Шкодуючи бюджет

16.06.2015
Шкодуючи бюджет

«Бронзові синхроністки» Яна Нарєжна і Єлизавета Яхно. (прес-служби НОК.)

День перший. Перспективний

Нещастя з австрійськими синхроністками добряче попсувало нерви й настрій іншим учасницям змагань. Адже саме «водні грації» відкривали спортивну частину Ігор. Українки стартували вдало: із 20 дуетів до фіналу потрапляли вісім найсильніших, наші Яна Нарєжна і Єлизавета Яхно «відібралися» другими. З такої ж позиції потрапила до основного раунду і наша команда.

День другий. Суперечливий

Суботнього ранку збірна нарешті «познайомилася» зі своїми преміальними перспективами. А то зобов’язаннями міністр спорту Жданов «нагрузив» ще до старту (40 медалей), а винагороду озвучив тільки тепер: призові становитимуть 25 тис. грн. за «золото», 20 тис. за «срібло» і 12,5 тис. — за «бронзу».

З подальшого тексту неважко підрахувати, що за чотири неповні дні державний бюджет вже «зекономив» принаймні 60 тисяч — за чотири програні «бронзи» й два «золота».

Хоча починалося все обнадійливо. Перший комплект нагород на Євроіграх розіграли велосипедистки у маунтінбайку. 23-річна лучанка Яна Беломоіна намагалася гідно протистояти фавориткам, протягом гонки навіть кілька разів побувала лідером, та фініш усіх розставив по місцях згідно з міжнародним рейтингом: чемпіонка й «віце» — швейцарки, Яна — сьома. У чоловічому «заїзді» швейцарці взагалі окупували весь п’єдестал, наш Сергій Рисенко — 16-й.

«Тренерський штаб результатом задоволений, та завжди ж хочеться більшого, — так прокоментував четверте місце нашої провідної тріатлоністки Юлії Єлістратової очільник збірної України з тріатлону Едуард Панарін. — Перші два місця посіли олімпійська чемпіонка й призерка лондонської Олімпіади (швейцарка Нікола Шпіріг і голландка Рейчел Кламер). А боротися за третє місце було важко, занадто великий розрив утворився після плавання». Саме «вода», за власним зізнанням, є найслабшим видом для житомирської триатлетки. Півторакілометрову морську дистанцію вона здолала лише 17-ю, після 40 км на велосипеді була восьмою, а десять кілометрів пробігла на «четвірку»... Українки Інна Рижих і Олександра Степаненко — 19-та і 26-та, відповідно.

А тепер про першу реально не здобуту медаль. «Майже всі сутички я провела на рівних, набирала з суперницями однакову кількість балів, але судді віддавали перемогу не мені», — підсумувала поразку в поєдинку за третє місце 23-річна каратистка Катерина Крива. І двічі хмельничанці не пощастило із француженкою Рекк’я: і груповий бій, і «бронзовий» завершилися нульовими нічиїми, а рішенням арбітрів медаль у категорії до 50 кг дісталася Александрі... У чоловіків до 75 кг наш Ілля Нікулін із групи не вийшов.

Борець греко-римського стилю Олександр Шишман (до 80 кг) теж боровся у «бронзовому» фіналі й теж програв — білорусу Сосуновському.

Димитрій Тимченко приніс Україні першу медаль Євроігор — срібну. На шляху до фіналу «греко-римлянин» із Харкова одного за одним «поклав» грека Кесідіса, француза Ноумонві, білоруса Дейниченка. Але в найважливішій сутичці нічого не зміг протиставити росіянину Магомедову, з таким символічним для Азербайджану ім’ям — Іслам...

...Микола Савченко (до 71 кг) у чвертьфіналі поступився болгарину Костадінову, Дмитро Косенок (до 59 кг) у кваліфікаційному раунді програв білорусу Даурову.

День третій. Суперечливий-2

У неділю вже два наші борці дійшли до півфіналів, і не у «втішних» турнірах, а напряму. Денис Дем’янков (до 66 кг) подолав фіна Валімякі, угорця Ягера, німця Масха і... поступився росіянину Суркову. Та навіть не це так образливо, а те, що, впевнено ведучи в рахунку в сутичці за «бронзу» зі словаком Леваєм (4:0), примудрився програти — 4:6.

Грек Манулідіс, хорват Жугай, настирний датчанин Мадсен стали жертвами Дмитра Пишкова (до 75 кг). І знову півфінал, і знову поразка: чи не найбільш атакуючий з усіх українських борців програв кремезному, як з реклами стероїдів для культуристів, сербу Немешу. Зате в матчі за «бронзу» з німцем Айзеле луганчанин так розлютився, що після вдало проведених «прийомчиків» навіть підказував суддям, скільки балів він заробив — є друга медаль!

Чомусь вірилося (а може, просто так сильно хотілося), що перше «золото» для України здобуде Жан Беленюк (до 85 кг) — 24-річний темношкірий киянин. Настільки сильно провів він усі поєдинки, хоча суперники були із самих «борцівських» країн — серб Франікович, румун Тамаш, турок Басар, вірменин Манукян... І ось другий для нас фінал, знову з росіянином — Давітом Чакветадзе. Здавалося б, афроукраїнець має всі шанси: на минулорічному «золотому» для себе чемпіонаті Європи він у півфіналі «поклав на лопатки» саме російського борця; а буквально два місяці тому Жан отримав звання молодшого лейтенанта Збройних сил України! Із гордістю презентувавши погони, він так прокоментував подію: «Сподіваюся, мої медалі надихатимуть наших хлопців на фронті. Слава Україні!» Та в сутичці з Чакветадзе Беленюку вдалося лише скоротити рахунок до мінімуму — 2:3. «Так, дещо засмутився, що не вдалося вибороти золоту нагороду, але пишаюся й «сріблом», — визнав наш співвітчизник.

У категорії до 130 кг Микола Кучмій програв азербайджанцю Шаріаті, потім грузину Каджая. Борці-«класики» завершили виступи на Іграх.

Читачі, певне, чекають коментарів щодо суддівства. Аякже — будуть. Протягом турніру рефері винесли стільки спірних рішень, «організували» нашим стільки партерів, що протестувальний «кубик» нашим тренерам потрібно було б кидати не на килим, а... Утім, порівняно із суперниками азербайджанських борців, нам ще пощастило. От кого «прихоплювали»!.. Ще б пак, у почесній ложі за всіма поєдинками уважно спостерігав сам Ільхам Алієв, якому дуже подобається обніматися зі своїми чемпіонами. Показовий момент: після однієї програної сутички вірменський атлет із перебинтованою головою навіть не подав руки ні супернику, ні судді... Натомість росіянам і туркам арбітри симпатизували.

... І знову про неприємне. На відміну від жіночого, в чоловічому тріатлоні Україна була представлена на п’єдесталі. Ось тільки здобув бронзову нагороду 28-річний харків’янин Ростислав Пєвцов для Азербайджану. Показово, що прапор своїх роботодавців Пєвцов одразу після фінішу кинув на долівку... Результати справжніх українців: Єгор Мартиненко — 10-те місце, Олексій Сюткін — 15-те, Іван Іванов — 28-ме.

З такого ж приводу сумували ми після фіналу каратисток у вазі до 68 кг. Переконливу перемогу тут здобула 19-річна азербайджанка Ірина Зарецька, яка ще на початку цього року була одеситкою, а раніше здобувала «бронзу» на чемпіонатах Європи й світу у складі збірної України.

Дуже хотіли допомогти своїй новій «батьківщині» гімнасти Олег Степко та Петро Пахнюк, теж колишні наші співвітчизники. Але після першого дня кваліфікації не Азербайджан, а саме Україна (Олег Верняєв, Ігор Радивилов, Микита Єрмак) лідирувала у командному заліку. Учора по обіді вони йшли на «срібло» — після Росії. Жіноча збірна (Яна Федорова, Ангеліна Кисла, Кристина Санкова) була сьомою.

Колишня наша зіркова веслярка, а тепер представниця того-таки заможного Азербайджану Інна Осипенко-Радомська кваліфікувалася до фіналу байдарки-одиночки на 500 м із третім часом. Після зміни прапора олімпійською чемпіонкою в нас у цій дисципліні триває зміна поколінь. 22-річна Світлана Римкевич в одиночці та Настя Горлова й Люда Галушка в парі вибули на стадії півфіналів.

День четвертий. «Бронза» для дуету

Здолавши білорусок (3:1) і титулованих шведок (3:0), несподівано для всіх пробилася аж до півфіналу жіноча збірна України з настільного тенісу (Маргарита Песоцька, Тетяна Біленко, Ганна Гапонова). Там дівчата у видовищному «трилері» поступилися голландкам — 2:3, а у вчорашньому поєдинку за «бронзу» — і чешкам — 1:3. Чоловіча збірна в першому ж раунді програла шведам (0:3) й вибула зі змагань.

Покращили ранковий настрій понеділка синхроністки: у фіналі дуетів Яна Нарєжна і Єлизавета Яхно вибороли «бронзу»!

А ось веслярі зіпсували. Місяць тому в Чехії каноїсти Дмитро Янчук і Тарас Мішук на дистанції 1000 м стали чемпіонами Європи. А в Баку у фіналі «кілометра» опинилися лише п’ятими. Срібні призерки того ж ЧЄ Інна Грищун, Марія Кічасова, Марія Повх, Анастасія Тодорова (байдарка, 500 м) вчора на Іграх фінішували шостими.

Українські ватерполісти у своїй групі А не порадували: поразки від Росії (7:20), Франції (3:12) та Італії (6:18) залишили нас поза чвертьфіналом. Зіграємо у втішному турнірі.

П’ЄДЕСТАЛ

Лідери медального заліку станом на 15:00 понеділка

1. Азербайджан — 13 (6-2-5)

2. Росія — 9 (6-1-2)

3. Туреччина — 12 (4-2— 6)

4. Німеччина — 9 (3-3-3)

5. Швейцарія — 6 (3-2-1)

...14. Україна — 4 (0-2-2)