Чорнобильський Спас

16.06.2015
Чорнобильський Спас

У православний День пам’яті усіх святих у Соборному парку закладено меморіальний храм на честь ікони «Чорнобильський Спас». (з сайта Черкаської єпархії УПЦ (МП).)

У Черкасах розпочали зводити меморіальний храм на честь ікони «Чорнобильський Спас»: у фундамент було вмуровано капсулу з датою будівництва та іменами фундаторів храму. Постане церква у Соборному парку поруч із пам’ятником жертвам Голодомору.

На початку минулого століття, у роки Першої світової війни, у цьому парку стояв Свято-Георгіївський храм. Його звели на кошти, пожертвувані родичами полоненого австрійця, що помер від ран у Черкасах і був похований на Соборному кладовищі . Але коли до влади прийшли більшовики, то, як у них було заведено, зруйнували все, «до основанія». І ось тепер прийшов час відновити справедливість.

«Храм, який буде споруджено практично на тому самому місці, отримав присвячення іконі «Чорнобильський Спас». Це пов’язано з тим, що Чорнобиль є символом справжньої духовної війни, розв’язаної проти українського народу в новітні часи», — сказав під час освячення нового будівництва митрополит Черкаський і Канівський Софроній.

За його словами, у Черкасах проживає чимало родин, які постраждали після аварії на Чорнобильській АЕС і стали вимушеними переселенцями. Тож вони давно виказували ініціативу побудувати саме Чорнобильський храм.