Діагноз: халатність

12.06.2015
Діагноз: халатність

Альона Гохалтер хоче, щоб хірурги, котрі оперували її доньку, хоча б вибачилися. (автора.)

Альона Гохалтер приїхала з Вугледара до Полтави, щоб вилікувати 3-річну доньку Альбіну. До цього дівчинку обстежували в Донецькій обласній дитячій лікарні, проте там, як відомо, неспокійно: було таке, що навіть бомбили. Тому вибір упав на тиху Полтаву. Якщо спочатку в Альбіни признали пієлонефрит, то в Полтавській обласній дитячій лікарні поставили діагноз: рефлюкс лівої нирки 4-го ступеня. А у відділенні хірургії міської дитячої клінічної лікарні, що в мікрорайоні Левада, повинні були всього лиш методом ендоскопії ввести через уретру гель у канал між лівою ниркою та сечовим міхуром — ця процедура, як пояснили Альоні Гохалтер, мала зайняти щонайбільше півгодини. А далі почалося щось незрозуміле.

«Операцію призначили на середу, 3 червня, — розповідає схвильована Альона Гохалтер. — 5-річній дівчинці із сусідньої 2-ї палати, у якої виявили камінь у правій нирці, — на цей же день. «Каталку» ж поставили між нашою 1-ю і 2-ю палатами. Альбіна була в ігровій кімнаті, коли до мене підійшли дві практикантки й запитали, де моя дитина. Я привела її, роздягнула, вклала на «каталку» — й супроводжувала до операційного блоку. Таким чином, за донькою зачинилися двері операційної — і після того 4 години ні слуху ні духу. Цікавлюся в медсестер, які виходять, чи закінчили операцію Володимир Мельник та Ігор Ксьондз (саме вони оперували Альбіну), — ніхто нічого не знає. І раптом виходить з операційного блоку медсестра, підходить до поста, і я чую: «Гохалтер, на операцію». Я відповіла, що моя дитина вже 4 години на операційному столі. А вона мені: «Нічого не знаю, Мельник наказав готувати Гохалтер до операції».

Відчувши недобре, молода жінка попросила список операцій — виявилося, що в ньому та 5-річна дівчинка із 2-ї палати (через пережите Альона не запам’ятала її прізвища) значилася першою, а її донька — за нею. А потім Альона стала свідком розмови хірурга з матір’ю 5-річної дівчинки.

«Жінка запитувала, коли її доньку оперуватимуть, бо та, мовляв, із самого ранку нічого не їла, а вже перевалило за 15-ту годину, — відтворює недавні події Альона Гохалтер. — А Володимир Мельник, очевидно, перебуваючи на своїй хвилі, говорив їй: ми, мовляв, зробили розріз правої нирки вашої дитини, роздробили камінь, та операція ускладнилася кровотечею. Я підбігла й крикнула: узагалі-то на операційному столі — моя дитина! Та він, нічого не зрозумівши, відсунув мене рукою й продовжував «втирати» тій жінці. Йому вже й медсестри підказують: «Володимире Миколайовичу, ви не тій матері пояснюєте». А я йому: «Який розріз, яка права нирка? У моєї доньки рефлюкс, ви мали зробити їй ендоскопію!». Хірург тоді звернувся до медсестер: «Кого ви мені доправили?»

Альона розплакалася — вона була просто шокована. Тим часом, за її словами, Володимир Мельник попросив у неї рентгензнімки й запросив до ординаторської. Молода мати стверджує, що передала знімки хірургу із рук у руки, проте наразі вони якимось дивним чином зникли — і звинувачують у їхньому зникненні саме Альону. А коли молода жінка почала вимагати в заступника головного лікаря з медичної частини хоча б результати ультразвукового дослідження (його проводили перед операцією), аби дізнатися, в якому ж стані була права нирка, виявилося, що й результатів УЗД не зберегли.

«Коли я зайшла до ординаторської, — продовжує розповідь Альона, — то прямо запитала: ви що, дітей переплутали? Мені відповіли: коли, мовляв, доньці почали робити ендоскопію, виявилося, що в нирці збирається рідина, — довелося екстрено робити розріз. У такий спосіб нібито мене заспокоїли. Вийшовши з ординаторської, я попросилася у відділення реанімації, де перебувала донька, та мене до неї не пустили. І тут я зустрілася з матір’ю тієї дівчинки із 2-ї палати, яку також мали оперувати того дня, і ще раз перепитала, яка нирка проблемна в її дитини. Вона уточнила: права. Я говорю: а в моєї доньки — ліва».

Коли ж лікар із відділення реанімації підтвердив, що розріз у 3-річної Альбіни із правого боку, Альона Гохалтер зробила остаточний висновок: отже, дітей усе ж таки переплутали. Повернувшись до відділення хірургії, вона попросила медсестер терміново викликати хірургів, котрі робили доньці операцію. Проте останніх ніхто й не думав викликати. Тоді Альона зв’язалася з міліцією...

— Тепер у хірургів з’явилася нова версія, чому вони прооперували здорову нирку, — констатує молода мати. — При цьому всіх свідків, навіть ту дівчинку, яку разом із моєю донькою готували до операції, виписали — відділення нині майже порожнє. Уявляєте? 5-річну дитину з каменем у нирці відправляють додому. А якщо там із нею щось трапиться? Та для лікарів головне — замести сліди.

— А як нині почувається ваша донька? — запитую.

— У неї весь час висока температура, доводиться постійно збивати. Ніхто не може зрозуміти, у чому ж причина. Скликали консиліум лікарів. Сьогодні мені видали результати УЗД: нирки в Альбіни в нормальному стані, просто одна з них пошкоджена через хірургічне втручання. У мене не вистачає слів, щоб висловити своє обурення. Хочу, аби органи правопорядку в усьому об’єктивно розібралися, оскільки до хірургів виникає дуже багато запитань. Залишимося із донькою в лікарні до повної її реабілітації. Тепер, як пояснили лікарі, гель Альбіні можна буде ввести тільки через півроку. Тож ендоскопія принаймні на півроку відкладається. Звичайно, тут ми робити її точно не будемо — нічим хорошим це не закінчується. Начмед заявив мені: грошей від нас, мовляв, не чекайте — жодної компенсації не буде. Та хіба у грошах річ? Хочу, щоб хірурги хоча б вибачилися, визнали свою халатність. Бо якось не по-людськи виходить. Гадаю, так не повинно бути серед людей.

Як стало відомо, одразу ж, як тільки молода мати звернулася до міліції, було відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 140 КК (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому). Як повідомив начальник відділу зв’язків із громадськістю УМВС України в Полтавській області Юрій Сулаєв, наразі правоохоронці розслідують цю справу і встановлюють всі обставини, причетність до правопорушення кола осіб, які займалися підготовкою та здійсненням операції.

«Опитано тих, хто перебував там разом із дітьми, був очевидцем, свідком, — зокрема зазначив Юрій Васильович. — Міліція працює разом із прокуратурою області, ця справа перебуває на особистому контролі начальника УМВС України в Полтавській області Олега Беха. Ми тісно співпрацюємо з матір’ю потерпілої дитини, повністю її підтримуємо. Тож, думаю, як би хтось не намагався щось приховати, якщо там справді були прорахунки, що призвели до таких тяжких наслідків, і вони будуть підтверджені слідством, усі винні понесуть відповідальність. Той факт, що незрозуміло з яких мотивів провели операцію не на тій нирці не тій дитині, справді кричущий. Речі, про які молода мати заявила до міліції, неприпустимі. Звісно, крапку в цій історії поставить суд. А міліція зробить усе необхідне, аби об’єктивно, за стислі строки розслідувати цю непросту ситуацію».

Ні завідувач хірургічним відділенням Микола Гриценко, ні заступник головного лікаря з медичної частини Степан Вернигора, до яких я звернулася, ситуації не коментують. «Ви ж знаєте, що порушене кримінальне провадження. Поки відбувається досудове розслідування, не маємо права давати якісь коментарі, — пояснив Степан Іванович. — Коли все закінчиться, от тоді й розкажемо».