Слово Боже проти слова пастора

27.05.2015

Хвиля протесту проти неприйняття українських реалій, що подекуди трапляється серед представників УПЦ МП, охоплює все більше парафій. І не лише у Рівненській, Львівській та Волинській областях, де така тенденція найбільше виражена. Нещодавно громада села Башуки Кременецького району Тернопільської області теж виступила з ініціативою переходу до Київського патріархату. А 22 травня в день вшанування пам’яті перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з Лікії до італійського міста Бар аналогічне бажання висловили й у Шепетівській парафії Хмельниччини. А загалом з початку цього року більше 30 церковних громад перейшли з УПЦ МП в УПЦ КП.

Небажання бути під покровом Московського патріархату в багатьох випадках було зумовлене тим, що батюшки відмовлялися служити панахиди за загиблими в зоні АТО та ставали на бік Росії у конфлікті, що триває на сході України. Також парафіяни заявляють, що хочуть слухати службу українською мовою і відмовляються згадувати у молитві патріарха Кирила. Останнє й не дивно, особливо зважаючи на заяву, зроблену на днях Кирилом: під час недільного богослужіння у храмі Христа Спасителя патріарх Всія Русі заявив, «що безбожність стає державною ідеологією України».

Зміну парафіяльних настроїв підтвердив і історик та директор Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) Тарас Антошевський. «Часто й нині священики Московського патріархату відверто провокують мирян, проповідують сепаратистські настрої, ображаючи національні почуття українців. Буває, священик відмовляє пастві служити українською мовою службу або ж не хоче хоронити загиблих під час подій на Майдані чи у зоні АТО», — зазначив він.

Дійшло до того, що служителі єпархій Московського патріархату, щоб не втратити своїх прихожан, перестали під час служби поминати Кирила взагалі. «Будучи ще митрополитом Чернівецьким, владика Онуфрій, щоб зняти політичне питання, дозволив священикам так чинити... Ось на Коломийщині священики теж не поминають патріарха. Коли я служу на Коломийщині, як там і належить, патріарха не згадую. Служу українською мовою, а не старослов’янською», — розповів правлячий архієрей Івано-Франківської та Коломийської єпархії УПЦ Московського патріархату єпископ Тихон.

Утім і це не завжди допомагає. Бо, як показує практика, люди все частіше дослухаються не стільки до слів священика, скільки прагнуть Божого слова. А воно без любові до рідного краю мертве.