду, 12 серпня, Прем’єр Арсеній Яценюк нарешті виступив із заявою, на яку вже котрий місяць чекали мільйони українців по всій державі. Очільник Кабміну визнав: для забезпечення справедливого підходу до всіх громадян підняття мінімальної зарплатні має стосуватися «всіх секторів української економіки — як державного, так і приватного». Звісно, не обійшлося й без сентенцій у дусі «Капітан Очевидність»: Арсеній Петрович відзначив дуже низький рівень зарплат у країні й визнав — вирішити це питання можливо лише при умові віднайдення додаткових коштів.

Водночас Опозиційний блок уже котрий місяць наполегливо вимагає від уряду індексації зарплат, пенсій та інших соціальних виплат людям з урахуванням колосальної інфляції. Більше того, опозиція неодноразово вносила до парламенту законопроекти, що стосувалися найгостріших питань соціального захисту громадян.

Тож природньо, що заяву уряду про майбутню індексацію доходів українців народний депутат від Опозиційного блоку Сергій Льовочкін назвав перемогою опозиції.

«Цю заяву уряду ми оцінюємо як перемогу опозиції — саме на негайній індексації зарплат, пенсій та інших виплат з урахуванням інфляції Опозиційний блок категорично наполягає останні півроку», — підкреслив народний депутат. І водночас зауважив: очевидно, що це рішення уряду  варто було б приймати ще навесні, коли люди зіткнулися з інфляцією і опозиція зареєструвала відповідний законопроект. «Тепер завдання опозиції — проконтролювати, щоб ці обіцянки не залишилися тільки порожніми заявами та передвиборчим піаром», — додав Сергiй Льовочкiн.

«У цілому ж дощ обіцянок говорить про одне — ми спостерігаємо старт нової виборчої кампанії. Коли замість того, щоб турбуватися збільшенням доходів людей і створенням робочих місць, реформами, економічним розвитком і найголовніше — якнайшвидшим припиненням війни і реальним виконанням Мінських угод, в уряді, схоже, зайнялися піаром перед місцевими виборами», — зазначив народний депутат.

«Нинішня коаліція війни не в змозі вирішити державні проблеми такого масштабу, як війна і проведення необхідних реформ. Опозиційний блок не має ілюзій щодо якості економічної політики цього Кабміну та коаліції, яка його створила. Саме тому ми подали вже більше 50 законопроектів, націлених на вирішення соціальних питань. Якщо влада їх прийме — країна відразу відчує позитивні зміни», — підкреслив Сергій Льовочкін.

«Опозиція на місцях разом iз людьми буде домагатися, щоб обіцянки влади стали реальністю, а не залишилися порожнім звуком», — додав депутат.

Що ж, наразі опозиціонерам та громадськості справді слід не втрачати пильності, аби гучна заява Арсенія Яценюка не залишилася після місцевих виборів черговою профанацією з тих, «на які три роки чекають» (а точніше — до наступних виборів).

Сам глава уряду заприсягся, що вже доручив Мінфіну разом із Мінсоцполітики обрахувати можливість підняття мінімальної заробітної платні ще в цьому році. Будемо сподіватися, не під Новий рік, а все-таки раніше. Бажано — до 25 жовтня.