Ризик — справа переможна

02.07.2015
Ризик — справа переможна

Сергій Стаховський уже попрощався з Уїмблдоном-2015. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Українські тенісисти вже якось привчили своїх уболівальників, що, окрім заброньованої пари місць за двома лідерами вітчизняного чоловічого та жіночого тенісу, право зіграти в основній сітці турнірів «Великого шолома» також здобувають і кілька наших «кваліфаєрів». Однак трав’яний Уїмблдон — це вельми тонка штука. Не для всіх. Навіть перша ракетка України Еліна Світоліна каже, що не любить грати на траві. Що ж тоді говорити за представників, так би мовити, «перспективної» частини нашого тенісного бомонду? Власне, жоден із вітчизняних тенісистів, хто традиційно пробує свої сили в кваліфікаційних турнірах «Гранд слемів», цього року в Уїмблдоні не засвітився. Водночас уже після першого туру основного раунду одиночних змагань удвічі скоротилося наше представництво в чоловічій сітці. Надалі честь країни захищатиме лише один Олександр Долгополов. Натомість першій ракетці України Сергію Стаховському довелося дуже швидко зачохлити свою ракетку.

Два роки тому Стаху вдалася сенсаційна перемога над легендарним Роджером Федерером, утім цього разу «розібратися» зі значно скромнішим опонентом — 39-м номером світового рейтингу, талановитим хорватським «тінейджером» Борне Чоричем — не зміг. «Не потрібно було доводити справу до п’ятого сету», — зізнався після гри 29-річний українець. Вочевидь молодший на десять років опонент Сергія виявився більш готовим до виснажливого марафону, який завершився на користь заповзятого Чорича — 4:6, 7:6 (7:5), 6:2, 1:6, 9:7. Енергія та емоції хорвата були настільки потужними, що головний суддя поєдинку був змушений кілька разів попередити спортсмена, що його дії на корті переходять межі дозволеного.

Не надто задоволеним своєю грою залишився й другий український тенісист на Уїмблдоні, утім ігрові промахи не завадили Олександру Долгополову з перемоги почати свої виступи на трав’яному «шоломi». Благо, рівень малодосвідченого британця Кайла Едмунда дозволив Сашкові на старті турніру не демонструвати найкращі зразки своєї гри (7:6 (7:4), 6:1, 6:2). «Перед поєдинком я не надто добре спав. У матчі відчував в’ялість та втому — вочевидь дається взнаки напружена неділя в Ноттінгемі (там Долгополов дійшов до півфіналу)», — підбив підсумок протистояння проти 20-річного господаря кортів Долго, якому в другому колі протистоятиме значно серйозніший опонент — хорватський велетень та майстер «ейсів» Іво Карлович.

Довелося зайнятися самокритикою й примі вітчизняного тенісу Еліні Світоліній, яка в доволі напруженому протистоянні здолала японку Місакі Дої. Взагалi-то українка, 17-й номер посіву, була дуже близько до фіаско, утім, поступаючись по ходу поєдинку 3:6, 0:2, зуміла змінити хід двобою. «Перемогла, бо почала більше ризикувати», — пояснила рецепт успіху Світоліна. Варто нагадати, що рік тому Дої завдала поразки нашій співвітчизниці в першому колі турніру. Тепер же Еліна взяла реванш — 3:6, 6:3, 6:2 — й уперше в кар’єрі пробилася до другого раунду турніру.