Що занадто — нездорово

02.07.2015
Що занадто — нездорово

Зайва рідина в організмі провокує набряки, і це негативно позначається на зовнішності і самопочутті. Влітку, а надто в спеку, ця проблема набуває особливої актуальності. Лікарі-дієтологи нагадують про 10 продуктів, здатних активно виводити з організму зайву рідину. Отож, зверніть на них увагу.

1. Напої, що містять кофеїн

Чай і кава — з-поміж найкращих діуретиків (сечогінних), тож улітку тамувати спрагу можна ними. Звісно, дотримуючись міри, адже забагато кофеїну для організму — також навантаження. Найоптимальніше, кажуть лікарі, — випивати 250 мілілітрів кави на день або 5 чашок чаю. Якщо збільшити рекомендовану норму, це позначиться на якості сну і здоров’ї серцево-судинної системи.

2. Лимон

І сам фрукт, і його сік мають стати невід’ємною частиною вашого раціону, якщо маєте намір вивести зайву рідину з організму. Лимоном добре доповнювати найрізноманітніші страви: від салатів до запіканок. А можна просто додавати небагато лимонного соку у склянку з водою. Лимонна вода дуже корисна ще й тому, що відновлює оптимальний pH (рівень кислотності) організму.

3. Журавлиновий сік

У народній медицині цей засіб використовують для боротьби з інфекціями сечових шляхів, а також як натуральне сечогінне. Сік журавлини виведе з організму не тільки зайву рідину, а ще й токсини.

4. Вівсянка

Більшість природних діуретиків — це напої або фрукти і овочі з високим вмістом води. Овес навіть у сухому вигляді допоможе впоратися з затримкою рідини. Приготуйте на сніданок вівсянку, але без цукру. Можете додати йогурт, мед або свіжі фрукти чи ягоди.

5. Імбир

Корінь імбиру допоможе швидко впоратися із затримкою рідини завдяки відмінному сечогінному ефекту. Саме тому він є важливою частиною багатьох очисних програм. Аби відчути повну силу сечогінного ефекту імбиру, використовуйте свіжий корінь, а не засушений. Звісно, порошок також помічний, але набагато корисніші напої саме зі свіжим імбирем.

6. Баклажан

Цей овоч, що має сечогінні властивості, можна приготувати у різні способи. Декому навіть подобається пити воду, в якій він варився. Дієтологи радять замінити баклажаном жирне м’ясо у ваших рецептах — і насолоджуватися дієтичною версією улюбленої страви. Можна їсти баклажани окремо. Вони також чудово доповнюють салати.

7. Селера

Цей овоч із великим вмістом води діє як відмінний сечогінний засіб. Споживати можна і стебла селери, а можна зробити з неї сік, який є потужним діуретиком і лікувальним засобом. Він здатен вивести зайву воду з організму і покращити стан нирок.

8. Яблучний оцет

Він має відмінні сечогінні властивості, його можна використовувати в приготуванні страв або ж просто додавати кілька крапель у склянку з водою. Але на цьому його користь для організму не вичерпується — яблучний оцет має здатність покращувати травлення. Для швидкого ефекту додайте чайну ложку оцту і трохи лимонного соку в склянку з водою.

9. Кавун

Про сечогінні властивості цієї ягоди знають усі. Додаткова користь від кавуна — його антиоксидантні властивості, однак лікарі застерігають їсти багато солодкої ягоди, аби не спровокувати підвищення рівня цукру у крові, що викличе надмірний апетит — уже за кілька годин.

10. Петрушка

Ця зелень багата на антиоксиданти, а також має сильний сечогінний ефект. Її можна додавати до салатів та інших страв. Якщо споживати петрушку у свіжому вигляді, вона допоможе освіжити дихання.