Нерентабельне м’ясо

27.05.2015

За оцінками міжнародних експертів, світове виробництво яловичини вже протягом року скоротиться на кілька відсотків: до 58,7 мільйона тонн.

Тільки у США в цьому році очікують зменшення обсягів виробництва на 2,3 відсотка, — до 10,9 мільйона тонн. Минулоріч виробництво яловичини в цій країні вже знизилося більш як на п’ять відсотків. Це також позначиться на показниках експорту: з очікуваними в цьому році обсягами реалізації в 1,2 мільйона тонн частка США на світовому ринку знизиться до 11,5 відсотка. Виробництво яловичини в Австралії в нинішньому році також скоротиться. Причиною стало вирізання значної кількості худоби внаслідок посухи та нестачі кормів. Попит на яловичину на світовому ринку зростає у зв’язку з підвищенням чисельності населення та покращення його добробуту. Зважаючи на це, на світовому ринку фіксують дефіцит м’яса великої рогатої худоби.

В Україні теж спостерігається зменшення виробництва яловичини. В цьому році воно може скоротитися на 6-8 відсотків. Основною причиною стагнації галузі стала велика збитковість вирощування ВРХ на м’ясо, рентабельність якого в минулому році склала –35,6 відсотка, та скорочення поголів’я корів через складну ситуацію в молочній галузі. Наразі попит на яловичину на вітчизняному ринку досить стриманий унаслідок низької купівельної спроможності населення. Єдиним стабілізуючим фактором на сьогодні може бути лише експорт. Проте кількість країн, до яких реалізовується українська яловичина, є незначною, а одним з основних ринків залишається Росія. Відсутність надійних ринків збуту та стриманий попит на внутрішньому ринку призводить до значної стагнації галузі.

«Зважаючи на дефіцит яловичини на світовому ринку, її виробництво є досить перспективним за умов існування надійних ринків збуту, — вважає експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко. — В Україні є низка підприємств, які прагнуть експортувати свою продукцію до Європейського Союзу та інших країн, але не можуть цього зробити через відсутність в України спеціального дозволу. Наразі досить багато розмов ведеться про вихід яловичини на європейський ринок, проте фактичні дії, які б реально наближали до цієї мети, відсутні. Нерозв’язаними залишаються питання ідентифікації худоби, моніторингу губчастоподібної енцефалопатії ВРХ та інших захворювань. Контролюючий орган, на який покладається вся відповідальність щодо якості та безпечності харчової продукції, ще й досі не може почати повноцінно працювати. Всі ці фактори стримують використання експортного потенціалу України та подальший розвиток галузі молочного скотарства».

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>