Самому сидіти нудно

09.06.2015
Самому сидіти нудно

Пукач на суді.

Олексій Пукач, визнаний винним у вбивстві Георгія Гонгадзе, є рекордсменом: він, можливо, є тим фігурантом кримінальної справи, котрий відсидів до набуття вироку законної сили найдовше. Втім великої різниці для Пукача це не має: його все одно засуджено до довічного ув’язнення. Єдина відмінність у статусі полягатиме в тому, що після набуття вироком сили засудженого відправлять у місце відбування покарання, а поки що він перебуває у СІЗО. Там колишній генерал МВС із 2009 року — з моменту свого затримання.

29 січня 2013 року Печерський районний суд Києва засудив Пукача до пожиттєвого ув’язнення, але обидві сторони процесу — захист Пукача і захист родини Гонгадзе — тут же подали апеляцію на проголошений вирок. Захист засудженого, природно, клопотав про пом’якшення вироку, захист потерпілої сторони вимагав збільшити об’єм висунутого обвинувачення, додавши замовний характер убивства. Вiдтодi справу Пукача взяв до свого провадження Апеляційний суд Києва, який востаннє збирався на засідання 4 червня.

Найсвіжіші новини із зали суду полягають у наступному: сторона потерпілих відкликала свою апеляційну скаргу, і це по-перше. Логіку такого вчинку адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теліченко пояснила наступним чином: «Пукач перебуває під вартою вже майже шість років. Ми писали нашу апеляційну скаргу три роки тому, вона стосувалася необхідності збільшити Пукачу обвинувачення, додавши замовний характер вбивства. Для цього справу потрібно було повернути на етап досудового розслідування у Генпрокуратуру. Раніше це можна було робити, не звільняючи Пукача з-під варти. Враховуючи, що в СІЗО він уже тривалий час, суд мусить звільнити Пукача і застосувати до нього інший запобіжний захід. Ми не хочемо, щоб його звільнили, бо це буде непрогнозована ситуація».

Водночас Теліченко переконує: відкликання апеляції не означає призупинення справи про вбивство Гонгадзе. «Тепер ГПУ продовжує працювати над встановленням замовників убивства. У мене є відомості, що розслідування активізоване, сподіваємося, що в межах розумного проміжку часу ми будемо бачити результати цього розслідування», — говорить вона. Власне, замовників убивства редактора «Української правди» Пукач назвав уже давно. Відомою є фраза Пукача, сказана ним на суді: «Про мотив і умисел спитайте у Кучми та Литвина. Вони все розкажуть».

Тепер на додачу до Кучми та Литвина Пукач назвав ще й імена кількох працівників Генпрокуратури, які, за його словами, теж мають стосунок до злочину. Це — новина номер два. На широкий загал ці імена, щоправда, не виносились. Про нові одкровення засудженого повідомив народний депутат України Віталій Купрій. Водночас Пукач змінює власні покази щодо методу вбивства Георгія Гонгадзе. Він не заперечує, що він і троє його «помічників» (засуджені раніше міліціонери Костенко, Протасов та Попович) «причетні до цього, але не таким способом, як написано у вироку». Попередні свідчення, каже Пукач, він давав від тиском слідчих.

ДО РЕЧІ

Нагадаємо, що ще один вартий уваги поворот у справі Гонгадзе пов’язаний з рішенням Апеляційного суду розсекретити матеріали справи. Зайнятися цим суд доручив експертній комісії з представників МВС, СБУ та ГПУ. Станом на початок червня це рішення суду вже мало бути виконаним. До речі, днями американський конгресмен Стів Коен нагадав Президенту України Петру Порошенку про необхідність довести справу Гонгадзе бодай до якогось логічного завершення.