...Та борги не пускають

09.07.2015

Зовсім трохи часу залишилося до старту нового сезону в українському футболі, а не закінченою досі залишається одна цікава історія. На початку літа з’явилася інформація про злиття двох команд — донецького «Металурга» та дніпродзержинської «Сталі». Планувалося, що проблемний клуб із Донецька, власником якого є бізнесмен Сергій Тарута, припинить своє існування, передавши естафету виступів у прем’єр-лізі представникові першої ліги. Звісно, деталей злиття ніхто не розголошував, але повідомлялося, що в новому чемпіонаті ПЛ сезону-2015/2016 виступатиме команда під назвою «Сталь». Хоча в нещодавньому інтерв’ю офіційному сайту донецького клубу його генеральний директор Євген Гайдук окреслив трохи іншу схему кооперації: «Оболонка буде від «Металурга», а наповнення — від «Сталі». Як розповів директор, від донецького клубу практично нічого не залишиться — 80% працівників утратять роботу.

Вочевидь майбутнє «метадонів», від яких пішли практично всі футболісти, вже визначено, а от «сталевари», попри райдужну перспективу участі в елітному дивізіоні, не поспішають стрибати в кокон донецького клубу. Згідно з інформацією, що з’явилася днями у ЗМІ, об’єднання цих двох клубів може й не відбутися. Люди, наближені до справи подейкують, що процес їхнього злиття забуксував у юридичній площині. Через чималі борги, що мають «метадони» перед УЄФА (5-6 мільйонів доларів штрафів за проблемні трансфери), дніпродзержинці не поспішають ставити підпис під об’єднавчими документами. Хай там як, а безкінечно довго тривати перемовини не будуть — старт сезону не за горами. «Усе має прояснитися цього тижня», — відповіли в атестаційному комітеті ФФУ.

Що цікаво, і «Сталь», і «Металург» на майбутній сезон отримали атестат для участі в елітному чемпіонаті.

Але самотужки потрапити цього року до еліти українського футболу «сталевари» не можуть — здобуде за підсумками сезону в першій лізі друге місце такого права їм не дає. Вочевидь саме тому й виник варіант із «донецькою парасолькою». «Була зроблена колосальна робота, аби саме «Металург» отримав атестаційні документи на сезон-2015/2016, адже в силу спортивного регламенту друга команда першої ліги права грати в прем’єр-лізі не мала», — пояснив Гайдук.

Утім не виключено, що через боргові зобов’язання «МД» до кінця реалізувати задум цієї коопераційної угоди так і не вдасться. У Професіональній футбольній лізі, де 19 червня припинила своє членство «Сталь», уже розглядають варіант iз поверненням чинного віце-чемпіона першої ліги. Водночас тоді у зворотному напрямку до прем’єр-ліги вирушить останній колектив попереднього сезону ПЛ — маріупольський «Іллічівець», який займе місце збанкрутілого донецького «Металурга».