Близькі друзі здалеку

07.07.2015
Близькі друзі здалеку

Перед боєм. Навчальним. (автора.)

Міжнародний центр миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, що поблизу Львова: прикриваючись «бронею» під надпотужну зливу вогню, курсанти атакували позиції «ворога». Група, яка зайняла оборону, зустріла противника нищівним вогнем. І хоча набої були холості, а у ролі гранат використовувалися вибухові пакети, «вбитих» та «поранених» було вдосталь з обох сторін. Визначити переможця двобою допоміг комплекс лазерної імітації бойових дій MILES, який і використовували курсанти на спеціальному майданчику Міжнародного центру. Завдяки його можливостям інструктори змогли предметно показати всі сильні й слабкі сторони кожного підрозділу, виявлені під час навчання, обговорити інші аспекти тренувального бою.

Описаний навчальний бій — вже давно не новинка на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки. Але саме цього разу за ним спостерігали міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак та міністр національної оборони Канади Джейсон Кенні. Учасники робочої зустрічі оглянули інфраструктуру Міжнародного центру, ознайомились із навчально-матеріальною базою. Під прицілом камер журналістів високопосадовці відвідали навчальні класи протидії саморобним вибуховим пристроям, комплекс лазерної імітації бойових дій MILES.

Перед гостями курсанти вишу професійно обговорили бій, визначили свої помилки, аби відкорегувати ситуацію в подальшому. Що вдалось реалізувати, з якими втратами, яких помилок припустилися. Інструктор підбиває підсумки двобою: особовий склад оборонного підрозділу виконав своє завдання, але «втратив» п’ятьох бійців, а наступаючий підрозділ упорався із завданням частково та «втратив» вісьмох бійців.

Під час огляду Центрального містечка, який проводив начальник Академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук, міністри оборони України та Канади оглянули його інфраструктуру і навчальні класи. Крокуючи теренами Міжнародного центру, міністр оборони України Степан Полторак зізнався нашій кореспондентці, що його перші навчання відбувались саме в Яворові.

«Я теж тут навчався. Будучи командиром батальйону, на плацу цього навчального центру отримав дострокове військове звання майора, — розповів Степан Тимофійович. — Я служив протягом десяти років у Львові. Тому спогади про яворівський полігон у мене найкращі...»

Голови оборонних відомств обговорили також можливості спільного навчання. Наразі триває опрацювання проекту Технічної угоди між Міністерством оборони України та Департаментом національної оборони Канади щодо проведення військової підготовки в Україні.

«Проведення таких навчань розпочнеться вже восени цього року та триватиме упродовж двох наступних років, — розповів міністр оборони України. — Такі навчання дадуть змогу отримати українським військовим нові знання, згідно зi стандартами НАТО, а для канадських тренерів — перейняти український досвід, отриманий під час ведення бойових дій в зоні проведення АТО. Протягом двох років канадці навчатимуть механізовані та інженерні підрозділи, а також фахівців військової служби правопорядку. Нині завершується узгодження договору. Ми готові працювати задля того, аби наші військовослужбовці максимально готувались до бойових дій. Ми плануємо за визначений термін перейти на стандарти НАТО щодо підготовки, забезпечення та навчання особового складу».

Як зазначив міністр національної оборони Канади Джейсон Кенні, матеріальна база Міжнародного центру миротворчості та безпеки дозволяє провести навчання на високому рівні та відповідає найкращим світовим стандартам.

«Я приємно вражений матеріально-технічною базою Центру, — наголосив пан Кенні. — Окрім величезного бажання українських військовослужбовців опановувати нові знання, сучасне технічне оснащення дозволить провести навчання на високому рівні. Більшість військових працюватимуть саме в цьому Міжнародному центрі. Напередодні я був у Києві та ще раз висловив нашу постійну підтримку суверенітету й територіальній цілісності України. Прем’єр міністр Канади Стівен Харпер, який нещодавно відвідував Україну утретє за останніх півтора року, зазначив, що Канада ніколи не визнає незаконну окупацію Росією Криму. Незалежно від того, скільки це займе часу: кілька місяців чи 50 років. Крім цього, Канада надає Україні значну грошову та економічну підтримку. Минулої осені ми привезли до України військове обладнання, яке допомогло українським бійцям у зимовий період. З березня Канада надає Україні дані з супутника: це фотографії з високою точністю. Вони допомагають українським військовим відслідковувати події, що відбуваються на сході».

У свою чергу, міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак подякував усьому канадському народу за підтримку в такі складні для України часи та наголосив, що заплановані навчання мають важливе значення.

Зараз у Міжнародному центрі перебувають 30 канадських військових, які виконують підготовчу місію — готують прибуття канадських інструкторів. Приблизно 150 із них дислокуватимуться в Яворові й проводитимуть тактичні та збройні навчання. Ще 30 канадських військових перебуватимуть у Кам’янці-Подільському та навчатимуть українців методик протидії вибуховим пристроям. Окремі тренінги від канадських інструкторів передбачені для українських військових медиків, військової служби правопорядку та офіцерів логістичного забезпечення.

Джейсон Кенні доповів журналістам, що бюджет спільних навчань складатиме 16 млн. дол. Також канадський уряд виділив 3 млн. доларів на протидію корупції та 12,4 млн. доларів — на підтримку судової реформи в Україні.