День святого кнопкодава

26.05.2015
День святого кнопкодава

Допускаючи неособисте голосування, Тетяна Чорновол хотіла привернути увагу до актуальних проблем сьогодення. Це — її власна версія. (Укрінформу.)

Жіноча дружба — річ свята, проте журналісти не зрозуміли вчинку колишньої колеги Тетяни Чорновол, коли та проголосувала в парламенті за свою сусідку Олену Ледовських. Спіймана на кнопкодавстві Чорновол — не єдина представниця «Народного фронту», котра ігнорує вимогу щодо особистого голосування. На чужі кнопки натискає в Раді також і близький соратник Чорновол Сергій Пашинський.

Найцікавіше, що Чорновол не бачить жодних проблем у своїй діях, вона не тільки не збирається вибачатися за них, а й відверто знущається з тих, хто запитує її про інцидент у Раді. За версією Тетяни, вона «кнопкодавила» навмисно, з провокативною метою.

«Хотіла продемонструвати свій протест проти істерії, яка розгорнута в цьому питанні. Кнопкодавство — ганебне явище. Але це не найбільша проблема парламенту. І не та проблема, на яку повинні звертати увагу і забувати про інші, які насправді впливають на долю держави», — заявляє Чорновол. І скаржиться на журналістів — вони, мовляв, уже кілька разів просили коментаря з цього приводу, забуваючи спитати думку нардепа з приводу набагато актуальнiших питань.

Тим часом неособисте голосування в Раді не завжди було другорядним, малозначимим моментом. За часів Януковича довкола цього питання парламентарії теж часто ламали списи. Доходило навіть до бійок та блокування трибуни. Нова влада в особі тiєї-таки Чорновол, чиєму депутатству виповнюється лише півроку, вочевидь розставляє інші пріоритети. І демонструє відсутність адекватних манер, адже у даній ситуації щонайменше вартувало б промовчати, а не пояснювати плювання на закон бажанням епатувати громадськість.

Проте за Тетяну вступається ще одна депутатеса «Народного фронту» (і теж колишній журналіст) Вікторія Сюмар. «Бачимо кнопкодавів? Добре. А чи не варто побачити ще й тих, за кого вони кнопки тиснуть? Ну щоб закони приймати. Бо при понад 300 голосів в коаліції часом ледь набирається по 226 iз тих, хто типу «за розвиток країни». Подивіться ще й на прогульників. Бо в цій ситуації, при двох сесійних тижнях на місяць, особливі «трударі»-прогульники точно заслуговують на не меншу увагу», — зазначає Сюмар на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Із Сюмар не згоден журналіст і блогер Олексій Братущак. «На цьому тижні «Народний фронт» вийшов в абсолютні «лідери»: вже 9 депутатів спіймано на фальсифікації під час голосування в сесійному залі. Лави кнопкодавів-фальсифікаторів поповнили Сергій Пашинський і Тетяна Чорновол», — зазначив Братущак. Він вважає, що колишнє обличчя протестного Майдану Тетяна Чорновол мусить скласти депутатський мандат. Аби не піддавати профанації все те, за що цей самий Майдан стояв.

Цю саму думку розвиває і позафракційний депутат Борислав Береза. Якщо раніше колишня опозиція вела боротьбу з владою Януковича і нагадувала «драконоборця», то згодом вона виявилася всього лише набором дрібніших почвар, які натовпом «з’їли великого дракона», зазначає він. На поточний момент, каже Береза, «політичні бариги», які прийшли до влади на крові героїв Майдану, зміцніли й показали свою сутність та неготовність змінюватися.