Легко здутий зірковий наліт

07.08.2015

Завдання з нейтралізації «Фенербахче» віце-чемпіон України виконав блискуче. Не пропустивши за два матчі жодного голу, «Шахтар» упевнено пройшов до заключного раунду кваліфікації Ліги чемпіонів-2015/2016, жеребкування якого сьогодні відбудеться у Ньоні. Серед можливих суперників донеччан, які, до слова, під час цієї процедури матимуть сіяний статус, — імениті «Лаціо» та «Монако», а також «Брюгге» та віденський «Рапід». Шансів потрапити на московський ЦСКА у «гірників» немає, оскільки з міркувань безпеки команди будуть розведені у різні пари.

…Після «сухої» нічиєї у Стамбулі доля українсько-турецького протистояння вирішувалася на «Арені Львів», і тут підопічні Мірчи Луческу виявилися на голову сильнішими за своїх зіркових конкурентів. Хоча, слід визнати, на більшості відомих виконавців «Фенера» залишився лише наліт зірковості, адже позавчора вони не продемонстрували практично нічого з того, що дозволяло їм витримувати конкуренцію в «Челсі», «Манчестер юнайтед» чи, скажімо, «Порту». Підстаркуваті та повільні, безвольні та вайлуваті — приблизно так виглядали футболісти «Фенербахче» у двобої проти «Шахтаря».

«Таким сильним «Фенербахче» я ще ніколи не бачив», — заявив перед матчем-відповіддю Луческу. А страшними «канарки» виглядали лише на папері. Постійно програючи «гірникам» у швидкості та футбольній думці, команда португальця Вітора Перейри цілком заслужено отримала від «Шахтаря» три м’ячі. Вилучення наставника турецького клубу лише підтвердило неспроможність його нової команди до вирішення серйозних завдань. Аби перенести до Туреччини свій переможний досвід роботи з «Порту», Перейрі, без сумніву, доведеться неабияк попрацювати — кадри у португальського спеціаліста, зауважимо, доволі специфічні.

Тож «жовто-синім» хіба що й залишається — знову скаржитися до УЄФА на участь у матчі футболіста «Шахтаря», на руках у якого перед зустріччю у Львові вже були результати двох позитивних допінг-проб. Як відомо, першу скаргу турецького клубу в Європейському союзі футбольних асоціацій відхилили, щоправда, тоді були відомі дані лише «першої пробірки», котрі без підтвердження повторною пробою вважаються ненадійними доказами. А от перед матчем-відповіддю сумнівів щодо «забрудненості» організму Фреда вже не було.

Власне, подвійне підтвердження вживання півзахисником «гірників» заборонених медикаментів нітрохи не злякало Мірчу Луческу і, як і в першому матчі, він випустив бразильця в «основі». «Я детально вивчив усі документи й не знайшов там жодної норми, яка б забороняла Фреду брати участь у змаганнях. Так, у нас є папір із Південноамериканської федерації футболу, яка запрошує футболіста 25 серпня з’явитися до Асунсьйона та дати свідчення в його справі. Але доки не буде офіційних розпоряджень «по Фреду», він буде й надалі грати й тренуватися з нами», — Луческу чітко пояснив свою позицію. Сміливо та безкомпромісно. Хоча, здається, не зовсім коректно. Так, букву закону «гірники», здається, не порушили, а от як бути з духом спортивних змагань, адже останнім часом ледь не з усіх усюд лунають заклики «до боротьби з допінгом» та «за чисту й чесну гру».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Матчі-відповіді. «Шлях нечемпіонів».

«Шахтар» (Україна) — «Фенербахче» (Туреччина) — 3:0 (перша гра — 0:0)

Голи: Гладкий, 25; Срна, 65 (пен.); Тейшейра, 68

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець (Кучер, 83), Ракицький, Шевчук, Фред, Степаненко, Марлос (Коваленко, 87), Тейшейра, Тайсон, Гладкий (Едуардо, 82)

«Фенербахче»: Демірель, Озбайракли (Топал, 89), К’яер, Б. Алвеш, Еркін, Мейрелеш (Потук, 78), Соуза, Соу, Дієго, Нані (Стох, 89), Фернандао

Попередження: Шевчук, 19 — Озбайракли, 27; Демірель, 64; К’яер, 84

Вилучення: К’яер, 90+2

Суддя — Цваєр (Німеччина).

Львів, «Арена Львів», 32 300 глядачів.

* * *

«Спарта» (Чехія) — ЦСКА (Росія) — 2:3 (перша гра — 2:2), «Брюгге» (Бельгія) — «Панатінаїкос» Греція) — 3:0 (1:2), «Монако» (Франція) — «Янг Бойз» (Швейцарія) — 4:0 (3:1), «Аякс» (Голландія) — «Рапід» (Австрія) — 2:3 (2:2).

«Шлях чемпіонів». «Базель» (Швейцарія) — «Лех» (Польща) — 1:0 (3:1), «Скендербеу» (Албанія) — «Мілсамі» (Молдова) — 2:0 (2:0), «Астана» (Казахстан) — ХІК (Фінляндія) — 4:3 (0:0), «Карабах» (Азербайджан) — «Селтік» (Шотландія) — 0:0 (0:1), «Партизан» (Сербія) — «Стяуа» (Румунія) — 4:2 (1:1), АПОЕЛ (Кіпр) — «Мітьюлланд» (Данія) — 0:1 (2:1), «Вікторія» (Чехія) — «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — 0:2 (2:1), «Мольде» (Норвегія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 3:3 (1:1), БАТЕ (Білорусь) — «Відеотон» (Угорщина) — 1:0 (1:1), «Мальме «(Швеція) — «Зальцбург» (Австрія) — 3:0 (0:2).