Шум і Ярош у ВР

15.07.2015
Шум і Ярош у ВР

Поки Парасюк і Бондар з’ясовували, хто кому банда, від імені Авакова поширили неправдиву заяву про намір зняти недоторканність з Яроша.

За чинним розкладом, Верховна Рада має працювати останній тиждень. Попри запевнення спікера Володимира Гройсмана, що депутати не підуть цьогоріч на канікули, рішення щодо пролонгування поточної сесії іще не прийнято. Відтак у нардепів лишається обмаль часу, щоб ухвалити найважливіші законопроекти. Наразі до порядку денного включено понад 50 документів, серед яких — багатостраждальний законопроект про місцеві вибори, основні напрями бюджетної політики на 2016 рік, низка соціальних ініціатив, зокрема щодо прав та захисту дітей — жертв збройних конфліктів тощо. Серед інших пунктів — зміни до Конституції, законопроект щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг, а також — проект закону про Державне бюро розслідувань і проект змін до деяких законів щодо питань пенсійного забезпечення.

Можливо, задля більш плідної інтелектуальної роботи парламентарії розпочали із фізичної розминки. Депутат з групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар під час ранкового засідання виступив iз жорсткою критикою на адресу «Правого сектору». Причина зрозуміла: події у Мукачевому. Бондара перебив позафракційний Володимир Парасюк, котрий підбіг до трибуни та вибив у оратора його мікрофон. У спробі повернути мікрофон Бондар отримав по руках. «Я тобі зараз дам «Банда»! Ти, банда ходяча!» — кричав Парасюк в обличчя Бондара. Згодом колеги розвели опонентів, а спікер Гройсман заанонсував створення слідчої комісії щодо подій у Мукачевому. За комісію проголосували 287 депутатів, а очолив її член БПП Микола Паламарчук. Більш сенсаційна новина торкалася буцімто наміру МВС добиватися зняття депутатської недоторканності з лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша. Але згодом з’ясувалося, що сенсація — «фейкова», адже «Твіттер» голови МВС Арсена Авакова зламано.

А тим часом депутати зробили крок до зняття недоторканності — 283 голосами «за» підтримали постанову про порядок розгляду відповідного законопроекту. При цьому голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич запропонував провести розгляд законопроекту в першому читанні вже після 25 серпня. «Внести поправки до 15 серпня, опрацювати комітетами до 25 серпня, і після отримання відповідних пропозицій Комітет із питань правової політики та правосуддя передасть законопроект на розгляд народних депутатів», — сказав під час доповіді Князевич. Зі свого боку, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко зауважила, що законопроект передбачає скасування недоторканності лише депутатів, а лідер «Самопомочі» Олег Березюк закликав Президента ініціювати законопроект про імпічмент. Слід зауважити, що 19 червня Конституційний Суд визнав таким, що відповідає Основному закону, законопроект про скасування депутатської й обмеження суддівської недоторканності. Відтак останні перешкоди для ухвалення цього акта знято.

Що стосується закону про місцеві вибори, то його депутати планують розглянути чи не в останню чергу. Це дуже непокоїть фракцію «Батьківщина», котра припускає, що в колег ще не скоро «дійдуть руки» до вивчення цього документа. «Я думаю, що декому вигідний старий закон», — коментує «батьківщинець» Сергій Соболєв. І додає: в кожній фракції є достатньо прихильників нової редакції закону про вибори, але з погляду політичної стратегії у багатьох існують побоювання, що, згідно з новим законом, партії візьмуть менший результат на місцевих виборах. Водночас «Батьківщина» пообіцяла закону повну підтримку. Те саме говорить і Блок Петра Порошенка: «Зараз проходить засідання фракції БПП, і хочу повідомити, що фракція прийняла рішення підтримати в другому читанні та в цілому закон про місцеві вибори», — зазначає представник БПП Олексій Гончаренко.

До перерви на обід (учора депутати вирішили обмежитися тільки одним перепочинком) Рада встигла також прийняти за основу проект Закону «Про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ». «За» був відданий 241 голос. Крім того, депутати підтримали за основу й інший законопроект — щодо плати за сервісні послуги, що надає МВС: з другої спроби цей документ отримав 231 голос. Про «реформу сервісів» щодо МРЕО доповідала перша заступниця міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе.

А ТИМ ЧАСОМ...

Блок Петра Порошенка не підтримав відставку Юрія Луценка з посади голови фракції. Про це повідомила його прес-секретар Лариса Сарган. «Фракція БПП щойно проголосувала проти відставки Юрія Луценка з посади голови фракції. Рішенню передувала 1,5-годинна дискусія. Працюємо далі командою однодумців», — написала вона на «Фейсбук». Як відомо, у п’ятницю Луценко написав заяву про складання повноважень керівника фракції після скандальних голосувань у четвер. Згодом у блозі на «Українській правді» політик заявив, що «готовий керувати командою, проте я не готовий відповідати за дурість і популізм окремих діячів». Одночасно з цим спікер Гройсман оголосив на вчорашньому засіданні, що новим головою фракції «Народний фронт» обрано Максима Бурбака. Раніше «Народним фронтом» керували Андрій Тетерук та Вікторія Сюмар, що ж до Бурбака, то депутат раніше керував Міністерством інфраструктури.

Лишається іще одна вагома вакансія — на сьогодні не вирішено, хто керуватиме коаліцією як такою. Парламентські фракції, котрі входять до складу більшості, поки не обговорювали, хто стане її координатором після лідера Радикальної партії Олег Ляшка, говорить нардеп від «Батьківщини» Сергій Соболєв. За його словами, це питання буде винесене на найближчу Раду коаліції, яка має відбутися сьогодні або завтра. Згідно з коаліційною угодою, координатор Ради коаліції виконує обов’язки три місяці поспіль. Після цього терміну повноваження автоматично переходять до наступної за чисельністю фракції коаліції. Тепер черга у координації за лідером найменшої фракції коаліції — «Батьківщини».