Останній від Януковича

14.07.2015

Політичні зміни, як відомо, розпочинаються у столиці. А ось до провінції хвилі оновлення доходять із певним запізненням. Так було в усі часи, так є і зараз — в епоху суцільного інтернету, «Фейсбука» та «Інстаграма». Заховатися від змін, як свідчить досвід, можна будь-де. Особливо, якщо мати для цього певний хист. Наприклад, уміти вчасно «захворіти».

Керівникові Сумського облуправління лісового та мисливського господарства Вікторові Чигринцю цей простий і надійний трюк — вчасно хворіти — вдається блискуче. І саме тому він — єдиний зі своїх колег на посаді захисника державних лісів — досі залишається на своєму місці. Попри те, що успішно працював під час правління донецької «Сім’ї», а чужі, як відомо, тоді не ходили ніде. Навіть у лісі.

Під час Революції гідності пан Чигринець також був неабияким патріотом — режиму Віктора Януковича. Події на Майдані він сприйняв, як тоді вважалося, як і належить людині на своєму місці — депутатові Сумської обласної ради. Тобто ні секунди не роздумуючи, голосував за... засудження дій протестувальників, усіляко захищаючи антиукраїнський режим. І виявляючи тим самим цілковиту лояльність до правлячого режиму.

Звичайно ж, серед тих, хто заради власної кар’єри погоджувався на масовий улесливий «одобрямс» на адресу диктаторського режиму Януковича, був не один Чигринець! Навіть серед його колег в інших обласних управліннях. Але є, як тепер кажуть, одне але. Усі вони або самі написали заяву про звільнення із займаної посади, або ж на цей крок їх змусив піти люстраційний комітет.

У лісовій галузі ці процеси також відбулися. Так, відповідно до Закону України «Про очищення влади», наприкінці лютого нинішнього року заступник голови Державного агентства лісових ресурсів В. Атаманчук видає наказ №77-к «Про початок проведення в територіальних органах та державних підприємствах, що належать до сфери управління Держлісагентства, перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади». Що несе для нього цей документ, високий посадовець Атаманчук розумів чудово: він підпадає під дію закону. І аби не бути звільненим із посади люстраційною комісією, друга людина у Держагенції пише заяву на звільнення. Яка була задоволена на початку квітня.

Але із Києва до Сум — дорога чималенька! І Віктор Чигринець вирішує не повторювати вчинок свого безпосереднього начальника. І хоча своїм тривалим безперервним терміном перебування на цій посаді підпадає під пряму дію Закону України «Про очищення влади», вирішує... піти на лікарняний. І правдою-неправдою залишитися на улюбленому теплому кріслі, яке ніколи не дасть залишитися голодним.

І навіть більше! Завдання номер два для Віктора Петровича — бути завжди своїм. І для ваших, і тепер уже — для наших! Перед нами численні інтерв’ю керівника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, які він радісно роздавав урядовим та комунальним ЗМІ. У перших із них, тих, що вийшли до подій на Майдані, — цілковита лояльність режиму та формування іміджу «міцного господарника». У другій частині відвертих розмов Віктора Чигринця із читачем — це ж саме бажання бути своїм. Але вже з урахуванням інших реалій.

«Допомагаємо бійцям АТО», — пише у заголовку свого інтерв’ю той самий пан Чигринець, який ще рік тому гнівно засуджував і таврував «націоналістичних покидьків» із імперіалістичних США, які, на догоду світовим буржуям, хотіли знести у Києві законно обрану владу незмінного президента всіх часі і народів Віктора Януковича... Моральний бік справи, як завжди, залишаємо за дужками. Адже тяга до керівного крісла у країні з непобореною корупцією — це інстинкт номер один.

Природний талант бути своїм у будь-якій команді виручає пана Чигринця і сьогодні. Нині головний лісівник Сумщини прийшовся до двору і владі реформаторів-камікадзе. Ось перед нами офіційний документ голови Державної агенції лісових ресурсів України Олександра Ковальчука. «За результатами проведеної перевірки (!) встановлено, що до Чигринця Віктора Петровича заборони, визначені частинами третьої і четвертої Закону України «Про очищення влади», не застосовуються».

Ні більше, і ні менше! Людина, яка протистояла Революції гідності і була категорично проти очищення державної влади від тоталітарного злочинного режиму, нині… не підпадає під очищення вже нової влади від прислужників Януковича. І справді, унікальний феномен, який вимагає ретельного вивчення! Адже важко сказати, під кого перемалюється Віктор Чигринець завтра — якщо настануть такі часи…