Вільний вибір

02.07.2015

Про палке бажання Євгена Коноплянки залишити «Дніпро» й перебратися в один із топових європейських чемпіонатів стало відомо під час зимового трансферного вікна, проте за шість місяців епопеї з пошуком нового клубу майбутнє зіркового півзахисника абсолютно не прояснилося. Куди тільки не сватали лідера української збірної, які лише клуби не висловлювали зацікавленості у послугах цього майстровитого вінгера, проте жодного офіційного підтвердження про підписання контракту з Коноплянкою за цей час із Європи так і не надійшло. Так чи інакше поруч із прізвищем «Коноплянка» в засобах масової інформації згадувалися назви 15 європейських клубів, серед яких фігурували «Ліверпуль», «Інтер», «Севілья», «Тоттенхем», «Рома», «Фенербахче», «Сток Сіті», «Атлетико», «Бенфіка» тощо.

Особливу активність в цьому питанні західна преса проявила в останні кілька тижнів. За повідомленнями різних європейських ЗМІ, Євген то «майже узгодив деталі контракту з «Севільєю», то вже «пройшов медогляд у «Тоттенхемі». Але, зрештою, ніхто з офіційних представників цих клубів так і не підтвердив подібну інформацію.

Водночас учора чітко прояснився інший факт: 1 липня у Коноплянки закінчився контракт із «Дніпром», і відтепер Женя має статус вільного агента, котрий дозволяє йому без жодних прив’язок до примх і бажань високого керівництва дніпропетровського клубу займатися пошуком найбільш оптимальної для себе пропозиції. Узимку, коли Коноплянку активно продавали до «Роми», а він, у свою чергу, не надто горів бажанням перебиратися в стан римських «вовків», «УМ» прогнозувала, що подібні дії футболіста пов’язані з його небажанням грати в Серії А. До того ж, будучи в той момент зв’язаним контрактом із «дніпрянами», Коноплянка не мав повної свободи дій. Тоді видавалося, що контракт із римлянами більше влаштовує власника «Дніпра», ніж самого футболіста, котрий заявляв про своє бажання пограти в іспанській прімері чи англійський прем’єр-лізі. Очевидно, і червнева затяжна епопея з «перебиранням Женею клубами» також могла бути «затягуванням часу» в очікуванні завершення угоди з «біло-синьо-блакитними».

Чомусь, здається, що в статусі вільного агента Євген Коноплянка швидше знайде собі новий клуб. Хоча, можливо, навпаки, — він іще більше заплутається в пропозиціях, яких із початком липня може серйозно побільшати. Адже зрозуміло, що підписувати угоду з «безробітним» футболістом значно простіше, тож охочих у Європі «майже за безцінь» отримати вправного півзахисника побільшає. У будь-якому разі, тепер доля Євгена Коноплянки в його руках. Точніше, його батька, який у ролі агента займається працевлаштуванням сина. Головне, як кажуть, щоб сім’я Коноплянок не переборщила зі ставками, адже подейкують, що Женя просить за свої послуги «зіркову» зарплатню, яка, начебто, коливається в межах 7 мільйонів євро, притому що в «Дніпрі» він отримував удвічі менше.

Хай там як, а саме вчора в боротьбі за українського футболіста на арені з’явився ще один «важковаговик». Компанію «Тоттенхему», який, за даними авторитетного італійського видання «Газетта делла спорт», уже мав із Коноплянкою попередньо підписаний контракт, склав мадридський «Атлетико». Як свідчать іспанські ЗМІ, в останні дні червня Женя був помічений у Мадриді (в одному з елітних районів столиці, де проживає значна частина гравців знаних місцевих клубів), відтак не виключено, що саме в цьому місці Коноплянка проведе свої найближчі кілька років.

А ТИМ ЧАСОМ...

Донецький «Шахтар» оголосив про перехід Дугласа Кости в «Баварію». Трансферна вартість бразильського півзахисника склала 30 мільйонів євро. Цей трансфер став третім рекордним в історії «Шахтаря». Дорожче донецький клуб продав тільки Фернандіньйо (в «Манчестер Сіті» за 40 млн. євро) і Вілліана (в «Анжі» за 35 млн. євро).

Дуглас Коста виступав за «Шахтар» із січня 2010 року, в складі донеччан провів 203 матчі, забив 38 м’ячів; став 5-разовим чемпіоном України, тричі вигравав Кубок.

Також від «гірників» пішов ще один бразилець — у Ілсіньйо закінчився контракт, він став вільним агентом. Крім того, клуб погоджується продати бразильців Луїса Адріано й Фернандо.