Фейк проти Порошенка

21.07.2015

Минулих вихідних привернули увагу численні повідомлення в iнтернеті про проведення у Дніпропетровську акції проти політики Президента України Петра Порошенка під егідою руху «Громадянський патруль Дніпропетровська». Її реальність підтверджували численні фото, на яких невдоволені тримали у руках плакати з гаслами: «Порошенко-Вальцмана в отставку!», «Повысьте пенсии, а не тарифы», «Днепр за справедливые тарифы», «Тарифы ЖКХ = геноцид».

А наприкiнцi дня у неділю у тому ж iнтернеті і взагалі з’явилося повідомлення про те, що учасників акції розігнали і побили невідомі у балаклавах. Отож, мовляв, влада знову послуговується так званими тітушками, якими Дніпропетровськ свого часу сумно прославився.

Звісно ж, після такої тривожної інформації багато дніпропетровців, і насамперед журналісти, стали з’ясовувати перипетії акції, адже з повідомлень в інтернеті навіть важко було вирахувати дату її проведення. Прискіпливо роздивилися на фото обличчя протестувальників — жодного знайомого.

Отож залишалося хоча б з’ясувати місце проведення акції. І журналістам це вдалося. Як виявилося, «дніпропетровці» протестували на майданчику перед міським Палацом культури ... Кременчука, де їх немовби жорстоко й розігнали.

Хоч як би там було, доводиться говорити про нове явище у політичному житті України — антипрезидентський фейк. Щось подібне за зухвалістю справді пригадати важко. Як важко буде, і в цьому теж не доводиться сумніватися, правоохоронцям знайти правові підстави для притягнення організаторів такого фейку хоча б до якоїсь відповідальності.