А в душі — перемога...

29.05.2015
А в душі — перемога...

Автор переможного «дублю» у ворота «Дніпра» — колумбієць Карлос Бакка. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Поразка, за яку не соромно. Гра, яка запам’ятається надовго. Такими були перші емоції від позавчорашнього фіналу Ліги Європи. Звісно, «Дніпру», як і багатомільйонній армії українських уболівальників, хотілося перемоги. Проте, визнав наставник команди Мирон Маркевич, «трішки більше досвіду й фарту» було на боці «Севільї». І саме ця команда встановила рекорд за кількістю виграних трофеїв Ліги Європи (з урахуванням попередніх Кубків УЄФА) — чотири. Причому всі — в останнє десятиріччя. По три титули — у «Ювентуса», «Інтера» й «Ліверпуля».

Для «дніпрян» участь у єврокубковому фіналі взагалі була першою в клубній історії, проте вони зробили все, аби глядачі надовго запам’ятали футбольну виставу на варшавському стадіоні «Народовий». За словами Маркевича, його підопічні грали для людей, старалися, атакували навіть у меншості.

На 87-й хвилині команда пережила шок, коли бразильський легіонер «дніпрян» Матеус упав на газон непритомний далеко від ігрових єдиноборств і залишив поле на ношах. Травму він отримав трохи раніше, але намагався продовжувати гру. Із Матеусом, як стало відомо вчора вранці, все гаразд. Як ідеться в повідомленні на сайті «Дніпра», у госпіталі, куди одразу після ексцесу доправили футболіста, діагностували перелом носа й забій голови, що не завадило йому через кілька годин після обстеження приєднатися до команди.

Що вдієш, але такий спорт, де є переможці і переможені. «Ми програли, але в душі у мене перемога. Гордий за нашу команду та за нашу країну», — сказав Євген Коноплянка, який зіграв, мабуть, один з останніх матчів у футболці «Дніпра» перед трансфером до європейського гранда. І, здається, подібне відчуття позавчорашнього вечора було в багатьох українських уболівальників. Той футбол, ті хвилюючі моменти надії, які подарували «дніпряни» футбольній Україні — дорогого варті. Ковток яскравих позитивних емоцій, які, щоправда, не змогли перерости в післяпереможну ейфорію, дозволили мільйонам українців бодай на 90 хвилин перепочити від сумних повідомлень зі східного фронту.

А почалося все для «Дніпра» щонайкраще. Після майстерно проведеної контратаки «сині» забили швидкий гол. Утім, як виявилося, зіграв він з українським клубом злий жарт. Адже після влучного удару головою Ніколи Калінича (а саме хорват вийшов у «старті» єдиним форвардом і став найкращим бомбардиром клубу в єврокубках — 9 м’ячів) дніпропетровські футболісти почали більше грати на утримання рахунку. Відійти до своїх воріт і віддати супернику ігрову ініціативу практично з 10-ї хвилини поєдинку — то була погана ідея. Зрозуміли це гравці «Дніпра» лише тоді, коли пропустили від «Севільї» два м’ячі. І знову почали «огризатися» й шукати щастя біля чужих воріт. Піднявши голову і розпрямивши плечі, «біло-синьо-блакитні» ще до перерви змогли відігратися — красень-гол зі штрафного «поклав» у ворота Серхіо Ріко капітан Руслан Ротань.

Проте в другому таймі знову далися взнаки проблеми «Дніпра» в обороні. Попри високу щільність захисників, кращий бомбардир «Севільї» — колумбієць Карлос Бакка — без проблем вийшов на побачення з Денисом Бойком і забив, як виявилося згодом, переможний м’яч. «У другому таймі грала йшла до голу», — зізнався захисник «дніпрян» Артем Федецький, який, власне, випустив із-під опіки темношкірого голеадора. На попередніх етапах, коли «Дніпро» виставляв перед своїми воротами «автобус» і рідко ходив уперед, таких м’ячів українці не пропускали.

Фінальний штурм «Дніпру» не вдався. Команда догравала поєдинок удесятьох, адже ліміт використаних замін не дозволив замінити травмованого Матеуса. Герой півфіналу Євген Селезньов, який вийшов на поле на 78-й хвилині з ушкодженим меніском, голевих нагод не отримав.

Насамкінець «дніпряни» з гідністю отримали свої «срібні» медалі. Це був перший сезон Маркевича в команді, й оновлений «Дніпро» лише починає свій шлях до вершин. «Сподіваюся, що все у нас ще попереду», — каже Мирон Богданович.

ТАБЛО

Ліга Європи. Фінал

«Дніпро» (Україна) — «Севілья» (Іспанія) — 2:3

Голи: Калинич, 7; Ротань, 44 — Крихов’як, 28; Бакка, 31, 73

«Дніпро»: Бойко, Федецький, Дуглас, Чеберячко, Матос, Канкава (Шахов, 85), Федорчук (Безус, 68), Матеус, Ротань, Коноплянка, Калінич (Селезньов, 78)

«Севілья»: Ріко, Алеш Відаль, Каррісу, Колодзейчак, Тремулінас, Мбіа, Крихов’як, Рейєс (Коке, 58), Банега (Іборра, 87), Вітоло, Бакка (Гамейро, 82)

Попередження: Канкава, 17; Калинич, 45; Безус, 70; Ротань, 75; Матос, 83 — Крихов’як, 45; Каррісу, 62; Бакка, 74

Суддя — Аткінсон (Англія)

Варшава, стадіон «Народовий»,
58 500 глядачів

* * *

Володіння м’ячем: 42% — 58%

Удари (всі): 12 — 18

Удари в площину: 5 — 5

Кутові: 5 — 11

Фоли: 24 — 16

Передачі: 256 — 444

Точні передачі: 188 — 378

* * *

Найкращі бомбардири
ЛЄ-2014/15: Алан («Зальцбург»), Лукаку («Евертон») — 8, Бакка («Севілья») Ігуаїн («Наполі») — 7.

Найкращі асистенти: Ярмоленко («Динамо» К), В’єтто («Вілярреал») — 6.

 

УСІ ФІНАЛИ ЛІГИ ЄВРОПИ

2010 Гамбург «Атлетико» (М) — «Фулхем» 2:1

2011 Дублін «Порту» — «Брага» 1:0

2012 Бухарест «Атлетико» (М) — «Атлетик» (Б) 3:0

2013 Амстердам «Челсі» — «Бенфіка» 2:1

2014 Турин «Севілья» — «Бенфіка» 0:0 (пен. 4:2)

2015 Варшава «Севілья» — «Дніпро» 3:2

 

ПІСЛЯМОВА

 

Мирон Маркевич, тренер «Дніпра»:

— Кожному тренеру пройти такий шлях дуже почесно. Вдячний футболістам, які це зробили. Я вважаю, що це успіх. Ми розуміли, що в Україні всі дивилися цей матч по телевізору. Повірте, ми хотіли виграти, але ж грали з класною командою.

Якби в першому таймі «Дніпро» не пропустив, то була б зовсім інша гра. Забили нам такі м’ячі, які не можна пропускати, забили з нічого. Третій м’яч необов’язковий, але команда билася до кінця. Характер був у команди, і другий тайм зіграли добре, могли зрівняти, хоч і догравали в меншості.

Руслан Ротань, капітан «Дніпра»:

— У нас була казка практично аж до фіналу. Маса вражень. Варто привітати «Севілью» із заслуженою перемогою, а нам варто тримати так і надалі. Мабуть, у фіналі ми зарано «сіли» в захист, хоча тепер не варто про це говорити...

Артем Федецький, захисник «Дніпра»:

— Двозначне відчуття після гри... Глядачі побачили класний, емоційний футбол, було багато голів. Якби ми забили третій гол, я думаю, ми б виграли.

Євген Селезньов, нападник «Дніпра»:

— Думаю, не я один відчуваю в душі спустошення. Пройти такий важкий шлях до фінального матчу і програти його — це важко передати словами. Напевно, «Севілья» більше заслужила цю перемогу, раз вона виграла, але в мене залишилося якесь відчуття недомовленості. Мабуть, тільки з часом емоції вщухнуть. А поки всі попередні наші матчі в турнірі ніби зникають. Потрібна була жирна крапка в кінці...

Денис Бойко, воротар «Дніпра»:

— Емоції слід тримати при собі. Я б не став списувати поразку на невезіння. Були помилки, за які ми розплатилися і пропустили три м’ячі. Програвати завжди важко, але нічого, переживемо.

Унаї Емері, тренер «Севільї»:

— Нам довелося серйозно потрудитися в фіналі, щоб перемогти «Дніпро». Вся команда попрацювала на славу. У перерві ми говорили про те, що нам потрібно чекати свого моменту. Ми заслужили цей трофей.

Даніел Каррісу, португальський захисник «Севільї»:

— Матч був важкий. «Дніпро» не випадково вийшов у фінал — це справді сильна команда. Вони щільно пресингували, і треба віддати їм належне — вони забили першими й змусили нас оборонятися, а потім зрівняли рахунок. Наша головна сила — в згуртованості, в єдності.