Полігон державних змін

08.07.2015
Полігон державних змін

Віталій Применко.

Відверта розмова з хлопцями з «Правого сектору» — річ нечаста. Вони нікому не довіряють, крім бойових побратимів, до яких і звертання особливе: друг Кіт, друг Смок, друг Звір... Та мені пощастило. Знайшлася в «ПС» людина, яка довіряє мені та якій довіряю я, він і познайомив мене зі своїм командиром — Віталієм Применком, колишнім (до поранення) комбатом 2-го батальйону ДУК «Правий сектор». Серед бойових побратимів цього чоловіка знають під псевдо «Друг Кіт».
З’ясувалося, що предки пана Віталія та й він сам мешкали на Донбасі. Причому потрапили туди після «розкозачення» у 20—30-х роках на Кубані. З цього і почалася наша розмова.

«Люди Донбасу приваблювали щирістю...»

— Родина була велика, дружна, прадіда кликали «дід Калина», був він у Кубанському війську, в чині урядника... — розповідає військовий. — Ще за царя майже всі в сім’ї отримали вищу освіту: той став агроном, інший інженером, один в офіцери вийшов, навіть жінки мали свій фах — учительки, лікарі. Працювали й на землі. А після більшовицького перевороту — розділилися... Двоюрідний дід червоним бронепотягом командував. Потім його свої ж і розстріляли. Мій дід утік на Донбас. Сховався, прижився. Воював за свою землю під час Другої світової, мав орден «Слава».

Свого батька Віталій не пам’ятає. Батьки розлучилися, коли він був ще маленьким. Виховували хлопця мама, бабуся, дідусь.

— На людей мені щастило, — згадує пан Віталій. — Добрі люди навчили бути чоловіком, а не ганчіркою. Захищати своє, обстоювати інтереси своєї родини, своїх близьких. Захищати слабкого. Домагатися справедливості.

— До війни ви були командиром підрозділу ВО «Тризуб ім. Степана Бандери». Як на Донеччині вам вдалося стати українським патріотом?

— У 1990-му мені до рук потрапила ОУНівська література. Почав цікавитися, читати Степана Бандеру. Познайомився із засновником «Тризуба» Василем Іванишиним. В 1994-му вступив до Конгресу українських націоналістів. Заснував кілька організацій — Сіверську міську організацію та Артемівську районну. Сформував на Донеччині та Луганщині дві сотні «Тризуба», з «рускоязичних» шахтарів.

До речі, коли ми в 1990-х роздавали газету «Бандерівець», вона розліталася, як гарячі пиріжки. Біда, що там від початку українська влада не проводила жодної державницької пропаганди. Зате російська пропаганда була завжди. Так, регіон складний. Ким заселявся Донбас? Не рахуючи тих, хто ховався, як мій дід, туди виселяли примусово — люмпенів, криміналітет... Жили в халупах, непогані гроші, які заробляли тяжко, — пропивали. Філософія шахтаря: сьогодні живий — живи на повну, бо завтра може тебе не бути. На пенсію виходили рано, але довго підвищену пенсію не отримували — кілька років і... понесли. Попри особливу специфіку, люди Донбасу приваблювали щирістю: якщо він за тебе, то він «за», а якщо «проти», то відверто... З ними можна було і треба було працювати.

«Не оглядатись ні на Захід, ні на Схід...»

— У нас у Дніпрі націоналістам часто закидають, що вони виборюють незалежність, прагнуть культурних висот, але не мають практичного — економічної програми, стратегії розвитку держави. Чого ви хочете для України, за яку б’єтеся на Донбасі?

— Незалежну формально Україну ми маємо. Свідоме українське суспільство в нас зараз лише формується. Нам потрібен уряд патріотів, але справжніх, готових життя віддати за Україну. Треба змінити ставлення держави до національного виробника, щоб не бути сировинним додатком чи ринком збуту, а розробляти своє. В усьому світі величезний попит на натуральні сільгосппродукти. Справжній «чистий» продукт коштує дорого. У багатьох країнах продукти вирощують за спеціальними технологіями (хімічні, генномодифіковані) через те, що в них бракує території, а в нас території вистачає. Ракети, літаки, зброю — теж вміємо робити. Наукових розробок, ідей та розумних голів, за які іноземні компанії платять шалені гроші, — також вистачає. Ми за те, щоби не оглядатись ні на Захід, ні на Схід, не підлаштовуватися, а задовольняти потреби свого суспільства, спираючись на власні ресурси. Економічна програма та стратегія розвитку розроблялася нами ще в «Тризубі» та відображена в програмі ПС.

— Ви брали участь у Майдані 2004-го та Євромайдані. Можете їх порівняти?

— У 2004-му наш тризубівський підрозділ стояв на перехресті Хрещатик—Прорізна, забезпечували порядок, виконували функції комендатури всередині табору. Силовий спротив владі готували. Коли мене питали: «Ви за Ющенка?», особливо на Західній Україні, я казав: «Ні». У людини одразу ніби «заслонка» на очі опускалася: «За Януковича?!» Я кажу: «Ні, ми за Україну». Але люди спрощували реальність: або, або... Це залишки рабської психології: «Треба поставити царя, а він потім усе нам дасть». Результат — через рік вони стоять, розчаровані в усьому: «Нас кинули». Так ви ж нічого не вимагали!

— У 2014-му було інакше?

— У людей був більш рішучий, наступальний дух, навіть у обивателів, хто активної участі в збройному протистоянні не брав. Гайки закрутили вже настільки, що соціальний вибух був неминучий. На Євромайдані не було лідера, але була вимога суспільства — євроінтеграція на противагу Митному союзу. Хоча насправді люди стояли за кращий (у розумінні мас — європейський) рівень життя, за соціальну справедливість, проти свавілля влади... Ми не задоволені тим, як ці вимоги втілюються. До влади прийшли люди, які стримували революційний протест: «Ніжайше просім услишать нас, Государь-імпєратор. Боярє плохіє, хочем достукаться до вас...». Зміна цього уряду необхідна, і вона відбудеться. Головне, щоби не на шкоду державі.

«Увійти до ЗСУ цілісним підрозділом...»

— Чи є шанси, що ДУК «ПС» увійде до Збройних сил України?

— Ми цього хочемо. Але вимагаємо одного: увійти до ЗСУ цілісним підрозділом, який довів свою боєздатність. А не так, як нам пропонують: поодинці, через військкомати, щоби наших побратимів розкидали по різних частинах...

— Чи були серед полонених, яких брали ваші хлопці, російські військові?

— З російських штатних військових — лейтенант і сержантик попалися. З найманців — татарин із Уфи. «Приехал бороться с фашизмом». Коли його спитали: «А ти фашистів тут багато бачив?» Каже: «Как-то нет». Виявився дуже балакучим, бо хотів додому повернутись. Чеченця спіймали, снайпера. Казачки російські були — «тьорскіє».

— Як до вас ставилися місцеві?

— По-різному. Були такі, що відкрито допомагали харчами, інформацією, машини нам ремонтували. Вони знали, що ми «Правий сектор». Деякі допомагали таємно, боялися. Деякі вороже ставились: «Панаєхалі».

— У вашому батальйоні багато хлопців родом із Донбасу?

— І з Донбасу, і з Криму. У нас узагалі інтернаціональна бригада. Є і росіяни, і білоруси, і татари, є люди з Хорватії, Польщі, Канади...

— А як же стереотип, що націоналісти визнають тільки українське?

— Такі стереотипи ми ще в 90-ті легко спростовували. Почитайте «Перспективи української революції» Степана Бандери. Провідник казав: «На цій землі місця вистачить усім, хто хоче будувати Україну». Наше ставлення до інших національностей побратимське — до тих, хто разом із нами будує Українську державу. Толерантне — до тих, хто живе поруч і не протидіє нашій боротьбі. Вороже — до тих, хто вороже ставиться до ідеї української державності. З нами співпрацюють представники різних народів — євреї, узбеки, казахи, вірмени... Вони воюють за Україну, вони наші побратими.

— Розкажіть про своїх бійців, яких можна назвати героями.

— Один ось, перед вами (пан Віталій кладе руку на плече В’ячеслава, який сидить поруч). Друг Смок закрив собою гранату, щоби хлопців не посікло.

Друг Памір, як у полон потрапив, то «сєпари» хотіли його використати як камікадзе. Сказали, що будуть обмінювати на своїх, посадили в машину і відправили: «Їдь на свій блок-пост». А в машині — активована вибухівка... Так він по дорозі примудрився її деактивувати. Приїхав — передав своїм і машину, і вибухівку.

Друг Тарас та «Бєлий» із Рівного... — пан Віталій замовк і відвернувся. Помовчавши хвилину, продовжив. — Загинули під Іловайськом, прикриваючи хлопців із батальйону «Донбас». Друг Тарас — людина поважного віку. Служив на флоті, підводний диверсант, а загинув у степах Донбасу, захищаючи друзів. Група, яку вони прикривали, встигла відійти.

— Пане Віталію, війна закінчиться, що будете робити потім?

— Для мене вона закінчиться, коли повернемо і Крим, і Донбас.

— А може, хай забирають — нам легше буде?

Пан Віталій прикро дивиться на мене. Донеччина — його рідний край. Я не витримую погляду, опускаю очі.

— Після війни я б зайнявся національною безпекою, — каже Віталій Применко. — Владу, силові структури потрібно очистити від запроданців та корупціонерів і замінити їх людьми, які ризикували життям за державу та за ідею.

ДОСЬЄ «УМ»

Віталій Применко

Народився 1966 року в місті Сіверськодонецьку на Луганщині. Мешкав на Донбасі та в Криму. Закінчив Херсонське морехідне училище. Планував бути судовим механіком, але влаштувався механізатором у колгоспі. Працював у меблевому виробництві, електриком на заводі, шахтарем. Вищу освіту здобув 2000 року, закінчивши МАУП за спеціальністю «безпека». Останні кілька років перед війною жив і працював у Києві. Брав участь у подіях Майдану-2004 та Євромайдану. У 2014—2015 роках воював на Донбасі. До поранення обіймав посаду командира 2-го батальйону ДУК «Правий сектор».

ЗНАЙ НАШИХ!

Бувальщина від друга Кота

Це був початок війни на Донбасі, у нас ще не було автоматів. Друг Звір із хлопцями, «озброєні» страйкбольними автоматами, підійшли з тилу до сепарського блокпоста та несподівано наскочили на нього з криками: «Лежати! Зброю на землю!» Ті зброю поклали, хлопці їх до стіночки поставили. Але один із сепарів зробив різкий рух і в нашого бійця здали нерви — натиснув на спусковий гачок. Замість пострілу пролунало іграшкове: «Тр-р-р-р!» Та інший наш боєць устиг ухопити сепарський кулемет, націлив на них і каже: «Розслабтесь, хлопці, це вже справжній».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>