Акція «Приведи друга»

09.06.2015

Загалом депутати вельми неохоче розстаються з мандатами. Хоча бувають, звісно, й винятки. Минулого тижня винятком «працював» Дмитро Шлемко з «Батьківщини». На засіданні Ради минулого четверга він заявив, що складає повноваження нардепа, аби «дати дорогу молодим». От просто так, від чистого серця, поступається завітним депутатським місцем, за яке, напевно, неабияк вболівав менше року тому. «Тут немає ніяких спекуляцій, які вже розгортаються навколо цього рішення», — додав він.

65-річний Дмитро Шлемко (голова івано-франківського осередку партії) мав 11-те місце у списку «Батьківщини». За ним розташовані прізвища Тарасюка, Кожем`якіна, Кириленка, Власенка, Кужель, Абдулліна, Кондратюк та Дубіля. Всі вони, з Оленою Кондратюк включно, вже є народними депутатами, тож якщо й говорити про «дорогу молодим», то мається на увазі саме Дубіль. Валерію Дубілю — 42 роки, він — депутат попередніх скликань від Чернігівщини.

У принципі, рокіровка ця не зрозуміла, адже так само «дати лижню» молодшому поколінню міг би і Іван Кириленко, і Борис Тарасюк, тим паче що їхній партійний рейтинг (згідно зі списком) виявився нижчим. Пояснення Шлемка, що він йде з парламенту, аби сконцентруватися на місцевих виборах-2015, виглядає непереконливо. Але суть навіть не у Шлемкові. Суть у тому, що Дубіль, який завдяки своєму старшому колезі «підтягнеться» по списку вгору, вже не братиме участі у довиборах по 205-му окрузі на Чернігівщині. А на цей округ претендує Сергій Березенко — очільник Державного управління справами. Березенко ж є, як кажуть, улюбленцем Петра Порошенка, котрий і призначив його на цю посаду. Відтак у підсумку виходить наступне: Шлемко йде, аби допомогти Березенку стати народним депутатом.

На такому баченні ситуації наполягає ще один парламентарій — Сергій Лещенко з Блоку Порошенка. Хто і як переконав саме Шлемка пожертвувати парламентською кар’єрою — невідомо, зазначає Лещенко. Але всі ці підкилимні ігри насправді виявляються ще складнішими, аніж це видавалося спочатку. На тому таки 205-му окрузі має намір балотуватися і Геннадій Корбан — екс-заступник екс-«губернатора» Дніпропетровщини Ігоря Коломойського. Після відомих подій стосунки Президента Порошенка та Коломойського навряд чи можна назвати теплими — і це ще одна причина, аби Петро Олексійович хотів бачити на Чернігівщині свою людину.

А Березенко — однозначно людина Президента. До його команди він потрапив завдяки колишньому «губернатору» Вінниччини, лідеру партії «Собор» Анатолію Матвієнку, котрого з Порошенком пов’язують давні дружні стосунки. Як стверджують джерела, Березенко керував івано-франківським обласним штабом Порошенка ще до того, як партія «Солідарність» вирішила йти на вибори спільно з «УДАРом» Кличка.

Є в біографії Березенка ще одна цікава деталь. Він лише приблизно два роки (з 2004-го по 2005-й) був членом партії Матвієнка «Собор», залишивши її лави 1 січня 2006-го. Того ж року він став радником мера Києва Леоніда Черновецького, а пізніше очолив Головне управління у справах сім`ї та молоді при КМДА. Та, очевидно, зв’язки з Черновецьким не зашкодили репутації Березенка в очах Президента. 10 червня 2014 року той призначив Березенка керувати ДУСом — це було одне з перших розпоряджень новообраного глави держави.

А тепер, мабуть, Сергій Березенко має довести, щоб був вартий виявленої йому довіри. Його завдання — перемогти на довиборах Геннадія Корбана, на якого, за словами Лещенка, чекають кримінальні справи. А місія Дубіля — Березенкові в цьому не заважати. «Молоді» вже вийшли на старт і готові до команди «Марш!»...