Нечисте «відмивання»

28.05.2015
Нечисте «відмивання»

В американських слідчих накопичилася купа питань до вищого керівництва світового футболу. (з сайта fifa.com.)

Прибувши до Цюріха на чергові вибори президента Міжнародної федерації футболу, головні дійові особи цієї організації, думається, цілком і повністю переймалися лише одним питанням: кому із двох претендентів – чинному очільнику ФІФА Йозефу Блаттеру чи його заступнику, йорданському Принцу Алі Бен Аль Хуссейну – віддати свій голос, і аж ніяк не сподівалися, що за два дні до принципового волевиявлення до них у гості в апартаменти місцевого п’ятизіркового готелю рано-вранці завітають представники правоохоронних органів Швейцарії.

Діючи на вимогу американських колег, швейцарські спецслужби провели операцію із затримання 14 високопоставлених чиновників ФІФА, яких за океаном звинувачують у корупції, махінаціях, хабарництві та відмиванні грошей. Ордер на їх арешт до Швейцарії надійшов від одного з прокурорів Нью-Йорка. Сама ж справа перебуває на контролі у Федеральному бюро розслідувань США, яке впродовж останніх кількох років активно розкручувало інформацію, отриману від американського юриста, керівника комітету ФІФА з етики Майкла Гарсії, що стосувалася нечесних виборів господарів чемпіонатів світу 2018 та 2022 років. Учора надвечір директор ФБР Джеймс Коумі та Генеральний прокурор США Лоретта Лінч планували дати спільну прес-конференцію, аби роз’яснити деталі цієї гучної справи, фігурантом якої став не один представник найвищого керівництва ФІФА.

За словами прес-секретаря ФІФА, висунуті звинувачення жодним чином не стосуються Зепа Блаттера, однак представники правопорядку зацікавилися одразу двома віце-президентами виконкому ФІФА — Джеффрі Уеббом, який представляє Кайманові острови, та уругвайцем Еухеніо Фігередо. Іще одна «впольована» персона зі статусом VIP, що має цінну інформацію для слідства, — колишній віце-президент ФІФА Джек Уорнер, який позбувся своєї посади в організації після того, як у 2013 році звинуватив свого шефа у «купівлі за шість мільйонів доларів голосів під час виборів президента ФІФА в 1998 роцi».

Звісно, тоді Блаттер усі звинувачення на свою адресу відкинув. І взагалі, 79-річний швейцарець, який уже 17 років керує світовим футболом, не раз заявляв, що в його господарстві діють прозоро і чесно. Та й звинувачення щодо корупції під час виборів господарів ЧС-2018 та 2022 років також, на переконання президента ФІФА, були лише «мишачою метушнею», адже організоване Блаттером внутрішнє розслідування жодних порушень не виявило. Не було начебто «корупційних» претензій до Міжнародної федерації футболу й у швейцарських правоохоронних органів. Проте знайшлися вони у заокеанських служителів закону, які заявляють, що всі незаконні дії (на суму, що перевищує 100 млн. доларів), в яких звинувачують керівників ФІФА, планувалися на території США, а грошові перекази проходили через американські банки.

Вочевидь левова частка «накопаних» ФБР даних стосуватиметься саме процесу визначення господарів двох наступних «мундіалів». У першу чергу йдеться про нечесну роботу Катарської федерації футболу, якій вдалося вмовити представників ФІФА віддати їй ЧС-2022. Однак слід нагадати, що катарська заявка розглядалася в парі з російською, тож не виключено, що в разі позитивного завершення цієї справи під питанням опиниться не тільки проведення чемпіонату світу 2022 року в Катарі, а й «мундіаль»-2018 у Російській Федерації.