Усі — проти гривні

15.07.2015
Усі — проти гривні

Гривня потребує стабiльностi. Хто її забезпечить?

Гривня знову почала падати. Тенденція до незначного здешевлення національної валюти розпочалася ще наприкінці минулого тижня — курс упав на гривню. А з понеділка процес продовжився. Станом на вчорашній день Національний банк України послабив курс нашої валюти до 21,96 гривні за долар.

Експерти називають кілька причин послаблення гривні. Причина номер один — необхідність погасити державний борг. Як відомо, до 24 липня ми маємо заплатити 120 млн. доларів за єврооблігаціями, 23 вересня — ще 500 мільйонів, а 13 жовтня — 600 мільйонів. Нарешті, до 20 грудня необхідно погасити 3 млрд. доларів російського кредиту Януковича—Путіна, «подаровані» за непідписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі. Тож до кінця року гривня активно реагуватиме на погашення державних боргів та поведінку наших кредиторів. Наразі домовитися із ними не вдається, а МВФ відклав надання чергового траншу до серпня.

Друга причина — страх перед можливим технічним дефолтом. Якщо, скажімо, Україна не виплачуватиме транш наприкінці липня. Третя складова знецінення нацвалюти — падіння експорту. У січні-квітні він знизився на 34,6%. Упав також імпорт — на 37%. Сальдо при цьому наразі залишається позитивним: експортуємо ми на 12,5 млрд. доларів, імпортуємо на 11,9 мільярда. Але, як бачимо, різниця є дуже невеликою, а статус-кво — крихким. Якщо ж імпорт знову перевищить обсяг продажу товарів, то це серйозно вплине на курс гривні: припиниться надходження валюти до країни.

Ще одна причина знецінення національної валюти — ескалація воєнного конфлікту на сході держави. Який нині наклався на всі попередні несприятливі чинники. На думку банкірів, через посилення провокацій російських військ курс гривні може впасти навіть на 10%. Тиснули на курс гривні і виплати вкладникам збанкрутілих банків: «Надра», «VAB» і «Дельти». Втім, клієнтам перших двох фінустанов заплатили вже 85-92%, а з «Дельтою» мають завершити до вересня.

Проте існують і чинники, які, навпаки, грають на підсилення курсу гривні. Перший із них — приватизація державних підприємств, яка може принести у казну 17 мільярдів гривень. Ці кошти, з одного боку, поповнять валютні резерви, а з iншого, покажуть, що влада готова йти шляхом оздоровлення економіки. Другий чинник — надходження іноземних інвестицій. ЄБРР планує інвестувати один мільярд доларів, насамперед у газовий сектор, ще три мільярди пообіцяв дати Світовий банк.

«НОУ-ХАУ»

Вигадано в «ДНР»

На окупованих українських територіях, так званих «ДНР» та «ЛНР», навчилися заробляти на курсах валют: завдяки, головним чином, відсутності контролю та цивілізованих правил гри. «Анонсованого на 1 липня переходу з гривні на рубль не трапилося, — пише горлівський блогер Микита Синіцин. — Надто вже великі гроші заробляють на різниці офіційного курсу і «курсу «ДНР».

І пояснює, як можна заробити буквально на порожньому місці. «Офіційний курс нині становить 38,4 українські копійки до російського рубля. В «ДНР» курс — 50 копійок за рубль. У міняйл у Горлівці рубль коштує 42-44 копійки. Можна дати продавцеві у магазині в касу 2000 гривень, а можна поміняти їх по 44 копійки і отримати 4500 рублів. Після цього чотири тисячі рублів залишити у касі, а 500 забрати собі. При найвищому обмінному курсі рентабельність операції становить 12,5%», — пояснює Синіцин.