Лідера зламали в Гаврі

14.07.2015
Лідера зламали в Гаврі

Так команда «Квік степ» довозила до фінішу Томі Мартіна зі зламаною ключицею.

Дев’ять етапів позаду на головній гонці року для велосипедистів-професіоналів — «Тур де Франс». Учора учасники мали день відпочинку та авіапереліт із Бретані на південь Франції, в Піренеї, де пелотон чекає випробування горами.

До другої частини «Великої петлі» Андрій Гривко — єдиний українець на «Турі-2015» — підходить у непоганому настрої. На французьку супербагатоденку він приїхав у ранзі срібного призера І Євроігор і до першого антракту поступово поліпшував свій індивідуальний результат — зараз кримчанин 47-й у генеральній класифікації (відставання від лідера — 17 хв. 49 сек.), це третій показник у команді «Астана».

Утім «Астана» загалом їде нижче своїх можливостей, а взагалі першочергове завдання гонщиків казахстанської «стайні» — забезпечувати якомога кращий результат капітана, італійця Вінченцо Нібалі, який виграв «Тур де Франс» торік і цього разу вважався одним із фаворитів. Наразі ж Нібалі посідає лише 13-те місце в загальному заліку, програючи лідеру гонки Крісу Фруму з команди «Скай» 2 хв. 22 сек.

У неділю команди попрощалися з північчю Франції командною гонкою на 28 км між Ваном і Плюмелком. «Астана» замкнула п’ятірки кращих, поступившись переможцям — Бі-Ем-Сі — 35 секундами.

Найбільш драматичним на «Турі-2015» наразі був шостий етап Аббевіль — Гавр. Треба ж було пелотону проїхати 191 км, щоб уже в місті, за якихось 800 метрів до фінішу, стався завал. І впав не хто-небудь, а лідер генеральної класифікації (на той час) Тоні Мартін! Німецький гонщик команди «Етікс-Квік степ» сахнувся від глядачів, штовхнув француза Варрана Баргійя, а той, у свою чергу, — Нібалі. Капітан «Астани» зачепив велосипед Крістофера Фрума, але британцеві вдалося уникнути падіння. У завал потрапили також Наїр Кінтана («Мовістар») і Ті-Джей ван Гардерен (Бі-Ем-Сі).

Мартін дістався до фінішу зі зламаною ключицею, але все ж поповнив уже чималу групу гонщиків, які знялися з «Туру». Cеред них — ще один володар жовтої майки, швейцарець Фабіан Канчеллара, який лідирував до моменту падіння на третьому етапі.

А після Гавра загальний залік очолив переможець «Великої петлі-2013» Фрум. І саме 30-річного британця тепер вважають фаворитом номер один. Адже найближчий його переслідувач — неочікуваний ван Гардерен, який досі ніколи не посідав у Франції підсумкове місце вище четвертого. Нині американець відстає від лідера на 12 секунд і сповнений рішучості, аби вийти з тіні та порушити гегемонію постійних «грандів».

Молодий бельгієць Грег ван Амервет із Бі-Ем-Сі — наразі третій (+27 сек.), за ним — словак Петер Саган і знаменитий Альберто Контадор (обидва — «Тінькофф-Саксо», відповідно, +0.38 та +1.03), Рігоберто Уран із «Квік степу» має відставання 1.18, а ще один зірковий іспанець Алехандро Вальверде («Мовістар») — аж 1.50.

Утім попереду — гірські етапи, де багато чого може змінитися. І самовпевненість Фрума, котрий публічно дивується, чому Нібалі та інші фаворити так від нього відстали, може зіграти з британцем злий жарт...