Санкції — їхня зброя

12.06.2015
Санкції  —  їхня зброя

Саманта Пауер на Алеї героїв Небесної сотні.

Проблеми України є пріоритетом для Сполучених Штатів Америки, а санкції проти Росії триватимуть і надалі. У цьому запевнила українців постійний представник США в Організації Об’єднаних Націй Саманта Пауер, яка позавчора прибула з візитом до Києва. «Наша Саманта», як називають її українські телеглядачі, що не раз захоплювалися вмінням пані посла «пришпилити» гострим словом російського колегу Віталія Чуркіна під час засідань Ради Безпеки ООН, майже одразу поїхала на Майдан. Де вшанувала пам’ять загиблих під час Революції гідності біля стилізованого меморіалу Героям Небесної сотні.

У перший день візиту Пауер зустрілася з групою вимушених переселенців з окупованих територій Донбасу. «Це був незабутній досвід. Більшість моїх уявлень про Україну підтвердилися. За наступні кілька днів я хочу з’ясувати, як найкраще Сполучені Штати можуть допомогти та підтримати Україну. І коли повернуся у США, скажу президенту Обамі, що маю свіжий погляд на те, що ми можемо ще зробити», — цитує дипломатку «Радіо «Свобода».

Учора під час зустрічі з журналістами пані Саманта кілька разів наголосила, що військового вирішення російсько-українського конфлікту «немає», тому Вашингтон має залучати інші механізми. Головний з яких — санкції. «Санкції — це завжди річ, яка розчаровує. Вони потребують часу для того, щоб мати вплив, щоб змінити поведінку керівників держав. Але, зрештою, саме санкції мали ключову роль у тому, щоб змінити дії агресора — ми бачили це в Південній Африці, в Ірані, в колишній Югославії, — нагадала Пауер, додавши: — Дії Путіна щодо України непокоять нас самі по собі, оскільки вони є неприпустимими. Але водночас нас непокоїть той факт, що ми не знаємо, якими є його справжні подальші наміри».

А ТИМ ЧАСОМ...

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр фінансів Наталія Яресько відвідали США. Як повідомив глава уряду на брифінгу за підсумками цього візиту, він передбачав дві головні мети: підготовку інвестиційної конференції Україна-США в липні й проведення переговорів з Міжнародним валютним фондом. Упродовж 48 годин українська делегація провела переговори з віце-президентом США Джо Байденом, директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, главами міністерств енергетики, фінансів, торгівлі США, керівництвом Конгресу, а також зустрічі з неурядовими організаціями й українською громадою. При цьому рівень підтримки України, який висловили учасники цих зустрічей, Яценюк назвав «безпрецедентним».