Дожити до виходу на пенсію

11.08.2015

Кабінет Міністрів України підготував черговий неприємний «сюрприз» для бюджетників — постанову, яка збільшує мінімальний стаж виходу на пенсію для медиків і освітян. Документом передбачено, що пенсії за вислугу років співробітникам освіти, охорони здоров’я та соцзахисту встановлюються за наявності спеціального стажу не менше 25 років станом на 1 квітня 2015 року. Після 1 квітня стаж, який необхідний для отримання пенсії, збільшуватиметься на 6 місяців щороку, поки з 1 квітня 2024 не досягне 30 років.

На думку опозиційного віце-прем’єр-міністра з питань соціальної політики і пенсійної реформи, народного депутата від Опозиційного блоку Наталії Королевської, таке рішення уряду — це ще один крок, спрямований на те, щоб позбавити бюджетників засобів до існування.

«Владі мало соціального геноциду, який вона влаштувала за останні півтора року, — вона ще й робить так, щоб лікарі з вчителями взагалі не доживали до пенсії», — вважає народний депутат.

«У влади взагалі якась особлива ненависть до працюючих пенсіонерів — спочатку їх пенсії обкладають 15%-вим податком, а потім, щоб остаточно добити, ще й підвищують страховий стаж. Але звідки така ненависть? Може, лікарі та вчителі у нас є найзаможнішими людьми? Та Яценюку не вистачило б їх зарплати навіть на польоти економ-класом», — зазначила Королевська.

Політик додала, що Опозиційний блок зробить усе, щоб ганебний податок на пенсію з працюючих пенсіонерів теж був скасований. На переконання Королевської, рішення про оподаткування пенсій і збільшення мінімального стажу для виходу на пенсію є абсолютно несправедливими по відношенню до людей, які не можуть прожити на одну пенсію і тому змушені паралельно працювати, щоб хоч якось зводити кінці з кінцями.

Королевська зазначила: ухвалюючи такого роду постанови урядовці ставлять під удар одну з найбільш незахищених категорій бюджетників, від яких залежить надзвичайно важливі для країни речі — здоров’я і освіта наших громадян. Народний депутат нагадала, що, згідно з офіційною статистикою, середня зарплата в медицині на 1 січня 2014 року становила 340 доларів, а зараз становить 129 доларів. Працівники сфери освіти півтора роки тому в середньому отримували 364 долара, а нині — 165 доларів. Мінімальна пенсія була 119 доларів, а зараз — 43 долари. «І це при тому, що таке падіння зарплат і пенсій відбувалось на фоні різкого зростання цін на продукти харчування, ліки та комунальні послуги», — наголосила Королевська.

«50-річний лікар, що вийшов на пенсію у 2013 році, мав можливість отримувати 459 доларів, а 50-річний учитель — 483 долари. Це були не такі вже й великі гроші, але ж і ціни на продукти і «комуналку» тоді були нижче в три рази! А тепер їм навіть не дають можливість отримувати зарплату і пенсію, які разом складають 172 долари для лікаря і 208 доларів для вчителя. Саме такі «реформи» в усьому світі називають соціальним геноцидом», — вважає політик.

Народний депутат каже, що урядова постанова №529 має бути скасована без будь-яких обговорень і дискусій. «Якщо цього не зробить нинішня влада, це дуже скоро зробимо ми», — заявила Королевська.  

Крім того, Опозиційний блок готує законопроект, який зобов’яже владу збільшити всі зарплати і пенсії на 75% — тобто хоча б на той рівень інфляції, який сам уряд визнає офіційно. «Ми будемо домагатися того, щоб влада виконала наші вимоги або пішла, звільнивши місце тим, хто знає, як їх виконати», — резюмувала політик.