Чемпіонат на двох?

14.07.2015
Чемпіонат на двох?

І знову фаворити — динамівці й «гірники». (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Отже, поїхали. Сьогодні в Одесі матчем за Суперкубок в Україні стартує новий футбольний сезон. Знову — «Динамо» проти «Шахтаря». Суддя Анатолій Жабченко дасть свисток про початок гри о 21:00.
На арені «Чорноморець» очікується аншлаг. Міліції в чаші стадіону не буде, але спецпідрозділи чергуватимуть зовні та в разі провокацій мають увійти до спорткомплексу. Також організатори анонсували, що на трибунах у перших рядах сидітимуть курсанти. Мета — безпека учасників і глядачів. Усі, хто міг, закликали фанів утриматись від використання піротехніки й вибігання на поле.

Суперкубкові розклади

Нагадаємо, матч за Суперкубок України відбудеться 12-й раз, і увосьме пару його учасників складають динамівці й «Шахтар». В очних суперкубкових протистояннях представники столиці мають наразі на одну перемогу більше, а ось за загальною кількістю здобутих Суперкубків попереду «Шахтар» — 6:5. Уперед донеччани вийшли рік тому, коли обіграли «Динамо» в матчі-відкритті сезону у Львові.

Сьогодні суперники певним чином помінялися ролями порівняно з липнем-2014. Тоді кияни в Суперкубку України не змогли реабілітуватися за найбільш провальний сезон у «незалежній» історії. Тепер є що доводити «Шахтарю», який не зумів наздогнати одвічних конкурентів у чемпіонаті, а в драматичній серії пенальті програв і фінал Кубка України.

Авторитетна букмекерська контора William Hill у матчі за Суперкубок-2015 віддає перевагу «Динамо», але з незначним відривом. Коефіцієнт на перемогу киян в основний час — 2,50, тоді як на «гірників» — 2,62 (нічия — 3.20).

На кону, як і раніше, — 1 мільйон гривень призових. Команда, яка здобуде Суперкубок, отримає 650 тисяч, переможеному відійдуть 350.

Хто буде 16-м

Оскільки Суперкубок — увертюра до нового сезону, то є сенс уже зараз зробити певні прикидки і на чемпіонат 2015/16, який стартує цього ж тижня. На старті — 14 учасників, як і торік. 17 липня зіграють «Металург» (З) і «Зоря», 18-го — «Олімпік» — «Чорноморець», «Металіст» — «Карпати», «Ворскла» — «Волинь», 19-го — «Шахтар» — «Олександрія», «Говерла» — «Дніпро», «Металург» (Д) — «Динамо».

І сміх, і гріх, а вчора до обіду ще не було точно відоме ім’я 16-го учасника. «Металург» (Донецьк), «Сталь» (Дніпродзержинськ) чи, може, «Іллічівець» (Маріуполь)? За спортивним принципом, це мали б бути «метадони». Але спершу «МД» в умовах фінансово-економічної скрути та війни на Донбасі затіяв об’єднання із дніпродзержинським ФК, який посів друге місце в першій лізі. Оскільки обидва клуби належать промисловцям із концерну «ІСД», вважалося, що злиття буде нескладним: «Металург» надасть новій одиниці оболонку, реєстраційні документи й кількох працівників ФК, тоді як наповнення футбольними кадрами буде майже повністю дніпродзержинським. Утім далися взнаки старі борги «МД» перед УЄФА — близько 5-6 мільйонів доларів. Наприкінці минулого тижня донецький «Металург» оголосив себе банкрутом і заявив про те, що не гратиме в прем’єр-лізі в сезоні 2015/16.

Від цього змінилося небагато. Адже очевидно, що «МД» таким чином хоче уникнути або якось відстрочити виплати заборгованого, натомість замінити «Металург» у «вишці» де-факто могла б та сама «Сталь», лише під власною маркою. Це не прописано в регламенті напряму, адже Дніпродзержинськ — не переможець, а віце-чемпіон першої ліги. Однак регламент передбачає, що остання команда ПЛ («Іллічівець») за спортивним принципом має вибути в нижчий дивізіон. УЄФА вимагає ротації між дивізіонами, і в першій лізі маріупольці вже мають свій календар, тоді як «Сталі» там немає.

«Можливість замінити «Металург» у прем’єр-лізі однакова як у «Іллічівця», так і у «Сталі». В обох команд є шанси», — каже президент ФФУ Андрій Павелко. Дилему має розв’язати виконком Федерації на основі пропозицій ФПЛ, адже вступає в дію пункт регламенту про «виникнення непередбачених ситуацій».

«Дніпро», третім будеш?

Щодо претендентів на чемпіонство, то, на жаль, після фінансового краху харківський «Металіст» вибув із переліку претендентів на п’єдестал, топ-четвірка перетворилася на «топ-3». А в новому сезоні є підстави говорити, що «відпадає» й «Дніпро», і основна боротьба за «золото» знову точитиметься лише між «Динамо» й «Шахтарем».

Лави фіналістів Ліги Європи у міжсезоння залишив Євген Коноплянка (наприкінці минулого тижня «Дніпро» таки дав своєму лідерові «вільну», й Конопа став повноправним гравцем «Севільї»), Бартулович перебрався у «Ворсклу», а основний захисник Дуглас іде в «Бешикташ» (річна оренда коштує туркам 500 тис. євро, передбачено можливий викуп за 5 млн.). Як тут не пригадати слова власника клубу Ігоря Коломойського про те, що нікого купувати він не збирається, а Мирон Маркевич нехай ліпить команду на основі українських гравців...

Для збереження інтриги хотілося б, аби гідну конкуренцію «Динамо» склав «Шахтар», на чолі якого залишається Мірча Луческу. Єдине придбання «гірників» — 32-річний «блудний син» Едуардо да Сильва. Бразильський форвард із хорватським паспортом після лондонського «Арсеналу» грав за «Шахтар» у 2010-14 роках, потім рік провів у «Фламенго», а тепер повернувся з батьківщини в «Шахту» як вільний агент. Також з оренди повернулися воротар Худжамов, Болбат і Факундо Ферейра. Натомість із команди пішли провідні бразильці — нападник Луїс Адріано (в «Мілан»), хавбеки Дуглас Коста (в «Баварію»), Фернандо (в «Сампдорію»), Ілсіньйо (закінчився контракт).

«Нам знову доведеться проводити його у нерівних з суперниками умовах, — заявляє президент «Шахтаря» Рінат Ахметов. — Усі матчі проходять на виїзді, поза нашою «Донбас-ареною», без підтримки рідних трибун... Але, незважаючи на труднощі, вболівальники «Шахтаря» стежать за виступом команди біля екранів телевізорів. Вони чекають наших перемог... Я ще раз хочу сказати: у нас амбітний клуб, амбітний тренер, амбітні гравці, амбітні вболівальники й найамбітніші цілі».

«Вони провели збори на відмінному рівні, а втрати мають ким замінити», — так оцінює «гірників» Сергій Ребров. У його динамівському колективі втрат найменше порівняно з усіма учасниками ФПЛ, а становище — найстабільніше. Прийшли Осман (із «Металіста»), Морозюк і Мораєс (із «МД»), сербський хавбек Радослав Петрович (із «Генчлербірлігі»). Пішли Аруна (в «Анжі»), Бетао (в «Евіан»), ідуть в оренду молоді Калитвинцев, Люлька, Цуриков, Чумак. Водночас на Заході трансферне вікно ще не закрите, і є дані, що «Динамо» таки отримало хорошу пропозицію щодо продажу капітана Андрія Ярмоленка, орієнтовно — в «ПСЖ».

На четверте місце в ЧУ вочевидь претендуватиме «Зоря», хоча Юрій Вернидуб і скаржиться на втрату п’ятьох гравців основи (Білий, Вернидуб-молодший, Грицай, Малишев, Худжамов). Але луганці традиційно підбирають в оренду та на контракт непоганих гравців із донецьких клубів — це, зокрема, знову Караваєв, Гречишкін, Чечер, Дорошенко. Головний тренер зберігає оптимізм: «Склад вимальовується».

Чого не скажеш про «Говерлу», де тиждень тому було лише троє гравців на контракті, з яких два — воротарі, а третій — 36-річний Максим Шацьких. Закінчилося тим, що найрезультативніший форвард в історії чемпіонатів України зрештою так і не дочекався платні за минулий сезон, плюнув і пішов грати з Алієвим за аматорський «Рух» (Винники) на першість Львівщини. А до В’ячеслава Грозного в «Говерлу» зібралися молоді футболісти, яких, за зізнанням тренера, він узагалі не знає. І, традиційно, кілька орендованих виконавців із «Динамо». «За них знову очками відсипатимуть?» — ставить риторичне запитання футбольний оглядач Володимир Миленко.

Авжеж, для більшості клубів головне в новому сезоні — не виграти, а вижити. У графі «прийшли» таблиці трансферів майже скрізь пробіли, зате в розділах «пішли» й «можливо підуть» — багато хороших гравців. Окремим рядком варто згадати румуна Еріка Біквалфі — одного з найкращих бомбардирів попередньої першості, який, попри гучні очікування, проміняв «Волинь» та Україну на чемпіонат Китаю й клуб «Ляонін Хувінь»...

АРБІТРАЖ

Куратор українського суддівського корпусу П’єрлуїджі Колліна на зустрічі з журналістами перед новим сезоном 2015/16 заявив, що в новому сезоні матчі прем’єр-ліги обслуговуватимуть 20 арбітрів (Швецов закінчив кар’єру, Скрипак переведений у першу лігу, натомість залучені двоє суддів «із потенціалом», Балакін і Паскал). Асистентів арбітрів буде 36, при цьому з метою економії ухвалено рішення не ставити додаткових арбітрів за воротами.

Встановлені з 2010 року гонорари в розмірі 12 тис. грн. за матч залишаються чинними, хоча тоді це дорівнювало майже 1200 доларів, а зараз — удвічі менше у валютному еквіваленті.

 

ДОШКА ПОШАНИ

Перед початком матчу за Суперкубок відбудеться церемонія нагородження лауреатів сезону 2014/15. Їх шляхом опитування визначила прем’єр-ліга разом з уболівальниками.

Найкращим гравцем минулого чемпіонату назвали Андрія Ярмоленка з «Динамо». Другу й третю суму балів набрали, відповідно, Євген Коноплянка («Дніпро») та Алекс Тейшейра («Шахтар»).

Найкращий тренер: Сергій Ребров («Динамо»), Мирон Маркевич («Дніпро»), Юрій Вернидуб («Зоря»).

Найкращий арбітр: Євген Арановський (Київ), Віталій Романов (Дніпропетровськ), Анатолій Жабченко (Хмельницький).

Найкращий голкіпер: Денис Бойко («Дніпро»), Андрій П’ятов («Шахтар»), Олександр Шовковський («Динамо).

Найкращий молодий гравець — відкриття сезону: Валерій Лучкевич («Дніпро»), Мар’ян Швед («Карпати»), Сергій Мякушко («Говерла»).

Серед лауреатів також найкращий бомбардир ЧУ 2014/15 — Алекс Тейшейра («Шахтар») та переможець конкурсу «Чесна гра» — «Зоря».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Суперкубок Польщі. «Лех» — «Легія» — 3:1.

Суперкубок Росії. «Зеніт» — «Локомотив» — 1:1 (пен. 4:2).