«Міцний горішок» для молодих облич

22.07.2015
«Міцний горішок» для молодих облич

Неформальний лідер «Самопомочі» Андрій Садовий.

Законопроект, який дав би можливість відібрати в олігарха і повернути державі «Запорізький титаномагнієвий комбінат», у першому читанні ледь набрав необхідну кількість голосів.

У березні під гаслом боротьби з олігархами було прийнято зміни до закону про акціонерні товариства, які дали можливість державі повернути під свій контроль «Укрнафту». Цей закон поза очі називали «антиколомойським». Подальша історія з виконанням приписів законодавства — це вже відносини держави з конкретним олігархом.

Проте для продовження наступу на олігархів, які в різний час у сумнівний спосіб отримали контроль над господарською діяльністю держпідприємств, був необхідний ще один документ. За тією ж схемою потрібно було зменшити кворум загальних зборів учасників не лише АТ, а й товариств з обмеженою відповідальністю. Для цього депутати ініціювали зміни до Закону «Про господарські товариства».

Здавалося б, ініціатива має пройти «на ура» у сесійній залі, де «майданна» коаліція має переконливу більшість. Але… У першому читанні законопроект ледь набрав мінімум необхідних голосів — 226. Одна з фракцій коаліції чомусь спасувала у повному складі. І найдивніше, що це «Самопоміч», яка позиціонує себе як політична сила нових облич, борців з корупцією.

Нещодавні події у Верховній Раді, коли голосувалися зміни до Конституції щодо децентралізації, підтвердили, що позиція фракції львівського мера Андрія Садового часто йде у розріз із позицією коаліції. Але це було політичне питання. Можливо, у «Самопомочі» є свої види на технологію передвиборчої кампанії під час місцевих виборів. Можливо, ця партія збирається вибудовувати стосунки з виборцями на критиці діяльності влади.

Проте закон про господарські товариства не політичний, він має принести до державного бюджету десятки мільйонів. І в таких питаннях усі фракції коаліції мали би бути єдині, залишивши політику за дужками. Тим більше, що норми цього закону вдарять по одному із найбільших олігархів Дмитрові Фірташу.

Нещодавно з’являлися повідомлення, що його підприємства спонсорують «патріотичний» молодіжний російський форум у Криму. «Всеросійський молодіжний форум» на українському півострові має вихваляти Владіміра Путіна. У Фірташа це спростовують. Але хто ж повірить у патріотизм цього олігарха, який багато років використовував російський газ для власного заробітку і для заробітку «Газпрому»? І при цьому самовіддано підтримував «сімейку» Януковича.

Як пояснив експерт дослідницької компанії «Актив-груп» Андрій Єременко, «ексклюзивні права на поставку російського газу в Україну, якими кілька років володіла компанія «Росукренерго», її співвласником є Фірташ, чітко свідчить про наявність тісних ділових стосунків між ним та вищим керівництвом Російської Федерації, яке ініціювало військову агресію проти нашої країни». «Очевидно, — каже експерт, — за таких умов Росія може використовувати Фірташа, який потрапив у складну ситуацію — маю на увазі перспективу екстрадиції в США, можливий суд над ним у Штатах і ймовірність багаторічного тюремного ув’язнення — як інструмент руйнування економіки України».

Як наголошує УНІАН, експерт зауважив, що в часи президентства Януковича під контроль олігарха потрапила велика кількість стратегічних українських підприємств. До цих підприємств експерт відніс Вільногірський ГМК та Іршанський ГЗК, а також «Кримський титан», «Сумихімпром» і «Запорізький титаномагнієвий комбінат», контроль над якими Фірташ установив сумнівним шляхом і продовжує утримувати його.

Оскільки гірничозбагачувальні комбінати вдалося повернути державі і тепер вони приносять до бюджету багатомільйонні прибутки, зараз украй важливо відібрати у Фірташа й інші підприємства. У тому числі й «Запорізький титаномагнієвий комбінат». Це підприємство приносить Фірташу величезні прибутки. Хоча воно належить до стратегічно важливих для національної безпеки України об’єктів, тому контроль над ним має взяти на себе держава. Більше того, Генеральна прокуратура мала б розслідувати, як це підприємство потрапило у власність Фірташа.

Але, на жаль, через позицію «Самопомочі» із поверненням «Запорізького комбінату» та інших активів цього олігарха можуть виникнути проблеми. Якщо восени цей законопроект не буде проголосований, виникне запитання до Андрія Садового та його політсили: ви, шановні, за боротьбу з корупціонерами, чи як розуміти ваше голосування? Точніше неголосування?

Цікаво, чи усвідомлює «Самопоміч», що такі дії цієї сили її опоненти (а охочих поборотися за електорат їхнього базового регіону, Західної України, вистачає) можуть використати у передвиборчій боротьбі? Достатньо широко розтиражувати дивну поведінку «Самопомочі», фактично спрямовану на захист інтересів Фірташа. І це може негативно вплинути на результати партії мера Львова на жовтневих виборах до місцевих органів влади в Україні.