Справа зрілих і немолодих

14.07.2015
Справа зрілих і немолодих

Новак Джокович захистив титул чемпіона Уїмблдону. (з сайта eurosport.com.)

Тепер, щоб уперше в кар’єрі стати володарем сезонного «Гранд слему-2015», Серені Уїльямс залишилося зробити один крок — виграти домашній «Ю-Ес оупен», де іменита американка не програє з 2012 року. Наразі ж, після упевненої перемоги на Уїмблдоні, перша ракетка планети стала чинною переможницею чотирьох турнірів із серії «Великого шолома» поспіль. Їй це вдалося вдруге в кар’єрі, і подібне досягнення в світі тенісу отримало назву «Серена слем». «Сподіваюся, що і в рідних стінах я не схиблю», — каже Уїльямс-молодша перед Нью-Йорком.

Її уїмблдонський фінал проти 21-річної іспанки Гарбіньє Мугуруси не назвеш складним випробуванням. Незначні проблеми Уїльямс мала лише на початку поєдинку, коли, очевидно, американці довелося боротися не тільки з амбіційною суперницею, а й зі своїми емоціями. Проте кілька вдалих дій, які Серена жваво відсвяткувала на публіці, додали їй упевненості у власних силах. А, власне, коли першій ракетці WTA вдається піймати свою гру, суперничати з нею — безперспективна справа.

«Гарбіньє відмінно почала матч. Мені було непросто призвичаїтися до її щільних ударів», — похвалила опонентку Уїльямс. Хоча насправді атлетична Мугуруса манерою гри та поведінки напрочуд нагадує росіянку Марію Шарапову. А рецепт успішних протистоянь із «Сибірською сиреною» в американської тенісистки є давно. Перемога над Шараповою в півфіналі Уїмблдону-2015 (6:2, 6:4) стала для Уїльямс 17-ю поспіль! Тож і з Мугурусою все було просто — 6:4, 6:4, і шоста таця Лондона в колекції.

Традиційними стають і перемоги Новака Джоковича над Роджером Федерером. У головному матчі Уїмблдону-2015, що став повторенням минулорічного фіналу, звитяга знову дісталася сербському тенісистові. І якщо торік для визначення переможця суперникам знадобилася максимальна кількість партій, то цього разу свій тріумф Новак оформив швидше. Аби не дозволити Федереру виграти восьмий у кар’єрі Уїмблдон (а цей факт зробив би його найтитулованішим учасником турніру), першій ракетці планети знадобилося чотири сети — 7:6 (7:1), 6:7 (10:12), 6:4, 6:3. Для Джокера це третій уїмблдонський успіх у кар’єрі.

Запекла боротьба між двома найсильнішими тенісистами рейтингу ATP точилася лише в перших двох партіях. На більше сил у легендарного швейцарця, якому незабаром виповниться 34 роки, не знайшлося.

«Роджер — великий гравець, і я знав, що сам він турнір не програє. Тому я був змушений битися за кожне очко», — пояснив серб, якому після позавчорашньої перемоги на центральному корті Британської асоціації лаун-тенісу вдалося зрівняти рахунок у очних зустрічах із Федерером (20:20).

«Я вірив, що стану переможцем турніру, адже демонстрував чудовий теніс і мав досвід успішних протистоянь із Джоковичем. Проте залишаю Уїмблдон із порожніми руками», — розпач 33-річного швейцарця, який нині переживає свою другу тенісну молодість, зрозуміла.

Проте нічого не вдієш. Не випадково ж саме Джокович у розквіті сил посідає перше місце в чоловічому табелі про ранги. «Я не старий, у свої 28 почуваю себе просто чудово. Після одруження й народження дитини я програв зовсім мало матчів. Виграв чимало турнірів. Тому раджу всім — одружуйтесь, заводьте дітей, радійте життю», — порадив тріумфатор двох останніх Уїмблдонів.

Другу чи, навіть, можливо, й третю молодість нині переживає і швейцарка Мартіна Хінгіс. У свої 34 роки екс-перша ракетка планети вже двічі завершувала велику тенісну кар’єру, проте щоразу знаходила мотивацію для повернення. Після чергового «камбеку», що відбувся в 2013 році, Мартіна змогла вибитися в лідери парного тенісу. Її виступ у передмісті Лондона — яскраве цьому підтвердження. Хінгіс, перший одиночний тріумф якої на турнірах «Великого шолому» датований далеким 1997 роком (а останній — 1999-м), виграла на Уїмблдоні не тільки жіночу пару, а й мікст.

Нагадаємо, що саме в цих двох дисциплінах наші тенісні повпреди на Уїмблдоні показали свої найкращі результати.

Додамо, що за підсумками лондонських змагань прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна в рейтингу WTA зберегла рекордну для себе та жіночого тенісу України загалом 17-ту позицію.

ТАБЛО

Уїмблдон. Фінали. Жінки. С. Уїльямс (США, 1) — Мугуруса (Іспанія) — 6:4, 6:4. Пари. Хінгіс/Мірза (Швейцарія/Індія, 3) — Макарова/Весніна (Росія) — 5:7, 7:6 (7:4), 7:5.

Чоловіки. Джокович (Сербія, 1) — Федерер (Швейцарія, 2) — 7:6 (7:1), 6:7 (10:12), 6:4, 6:3. Пари. Ройєр/Текау (Голландія, Румунія) — Д. Маррей/Пірс (В. Британія/Австралія) — 7:6 (7:5), 6:4, 6:4.

Мікст. Паес/Хінгіс (Індія/Швейцарія, 4) — Пейя/Бабощ (Австрія/Угорщина) — 6:1, 6:1.