До піку ще далеко

17.07.2015
До піку ще далеко

«Шахтар» — семиразовий володар Суперкубка країни. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Як і рiк тому — а загалом, учетверте поспіль — донецький «Шахтар» знову виграв Суперкубок країни. У поєдинку, котрий приймала Одеса, підопічні Мірчi Луческу виглядали більш умотивованими, свіжішими та креативнішими, ніж їхні опоненти з «Динамо», відтак цілком заслужено отримали вже сьомий за час проведення подібних поєдинків трофей.

В черговому українському «класико» все йшло до того, що глядачі, котрим органи правопорядку вперше в новому році дозволили зібратися на арені «Чорноморця», стануть свідками серії післяматчевих 11-метрових ударів. Однак провал динамівських захисників на останніх хвилинах поєдинку в центрі поля, який завершився призначенням у ворота «біло-синіх» пенальті та вилученням за фол останньої надії Олександра Шовковського, позбавив уболівальників футбольного десерту.

«Ми не тягнули до післяматчевих пенальті, а грали на результат до фінального свистка», — наставник «Динамо» Сергій Ребров пояснив причину втрати концентрації своїми підопічними наприкінці поєдинку. Утім, здається, особливого розпачу від одеського фіаско (в підсумку — 0:2) в динамівському таборі немає. «У минулому сезоні ми також програли «гірникам» поєдинок за Суперкубок», — Шовковський нагадав, що, почавши змагальний рік із поразки, в підсумку, «біло-сині» завершили його в статусі чемпіонів та володарів Кубка країни.

Хай там що, а після того, як у міжсезоння «Шахтар» залишили його лідери — Дуглас Коста та Адріано, — фаворитом Суперкубка мало б бути «Динамо», яке не зазнало напередодні протистояння кадрових втрат. Однак виставити оптимальний склад на принципове дербі Ребров не зміг, дозволивши дебютувати за киян одразу двом новачкам із донецького «Металурга». Миколі Морозюку довелося замінити на лівому фланзі Джермейна Ленса, який у той час, схоже, займався узгодженням деталей свого контракту з «Сандерлендом» (сьогодні голландець уже офіційно став гравцем англійської прем’єр-ліги), тоді як Мораеса наставник делегував на вістря атаки. Зрештою, в третьому поспіль протистоянні з «Шахтарем» динамівцям не вдалося вразити ворота свого принципового суперника.

Слід визнати, що гра «біло-синіх» у Одесі була не ідеальною. Складалося враження, що підопічні Реброва перебувають «під навантаженням» літніх зборів і вочевидь далекі від потрібних кондицій. Хоча, можливо, так воно і є, адже, на відміну від «гірників», які вперше за багато років гратимуть кваліфікацію Ліги чемпіонів, динамівцям форсувати підготовку до нового сезону не потрібно. «Ребров розуміє, що на піку форми команда має бути у вересні (коли стартуватиме в груповому раунді Суперліги)», — зазначив президент «Динамо» Ігор Суркіс.

Додамо, що сам поєдинок на стадіоні «Чорноморець» пройшов без ексцесів. «Губернатор» Одеської області Михайло Саакашвілі похвалив динамівських та шахтарських ультрас за порядок та толерантність, а президент ФФУ Андрій Павелко наголосив, що тепер важливо повернути до Одеси міжнародні матчі.

ТАБЛО

Суперкубок України.

«Динамо» — «Шахтар» — 0:2

Голи: Срна, 90+2 (пен.), Бернард, 90+4

«Д»: Шовковський, Д. Сильва, Віда, Драгович, Антунеш, Рибалка, Велозу, Морозюк (Гусєв, 67), Сидорчук (Гармаш, 82), Ярмоленко, Мораєс (Кравець, 78)

«Ш»: Каніболоцький, Срна, Кучер, Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко, Фред (Коваленко, 87), Марлос (Дентіньйо, 77), Тейшейра, Тайсон (Бернард, 64), Гладкий

Вилучення: Шовковський, 89; Рибалка, 90+5

* * *

Контрольний матч. «Дніпро» — «Фенербахче» (Туреччина) — 1:0 (Б. Алвеш (автогол)).

* * *

Ліга чемпіонів. 2-й кваліфікаційний раунд (перші матчі). «Карабах» (Азер) — «Рудар» (Чорн) — 0:0, «Мальме» (Швец) — «Жальгіріс» (Лит) — 0:0, БАТЕ (Біл) — «Дандалк» (Ірл) — 2:1, «Селтік» (Шотл) — «Стьярнан» (Ісл) — 2:0, «Динамо» (Зг, Хорв) — «Фола» (Люкс) — 1:1, «Вентспілс» (Латв) — ГІК (Фін) — 1:3, АПОЕЛ (Кіпр) — «Вардар» (Мак) — 0:0, «Мідтьюлланн» (Дан) — «Лінкольн (Гібр) — 1:0, «Лудогорець» (Болг) — «Мілсамі» (Молд) — 0:1, «Скендербеу» (Алб) — «Крузейдерз» (Півн. Ірл) — 4:1, «Мольде» (Норв) — «Пюнік» (Вірм) — 5:0, ТНС (Уел) — «Відеотон» (Угор) — 0:1, «Хіберніанс» (Мал) — «Маккабі» (ТА, Ізр) — 2:1, «Марибор» (Словен) — «Астана» (Каз) — 1:0, «Тренчин» (Словач) — «Стяуа» (Рум) — 0:2, «Партизан» (Серб) — «Діла» (Груз) — 1:0, «Сараєво (БіГ) — «Лех» (Пол) — 0:2.