НОВИНИ ПЛЮС

10.06.2015

Справа Пукача

Апеляційний суд Києва відмовився викликати на допит Президента 1994-2005 рр. Леоніда Кучму, Президента Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та Генерального прокурора Віктора Шокіна при розгляді апеляції на вирок Олексію Пукачу. Про це заявив головуючий у колегії суддя Степан Гладій. Колегія суддів вирішила, що потерпілий у справі Олексій Подольський, який заявив клопотання про допит свідків, не навів аргументів щодо необхідності допиту зазначених осіб. Крім того, судді наголосили, що встановлення замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе входить до компетенції прокуратури, а не апеляційного суду.

Також АСК відмовився викликати на допит як свідків у справі суддю Печерського районного суду Андрія Мельника, колишнього голову адміністрації Президента Віктора Медведчука, нинішнього й колишнього народних депутатів Володимира Литвина та Григорія Омельченка.

Як відомо, у 2013 році Печерський райсуд засудив колишнього генерала міліції Пукача до довічного тюремного ув’язнення за вбивство Гонгадзе 2000 року. Подольський вважає замовником цього злочину та побиття його самого Президента Кучму.

Законотворчість

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про правовий режим воєнного стану», ухвалений Верховною Радою 12 травня з поправками до президентського проекту. Закон визначає права громадян у разі запровадження воєнного стану.

* * *

Президент підписав закони про денонсацію угод між Україною та Росією, які забезпечували транзит російських військових у Придністров’я. Відповідні закони були ухвалені Верховною Радою 21 травня, а скасовані угоди діяли з листопада 1995 року. Тепер Росія не зможе перевозити в самопроголошену ПМР своїх військових та військові вантажі ні повітряними, ні сухопутними, ні водними шляхами України.

Кримська сваволя

В анексованому Росією Криму окупаційна влада заочно засудила за «тероризм» п’ятьох проукраїнських уболівальників футбольного клубу «Севастополь». Їм дали по 15 років позбавлення свободи, але всі вони встигли залишити півострів до суду.

Як повідомляє «Громадське радіо», «ультрас» запевняють: жодних протиправних дій вони не скоювали, а єдиною причиною їх переслідування новою кримською «владою» називають власний патріотизм.

Як зазначають фанати, ФСБ в Криму діяла за класичною схемою: відстеження інформації в соцмережах, допити, обшуки, порушення кримінальної справи, взяття свідчень у товаришів, що були пов’язані з українським патріотизмом раніше.

«Ультраси» не оскаржуватимуть рішення судів, оскільки вважають їх нелегітимними.