За любов до України

27.05.2015

Відповідне розпорядження видав Міський голова Луцька Микола Романюк. Цей день для поминання героїв обрано не випадково. Адже саме 22 травня 2014 року в домівки волинян уперше постукала чорна звістка, коли біля Волновахи терористи в чистому полі розстріляли сонних, не готових до оборони бійців 51-ї окремої Володимир-Волинської механізованої бригади. Серед 17 загиблих тоді було четверо луцьких хлопців: Володимир Зарадюк, Дмитро Йовзик, Володимир Прокопчук, Віталій Махновець.

Відтоді сумний фотостенд Героїв Небесної сотні та волинян, загиблих на сході, розміщений біля стін Свято-Троїцького собору, поповнився багатьма новими світлинами й прізвищами. Волинь втратила на війні вже 116 своїх синів, 25 iз них — лучани. Потім були страшні події під Іловайськом, де поклало голови багато волинських бійців і чиї тіла ще й досі повертають додому в цинкових домовинах. Та найпам’ятнішими, а тому найболючішими, були-таки перші втрати на тій страшній неоголошеній війні, що триває донині. Бо тоді ми не були готовими до війни не лише технічно, а й психологічно.

Минулого тижня представники влади, родичі загиблих, бойові побратими, лучани у кафедральному Свято-Троїцькому соборі помолилися за упокій душ загиблих земляків та всіх, хто віддав життя за нашу державу, її цілісність і незалежність. Після панахиди митрополит Луцький УПЦ (КП) Михаїл вручив родичам героїв церковні відзнаки посмертно. А медалі «За любов до України і жертовність» із рук владики отримали також українські бійці, учасники антитерористичної операції. Після цього учасники поминальних заходів поклали квіти на могили загиблих хлопців, похованих на міському кладовищі на алеї почесних поховань.