Садиба на проводі!

22.07.2015
Садиба на проводі!

Так виглядав «віртуальний» будинок на момент його купівлі.

Два роки тому сайain.ua, що опікується розвитком інтернет-бізнесу в Україні, почав слідкувати за неординарним експериментом київського айтішника. Той без відриву від основного місця роботи викупив будиночок на Черкащині і спробував хазяйнувати там, не виїжджаючи з Києва. Покладаючись тільки на здобутки науково-технічного прогресу, кошти, зароблені за спеціальністю в столиці, та доброзичливих (не без прагматичної вигоди) сусідів. Попередніми підсумками свого ризикованого підприємництва він поділився у власному блозі.

З чого почати

План робіт киянин визначив у листопаді 2013 року: провести в будинок воду, каналізацію, посадити город, привести до ладу льох, завести курей і поросят, заготовити дрова. «Завдань купа, а знань, як це робити, нуль цілих, хрін десятих», — зізнався він. Утім після кількох звільнень найманих працівників справи потихеньку пішли. Спершу в будинку з’явилася доглянута ванна з теплою підлогою і бойлером, пізніше на кухні зробили газ і облаштували інтер’єр.

«Ідея розмістити відеоспостереження у ванній і туалеті може здатися дивною, — розмірковує експериментатор, — але на практиці люди в селі дуже економні. Вони чітко вираховують витрати на газ, якщо йдуть купатися. Тому, якби я не встановив відеоспостереження, у мене була б безплатна ванна для членів сім’ї моїх працівників».

Передплатники блогу киянина, кількість яких постійно зростає, часто запитують його про характеристики відеоспостереження в будинку й у дворі. Тому господар в одній iз відповідей детально розписав, як все влаштовано на його «розумній» дачі і які камери він встановив:

«Використовую моделі D-Link DCS-2130, DCS-2210L, DCS-2310L, DCS-7010L, DCS-7110. Найкраща картинка у DCS-7110, але вона дорожча за інші. Правда, працювала нормально й при -32°С на вулиці (це не кожна камера може). Загалом, усі камери досить непогані, планую докупити ще пару вуличних DCS-7010L — оптимум по ціні / якості.

Кожна IP-камера має власний веб-сервер для налаштування і перегляду трансляції потоків відео. Причому паралельно веде мовлення 2-3 потоку для комп’ютера / смартфона. Тобто, можна просто з комп’ютера зайти на адресу і подивитися відео в реальному часі. Окрім того, у мене встановлений D-Link NVR 722-4 — це мережевий (ethernet) реєстратор, який обробляє відео з чотирьох камер до 1280х720 30 кадрів за секунду і має два слоти для HDD. Встановлено два диски по 1ТБ. До нього теж можна підключатися через інтернет і дивитися через нього архів записаного відео і поточний стан камер.

Ну і власна «доробка». Враховуючи, що канал інтернету в селі дуже вузький (і дорогий: 1 Мбіт «аплоаду» коштує 300 грн / міс), я налаштував на кожній камері відправку JPG-кадрів кожні 10 хвилин плюс відправку JPG по руху в кадрі на FTP-сервер у датацентрі сортування за датою і папок. Тепер можу ввечері переглянути архів за день, так би мовити, в «швидкій» перемотці. Але це система контролю за якістю роботи робітників, за дисципліною. Це не система безпеки. Ну і завжди приємно глянути протягом дня, що там у селі. Яка погода, хто чим займається, чи не п’ють п’ятий чай за день...».

Господарство під наглядом

Тим часом город «поміщика» розростався. Урожай працівники передавали йому на Київ iз водієм міжміської «маршрутки». Незабаром зарізали і перше порося. У господарстві киянина додалися кури і свині.

«Мені це нагадує гру Warcraft — здобуваєш золото (працюєш у Києві) і витрачаєш його. А робітники будують споруди. Якість сільського м’яса і сала, вирощених під контролем (і навіть відеоспостереженням) із використанням натуральних кормів (картопля, буряки, пшениця, кукурудза, кабачки) не просто з магазинною їжею, а й з тим, що продається в Києві на ринках, порівняти не можна. Це просто інший рівень. Тільки заради якісної їжі з села вже варто було вплутуватися в захоплюючий процес ремонту будинку та управління господарством і городом у селі через інтернет і телефон».

Уже два роки айтішник «фізично» не з’являвся в селі. По-перше, в будинку ніде спати через ремонт, а по-друге — ніде готувати їжу: кухня досі не готова до експлуатації. Їхати до села з Києва довго і без ночівлі недоцільно. Та й ніколи: щоб триматися на плаву при нинішній економіці, йому доводиться дуже багато працювати. За останні 10 років він жодного разу не був у відпустці. Благо, за всі ці роки камери його не підводили, — обладнання надійне. Та й до працівників деколи донести вказівки виявлялося простіше по інтернету, ніж при особистій зустрічі.

«Це пов’язано з точністю постановки завдання. Адже ми впевнені зазвичай, що говоримо дуже ясно і зрозуміло. Але, якщо спробувати те саме написати, з’ясовується, що часто і сам не знаєш, чого хочеш. Отже, при дистанційній роботі кожен момент повинен бути чітко позначений, і це покращує результат роботи в цілому, тому що, перш за все, я сам (як замовник) думаю над тим, що я хочу зробити і як. І робітникові зрозуміліше, немає «семи п’ятниць на тиждень»: написано в імейл «вбити 10 цвяхів». Це дуже продуктивно — точні завдання, виконання робіт, контроль, звітність.

Простий приклад: коли я на місці, мене щопівгодини робiтник смикав: «А ось тут як?», «А шо тут робити?», «А чого воно так, а не так?». Зараз ми з ним можемо і тижнями не розмовляти навіть телефоном, якщо в нього є обсяг робіт: він просто у своєму ритмі робить роботу, і все нормально».

Інвестиції у старість

Часто передплатники цікавляться, чи не має намір айтішник переїхати з Києва до села, якщо йому так подобається екологічно чисте життя. Жив би собі на лоні природи, а працював через інтернет. Якісні продукти — м’ясо, овочі, фрукти — нині в ціні, можна було б кинути IT та й зайнятися фермерською справою... На це киянин безапеляційно відповідає: квартиру в Києві продавати не планують, як і переїзд у село. Втім припускає, що старість вирішить провести не у столиці, а в сільському будинку. Що стосується фермерства, тут і думати нічого — надважка справа з усіх боків...

«З мого досвіду, легше організувати невеликий бізнес у місті, ніж організувати город, курей, свиней у селі. Особисто мене мотивує тільки бажання годувати сім’ю їжею найвищої якості і розуміння, що на ринку ніхто не збирається продавати екологічно чисту їжу. Бо селяни, які щось вирощують на продаж, використовують комбікорми, стимулятори, вітаміни, антибіотики та іншу хімію».

Що необхідно для віддаленого управління заміським будинком:

— довірені люди, хороші сусіди, добрі відносини з ними,

— гроші для оплати послуг на місці,

— виділена лінія інтернету,

— відеокамери для спостереження за ділянкою,

— планшет для фотографування процесу та результату робіт, прийому задач по email,

— мобільний телефон,

— бажання, величезне терпіння і готовність час від часу зазнавати збиткiв.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>