Гамадрили не вгодили

22.05.2015

У відомому приватному зоопарку «Казка» днями стався безпрецедентний випадок — представники нової кримської прокуратури та ветслужби серед білого дня на очах у працівників зоопарку здійснили відстріл рідкісних павіанів-гамадрил. Про це у «Фейсбуці» повідомив сам кримський бізнесмен, власник зоопарку (а також і сафарі-парку «Тайган» у Білогірському районі), великий шанувальник Путіна Олег Зубков.

За його словами, в зоопарк «Казка» прибули два представники прокуратури Республіки Крим та три представники ветеринарної служби Ялти, які почали вимагати провести їх по території зоопарку «Казка» і надати документи. Як пізніше з’ясувалося, гостей зацікавив вольєр із павіанами-гамадрилами, біля якого вони показали роздруковану на принтері скаргу якоїсь С.Полонської про те, що їй здалося, що мавпи в зоопарку «Казка» хворі на туберкульоз і від них можуть заразитися відвідувачі. А після виконання таких «формальностей» представники ветслужби дістали спеціальну зброю і почали стріляти ампулами зі снодійним, присипляючи тварин. «Більше того, iз собою вони привезли заздалегідь заготовлений новий штамп «Ветслужба-туберкульоз» і ще до проведення лабораторних досліджень намагалися поставити цей штамп на стегна мавп. Слава Богу, що Руслан Файзуллаевіч Хаджаєв, так звуть старшого прокурора Кримської прокуратури, вчасно схаменувся і не став цього робити», — обурюється Зубков.

За його словами, ця група мавп прибула із зоопарку Таллінна два роки тому з повним пакетом ветеринарних документів. «Мавпи всі абсолютно здорові, не кашляли, не марніли, не подавали жодних ознак захворювань. У їхній родині завжди є потомство… Нова кримська дійсність не перестає дивувати неповагою до підприємців, дивиною законів та тим, що людям у погонах усе дозволено. І це, звичайно, дуже засмучує», — констатує директор «Казки».

Пізніше, у відкритому листі до Генпрокурора Росії, Зубков повідомив, що після відстрілу спеціальними ампулами представники ветслужби вже нерухомих тварин доколювали різними препаратами. В результаті одна тварина загинула, інша — в передсмертному стані. Офіційних коментарів від місцевих органів прокуратури та ветслужби допоки немає.