Босоніж за сонцем

17.06.2015
Босоніж за сонцем

Найкращий відпочинок — у гармонії з природою. (з сайта aif.ru)

Цим питанням, певне, нині найбільше переймаються батьки. Адже впродовж навчального року сучасні школярі трудяться по 9—10 годин на добу: саме стільки займають уроки в школі, приготування домашніх завдань, читання, музичні заняття, спортивні тренування та інші «гуртки за інтересами». Навантаження для дітлахів часом перевершує робочий день дорослих. І це, на жаль, позначається на їхньому здоров’ї. Тож від того, як дітлахи відпочинуть та наберуться сил, залежить не тільки працездатність і успішність у навчанні, а й уміння радіти життю. Залишається правильно організувати літній відпочинок.

План такий: подалі від комп’ютера!

Дитячі психологи радять батькам скласти план на літо й обговорити його разом із дитиною. Наприклад, домовитися, що два тижні син чи донька проведе у таборі, ще на три поїде у гості до бабусі, потім разом iз татом — на море, а з мамою місяць поживе на дачі. Немає значення, які саме пункти плану ви узгодите, важливо, щоб канікули були певним чином організовані. Багато сімей планують літо спільно з родинами друзів: «Три тижні ваша дитина поживе з нашою у нас на дачі, потім — навпаки. У липні вони їдуть на море, а в серпні йдемо в тижневий похід». Це дуже зручно: маючи план, діти живуть майбутніми подіями, готуються до них, освоюючи туристичне спорядження чи вивчаючи фотосправу.

Найкраще, якщо батьки мають можливість поїхати з дитиною у будинок відпочинку або санаторій, відправити її до заміського табору. Але якщо частину літа вона проводить удома, психологи радять зробити все, аби попередити її безперервне «спілкування» з телевізором або комп’ютером. «Нехай ваш малюк займається спортом, грає в рухливі ігри на повітрі, освоює гітару, збирає моделі техніки. У світі — безліч захоплюючих речей. Пам’ятайте: найбільш стомливі для дітей — комп’ютерні ігри, розраховані на швидкість реакції, коли потрібно «стріляти» чи «доганяти», — застерігає дитячий психолог Валерій Науменко. — Тож якщо вдень дитина сидить удома, намагайтесь увечері та вихідними днями якомога більше часу проводити на вулиці разом — грайте у футбол, катайтеся на велосипеді, роликах, ходіть купатися. І нехай вас не зупиняють клопоти по господарству: здоров’я дітей — важливіше».

Відіспатись, але не стати соньком

Лікарі застерігають: канікули значно збільшують ризик не тільки вуличного, а й побутового травматизму. Тому слід подбати і про безпеку дитини, особливо якщо вона залишається без нагляду дорослих. Пан Валерій радить ретельно перевіряти дитяче спортивне спорядження: самокат, велосипед, ролики, бадмінтон. Батьки мають пересвідчитися, що з екіпіровкою все гаразд — вона повинна бути зручною і безпечною.

Найскладніше питання канікул — режим дня. Ранній підйом набридає дітям упродовж навчального року, тож улітку малеча часто спить ледве не до обіду, а потім пізно лягає. А це — не найкращі звички, вважає дитячий психолог. «Прагніть усе ж таки зберігати більш-менш звичний режим. Це не означає, що якісь винятки неприпустимі, але вони мають бути розумними. Дітям молодших класів бажано спати 10 годин на добу, дітям середнього і старшого віку — 9».

«М’який» режим не завадить

Улітку батьки часто втрачають контроль за харчуванням дитини. І кишенькові гроші донька чи син витрачають на чипси, морозиво, газовану воду, на похід у заклади фаст-фуду. Здоров’ю, звісно, це користі не дає. Молодому організму більше потрібні молочні, овочеві, фруктові страви, повноцінні сніданки і обіди. Спробуйте захопити дитину кулінарними ідеями: доручіть їй «змайструвати» смачний салат або десерт з ягід, які щойно достигли у вашому саду, залучіть до приготування пирога або свіжого соку. І не забувайте хвалити, дегустуючи «кулінарні шедеври» малого помічника. Це найкращий стимул до здорового харчування. Як і власний приклад батьків, до речі.

Оздоровлення дошкільнят також має нюанси, які батькам варто враховувати. З маленькою дитиною, якій не виповнилося трьох років, педіатри не радять їхати далеко від рідної місцевості. Адже адаптаційний період може знівелювати оздоровчий ефект від поїздки. Однак навіть 5—7-річна дитина потребує адаптації, яка, на думку лікарів, може зайняти днів сім.

— Менш, ніж на два тижні вивозити дитину на море я б не радила, — зауважує столичний лікар-педіатр Наталія Калініченко. — За сім днів, змінивши обстановку, може відпочити доросла людина, але не малюк. На відпочинку не можна забувати про режим. Обов’язковим залишається денний сон, увечері дитину також слід вкладати до ліжка вчасно. Намагайтеся, щоб малюк не збуджувався надмірно, хоча б у перші дні після приїзду на нове місце.

Панамка, тінь і чисті руки

Батьки вважають, що найбільша небезпека літнього відпочинку — кишкові отруєння. Але це не так, застерігають педіатри. Влітку дітлахи однаково легко «підхоплюють» і ангіну, і ГРЗ. Щодо кишкових розладів, то часто їх провокують віруси, що містяться у «новій» воді, до якої дитина не звикла. Зазвичай це минає швидко і не потребує лікування антибіотиками. Складні кишкові інфекції — наслідок немитих рук, фруктів, неякісних продуктів — улітку якраз це виходить на перший план, стверджують педіатри.

Дитину, яка часто хворіє (понад п’ять разів на рік), лікарі насамперед радять оздоровити на морі.

«Морський відпочинок рекомендуємо малюкам з аденоїдами, частими застудами, бронхітами, шкірними проявами алергії, — пояснює Наталія Калініченко.— Однак із південним сонцем слід поводитись обережно. На пляжі дитині можна бути до 11-ї ранку і після 17-ї. Але навіть у години, коли сонце менш активне, стежте, аби у малюка на голові була панамка, а відкриті ділянки шкіри змащуйте кремом від сонця з високим ступенем захисту. Це попередить опіки».

На «справжній природі» — найкраще

Та найкращий відпочинок для малюка, який живе в місті, — поїздка в село до бабусі або на дачу — подалі від «цивілізації». Наталія Калініченко, яка має багаторічний досвід лікування дітей, переконана: ті хлопчики та дівчатка, які проводили канікули в селі, значно менше хворіли взимку. Адже на «справжній природі» дитина має можливість досхочу набігатися босоніж по теплій землі, напитися джерельної води, подихати свіжим повітрям, засмагнути (а не згоріти) на сонці.

«У селі дитина зазвичай цілий день бігає надворі: трохи на сонці, трохи в затінку. І це добре, бо малюк не печеться постійно під гарячим промінням, — пояснює Наталія Володимирівна. — На сонці в організмі виробляється вітамін D, який сприяє поліпшенню фосфорно-кальцієвого обміну».

Саме на канікулах у бабусі, а не на морі, геліотерапія (так лікарі називають оздоровлення сонячними ваннами) найбільш сприятливо впливає на дитячий організм. Під час прогулянок дитина частіше бігає, стрибає. Активні рухи поліпшують обмінні процеси в організмі й забезпечують надходження кисню в усі тканини.

«У селі, на дачі не примушуйте дитину взуватися, — закликає педіатр. — Нехай побігає босенькою по землі, траві чи теплому піску. Такий природний масаж ступнів поліпшить роботу всіх органів і систем. Та й тепла поверхня землі глибоко прогріє дитячі ніжки. Таке нікому ще не нашкодило».

Важливо, на думку пані Наталії, щоб дитина мала змогу хоча б через день купатися в прохолодному ставку чи річці. У воді судини тіла звужуються, а на сонці розширюються. Таким чином тренується уся серцево-судинна система.

«Літо слід використовувати для оздоровлення природними методами, — переконана дитячий лікар. — Тим паче що така терапія майже нічого не коштує».