Музичний атлас

15.07.2015
Музичний атлас

Фестиваль зібрав неймовірну кількість відвідувачів та оперативно реагував на недоліки в організації. (з офіційної сторінки ATLASWEEKEND у «Фейсбуці».)

З того часу, коли такі відомі українські фестивалі як PROSTOROCK і «Чайка» припинили своє існування, у столиці не було фестивалю, який би прирівнювався до корифеїв українського музичного життя. Із новиною про створення нового музичного фестивалю більшість меломанів сподівалася на відновлення справжнього фестивального життя у Києві.

Територія і ціна музики

11 та 12 липня відбувся перший фестиваль під назвою ATLASWEEKEND, який мав би стати першою ластівкою справжнього європейського фестивалю в Україні. І з музикою, і з наповненням справді все гаразд, адже є що слухати і чим пишатись. А от із організацією склалось не так, як гадалось.

Перше, що обурило значну частину відвідувачів, — це ціна. Вартість двох фестивальних днів спершу встановили 400 гривень. Це якщо ви придбали квиток заздалегідь. Купуючи квиток у день події, ви мали б заплатити за один день 300 грн., а якщо хочете відвідати подію і наступного дня, то 500 гривень. Друге, що стало незручним для кожного відвідувача, — прохідна система. Квитки сканувалися через раз, тому доводилося стояти довго в черзі, щоб пройти на територію самого фестивалю. Але найгірше — це відсутність традиційних фестивальних браслетів, які при вході наклеюють кожному відвідувачу для того, щоб ти легко міг пройти і вийти з території. На ATLASWEEKEND цього не було. Зайшовши на фестиваль, ти вже не міг вийти. Більшість незадоволених респондентів, iз якими поспілкувалася «УМ», однією з причин називають те, що організатори просто хотіли, щоб люди купували їжу, напої винятково на території фестивалю. До речі, ціни на продукти були зовсім не демократичними. Кава — від 35 гривень, а щоб ситно поїсти, потрібно було б заплатити не менше 120 гривень.

Але то ще дріб’язок у порівнянні з тим, що в перший день фестивалю людям доводилося стояли по півтори години у чергах, щоб придбати хоч щось поїсти, оскільки локації із їжею були зовсім не розраховані на таку кількість відвідувачів, яка завітала на захід. Після першого дня фестивалю люди обурювались у соціальних мережах: «Виходити за межі території не можна, а щоб купити хоч щось поїсти, потрібно заплатити немало, плюс простояти більше години в черзі. Дівчата стоять більше години до туалету і все це під час того, як на сценах виступають виконавці, заради яких більшість і прийшла на фестиваль. Словом, організація жахлива», — написав у соціальній мережі відвідувач фестивалю Олексій Гаркавенко.

Наступного дня, 12 липня, організатори відреагували на недоліки і справді виправились. У неділю таки був розширений фуд-корт, біотуалети також завезли, а кавових машин стало більше. З ціною ж і браслетами ситуація залишилася незмінною. Організатори на питання щодо недоліків зазначили, що ситуація із фуд-кортами — це не їхня компетенція, тому вони знімають із себе відповідальність. «Щодо туалетів, то на другий день фестивалю оперативно привезли додаткові біотуалети. Але ще раз приносимо свої вибачення за ці незручності. Гарячі напої теж викликали масу обурення. Було холодно, і люди мали чимось зігріватись. На жаль, нас підвів підрядник, за що вибачаємося, тому на другий день ми в рази збільшили пропозицію. А щодо повторного входу, то все це було зроблено з метою прискорення запуску людей та забезпечення їх належного рівня безпеки на заході. Варто зрозуміти, що контроль на металошукачі є дуже важливим у наш час. Ми прийняли рішення робити одноразовий вхід ще задовго до дня заходу, про що писали і на квитках, і в соціальних мережах, тому в цій ситуації кожен свідомо, купуючи квиток, погоджувався з тим, що, раз зайшовши на фестиваль, не мав права виходити. Якби працював багаторазовий вхід, то через ретельний огляд і необхідність поклейки всім браслетів, черги на вході були б у рази довші», — прокоментували ситуацію організатори фестивалю на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Окрім цього, великим недоліком були скляні пляшки, які, до речі, за європейськими стандартами є забороненим предметом на фестивалях такого рівня. Причина загальновідома — не всіх людей можна перевірити на адекватність, отже, скло може бути небезпечним під час таких заходів. Проте організатори, на жаль, цього не передбачили.

Плюси фестивалю — музика, люди та локація

Локація підібрана досить-таки фестивальна — це територія арт-заводу «Платформа», розташована недалеко від станції метро «Лісова». Велика територія змогла розмістити дві сцени, місце для відпочинку, дитячий майданчик, картинну галерею, їдальню, торговельну зону для речей ручної роботи, місця для відпочинку на гамаках, м’яких кріслах-подушках та інші локації, де можна було розслабитись і послухати улюблену музику. Дві сцени — перша головна, де виступали відомі улюбленці публіки та друга — організована для молодих виконавців, які завдяки фестивалю змогли себе проявити.

У перший же день частину меломанів засмутила погода. Оскільки на вулиці були зовсім не літні + 18. Проте любителів української музики не відлякали ні вітер, ні холод, ні дощ. Послухати гурти «Бумбокс», «Pianoбой», «O.Torvald», Jamala, «Крихітка», «Онука», «Мачете», «Хардкіс», «Сансей» та «Бахрома» зібралося чимало народу ще вдень, а під вечір центральна площа арт-заводу «Платформа» була заповнена вщерть. Проте і тут спіткав казус. Хедлайнер фестивалю, гурт «Бумбокс», мав виступати о 22-й годині, проте на сцені хлопці з’явились близько 23-ї. Більшість відвідувачів фестивалю — молоді люди, які добиралися додому метро, а тому їм так і не вдалося послухали улюблений гурт: « Я прийшла сюди заради «Бумбоксу» і таки дочекалась, але частина моїх друзів поїхала додому, бо, окрім того, що квитки недешеві, так ще й таксі довелося брати», — зазначила у коментарі «УМ» студентка Марина Ужвій.

Щодо гуртів, то більшість порадувала фанатів новими піснями, а також фестивальною душевною атмосферою, яка підтримувалась спілкуванням. Наприклад, солістка гурту «Крихітка» на другий день фестивалю відпочивала серед народу і спілкувалася зі своїми шанувальниками, які легко могли підходити до неї, фотографуватися і спілкуватись. Під час свого виступу Каша  виконала пісню, яку присвятила бійцям АТО та волонтерам і нагадала, що завдяки їм, усі присутні на фестивалі мають змогу жити у мирних містах. Зірвали публіку своєю музикою і драйвом хлопці із гуртів «O.Torvald» та «Бумбокс», а романтичний настрій подарували молодий львівський гурт «Один в каное» та співачка Марія Чайковська. Родзинкою фестивалю став дует із Вільнюса Beissoul&Einius, який  зібрав під сценою українських музикантів, які прийшли послухати литовський гурт.

«Якби кожен якісно виконував свою роботу, фестиваль був би просто чудовий. А так організаційні моменти багато що зробили сірим, а часом і чорним», — дивлячись на картини з українськими зірками, які були на виході з фестивалю, підсумувала рудоволоса дівчина у зелених окулярах.

Проте щоб там не накоїли організатори, але настрій людей, які прийшли та зробили цей фестиваль, не можна було нічим зіпсувати. Оскільки на фестивалях найголовніше — це люди, музика та атмосфера і ніякі туалети не можуть стати на перешкоді, коли два дні ти живеш із словами пісень на вустах, ритмом у танцях, дощовику на одязі та улюбленими музикантами на сцені.