Мораль для грації

11.08.2015
Мораль для грації

Перебуваючи в Будапешті в когорті найсильніших гімнасток, Ганна Різатдінова не загубилася. (з сайта www.rgworldcup-pesaro.it.)

На відміну від чималої армії своїх спортивних колег-співвітчизників, які після анексії РФ Криму через різні обставини були змушені прийняти російське громадянство, уродженка Сімферополя Ганна Різатдінова зберегла вірність Україні й продовжила радувати своїх уболівальників яскравими виступами на гімнастичному килимі, хоча, як зізнається сама грація, робити це їй не просто, в першу чергу, в моральному плані.

«У мене забрали Батьківщину. — наголошує гімнастка. — Після того, як Росія встановила контроль над півостровом, я ще жодного разу не була в рідному місті. Я й досі не можу звикнутися з думкою, що не маю можливості провідати своїх батьків». Талановита 22-річна спортсменка зізнається: в перші місяці після анексії спорт у її житті взагалі відійшов на задній план. Попередній сезон, і справді, був для Різатдінової не надто вдалим. Утім за рік емоції дещо вщухли: на І Європейських іграх у Баку та літній Універсіаді в Кванджу до іменитої вихованки школи Дерюгіних повернулися впевненість та переможний лад. А минулими вихідними вона відсвяткувала гучну перемогу на представницьких стартах у Будапешті, де відбувся третій етап Кубка світу. Перебуваючи в колі зіркових суперниць, лідер вітчизняної художньої гімнастики виграла «золото» у вправах зі стрічкою.

Попри те, що подібних локальних успіхів на КС у кар’єрі Різатдінової доволі багато, нинішня перемога має особливе значення, адже в Будапешті Ганні вдалося обійти найкращих наразі гімнасток планети.

Власне на берегах Дунаю виступали всі найсильніші представниці світової художньої гімнастики. Дві «золоті» номінації — у вправах з обручем та м’ячем — «взяла» Яна Кудрявцева з Росії, обидва виступи якої судді оцінили захмарним балом, який сягав вище 19,000 пунктів. В обох випадках українській грації втрутитися в розподіл нагород не вдалося. Росіянка Мамун та білоруска Станюта показали тут другий та третій результат, відповідно. Однак «своє» Ганна взяла в двох інших дисциплінах. Як уже йшлося вище, виступ зі стрічкою вихованки Альбіни та Ірини Дерюгіних був неперевершений, тоді як за свій «перфоманс» із булавами українська гімнастка отримала «срібну» суму балів, пропустивши вперед лише Маргариту Мамун.