НОВИНИ ПЛЮС

28.07.2015

Порошенко не увійшов до рейтингу найбагатших людей світу

За даними української редакції журналу Forbes, у 2015 році Президент України Петро Порошенко випав із рейтингу найбагатших людей світу, чиї статки перевищують 1 млрд. дол. Нагадаємо, що в 2013 році його прибутки становили 1,6 млрд. дол., а в 2014-му — 1,3 млрд. дол. Тоді він посів 1284-ту позицію в глобальному рейтингу мільярдерів. У 2015 ж році, за оцінками експертів Forbes, статки Порошенка «схудли» майже удвічі і не перевищують 750 млн. дол.

Парасюк судиться з Президентом

Сьогодні Вищий адміністративний суд України розгляне апеляційну скаргу народного депутата України Володимира Парасюка за позовом до Президента України про визнання незаконним та скасування Указу Президента України від 09.12.2004 року «Про присвоєння звання «Герой України» екс-спікеру парламенту Володимиру Литвину. Також у своєму депутатському запиті, направленому Президенту ще 8 квітня, Парасюк вимагає позбавити цього звання і В’ячеслава Богуслаєва, Бориса Дейча, Володимира Бойка, Леоніда Литвинова, Олександра Риженкова, Юхима Звягільського та Леоніда Байсарова, «оскільки факт перебування вказаних осіб у статусі Героя України важко сприйняти адекватно, знаючи, за які законопроекти вони голосували 16 січня 2013 року».

У відповіді, наданій Володимиру Парасюку адміністрацією Президента, було  зазначено, що «відповідно до законодавства, позбавлення державних нагород України може бути проведено Президентом України лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом». Відтак Парасюк вирішив оскаржити цю відповідь у Вищому адміністративному суді України.

Майкл Щур тепер в армії

Відомий телеведучий Роман Вінтонів, автор сатиричної телепрограми «Утеодин», де він виступає в образі «громадянина Канади Майкла Щура», потрапив під шосту хвилю мобілізації. «Ну і власне пояснення, чому в останнім випуску я сказав «побачимосі через рік». Мені прийшла повістка. Йду в армію. Вона прийшла ще минулого тижня і мене мали відправляти 22 липня, але я сі відпросив, щоб зробити 35-й випуск. Якраз — останній у цім сезоні. У військкоматі все зрозуміли і дали мені ще тиждень. Ну що ж. А тепер — обов’язок. У понеділок буду сі відправляти на навчання. Так що найближчі пару тижнів буду набиратисі досвіду на полігоні. Ще побачимося», — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці».

На це повідомлення гостро відреагували громадські активісти. «Відправляти Щура в армію — це все одно, що розбирати систему ППО десятого покоління для того, щоб звести з уламків барикаду на кордоні. Йому немає аналогів на Українському телебаченні. 30 хвилин його ефіру успішно нейтралізують тиждень роботи всієї путінської машини пропаганди», — відгукнулася на це на «Фейсбуці» адвокат і захисник автомайданівців Євгенія Закревська.

Сам Роман Вінтонів не бачить нічого поганого у зміні свого статусу. «Навчання — це в принципі корисна штука. Взагалі я, якщо чесно, робив би як у Швейцарії — щоб всі проходили військове навчання. А потім повертались додому кожен iз гвинтівкою», — зазначив він, повідомивши, що серед варіантів його подальшої служби — і суто журналістська, під егідою Міністерства інформаційної політики.