Донбас. Без «особливих прикмет»

17.07.2015

Поки депутати голосували за місцеві вибори, Президент України працював над проектом змін до Конституції. Вчора Петро Порошенко у Верховній Раді, у присутності Прем’єра Яценюка, представників дипломатичного корпусу та помічника Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторії Нуланд представив парламентарiям свої бачення правок до Конституції України (в тій її частині, що стосується децентралізації).

Слід зауважити, що напередодні «Українська правда» з посиланням на свої джерела зазначила: за ніч до виступу у ВР Порошенко зробив ще одну правку до конституційних змін і наново вніс свій законопроект на розгляд парламенту. Йшлося про те, що теза про закріплення статусу окупованих районів перенесена Президентом з перехідних положень безпосередньо до «тіла» Основного закону України.

Така корекція відбулася буцімто в процесі візиту до України Вікторії Нуланд. За інформацією УП, профільний комітет уже підтримав запропоновані Президентом новації. У свою чергу віце-спікер Ради Оксана Сироїд заявила на своєму «Фейсбуці», що на депутатів «здійснюється тиск» iз метою змусити їх проголосувати за ці зміни.

Усі подібні твердження спростував сам Порошенко. «У проекті немає ніякого натяку на федералізацію. Україна була, є і буде унітарною державою. І проект Конституції не передбачає і не може передбачати ніякого особливого статусу Донбасу, там його просто немає», — заявив Президент під час виступу у Раді.

За його словами, допускається лише можливість специфічного порядку місцевого самоврядування в окремих адміністративних одиницях Донецької та Луганської областей. Цей порядок визначає окремий закон. «На мене ніхто не тисне в цьому питанні й не може тиснути. Наші європейські партнери і США зацікавлені в успішному завершенні конституційного процесу, проте це більше наш інтерес і наше право», — додав Порошенко.

Щодо Криму, то тут Порошенко просить закріпити в Конституції України положення про національну автономію кримськотатарського народу на півострові. «На подальших етапах своєї роботи я прошу Конституційну комісію дослухатися до лідерів кримськотатарського народу і передбачити, що АР Крим як невід’ємна частина України є національно-територіальним утворенням, через який кримськотатарський народ реалізує своє право на самовизначення», — заявив Президент. 

У підтримку 288 голосами «за» депутати проголосували за включення президентського законопроекту до порядку денного сесії, а також за направлення його на розгляд до Конституційного Суду. Отже, перший крок до змін Конституції зроблено.