Перекус без сюрпризів

21.05.2015
Перекус без сюрпризів

Можна дома зробити величезний бутерброд-бургер, а можна купити.

У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. Одне й інше — смакота, поміщена між двома хлібними частинами: половинками булочки чи просто шматками. Як не назви — це, можливо, і не найкорисніша, але дуже зручна їжа: коли просто гуляєш містом чи вийшов прогулятися у парк. Можна зготувати різні накладанці вдома і в рюкзачку носити їх до зголодніння. Втім, безтурботніше, якщо є можливість забігти на перекус у харчевню. Або — якщо не виповзати з дому — замовити собі смачного з доставкою. Усі, хто має дітей, знає: від хоча би разових походів по бургери не обійдеться.

Котлетно-бургерний мікс

Експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» задалися питанням: а що насправді продають споживачам, що купують бургери, основою яких є рублена котлета, у досить відомих закладах? У якихось із них — пропонують просто котлети. Які вони? І що отримують споживачі, якщо власноруч між шматками хліба покладуть котлету з магазинної упаковки?

Відразу уточнимо, що спеціального стандарту на бургери немає. Втім, є стандарт на напівфабрикати м’ясні і м’ясо-рослинні рублені, які призначені для вживання в їжу після термічної обробки, тобто найчастіше вони продаються у замороженому вигляді. У ньому — ДСТУ 4437:2005 — можна знайти інформацію про гамбургери і котлети. Перші мають складатися винятково з м’ясного фаршу; у другі додають й інші складники (зрозуміло, це — цибуля, яйця, зелень, паніровка тощо).

Експерти дослідили «БігМак» (McDonalds), «Біф» («Крила»), «БургерДаблБіф» (McFoxy), «Фірмовий Джон бургер» («Папа Джон»), Casta бургер NewYork, бургери «Огого кафе телятина», а також «Домашню котлету» з «Пузатої хати» та дійсно заморожені напівфабрикати «Легко» Домашні котлети». Аналізували саме м’ясну частину. В усіх вона — рублене м’ясо.

Про ДНК-аналіз

Тільки в одному випадку, тримаючи у руках магазинну упаковку котлет «Легко», можна мати вичерпну інформацію, з чого складається продукт. Детально про складники, алергени і харчову цінність пишуть у куточку споживача на сайті МакДональдз. Решта, чия продукція потрапила у поле зору захисників прав споживачів цього разу, у кращому випадку, коротко описали свої продукти.

У лабораторії визначили: усі протестовані зразки — без кишкової палички. Масу не порівнювали. Але констатували: найменші бургери продають у «Крилах (105,4 г) та «МакФоксі» (112,3 г). Втім вони і найдешевші. Невеличкою (у перерахунку) буде й котлета «Легко» — близько 85 г.

Далі перевіряли винятково м’ясну частину. Стосовно жирності — важлива інформація для тих, хто слідкує за талією, — вона у всіх різна: від мінімальних 9,4% у «Легко» — до максимальних 22,9% у «Папа Джон». Пошукали сою, якою можна замінити м’ясо. У жодному зразку не знайшли.

У котлетах «Легко» є крохмаль. Але це не стало відкриттям, бо виробник і про цей інгредієнт у складі повідомляє на упаковці. Знайшли крохмаль і в котлеті бургера «Каста». Також він був у протестованій котлеті з «Пузатої хати». «Можливо, через паніровку чи додавання хліба, який відчувався на смак, — уточнює керівник «Тесту» Валентин Безрукий. — Склад котлети, коли її купували, нам відмовились повідомити. Сказали лише, що вона свинно-яловича».

За ДНК у лабораторних умовах визначали, з якого м’яса зроблені протестовані зразки: яловичини, свинини, курятини? Логічно, що в усіх має бути і є яловичина. Взагалі, бургери позиціонують як «біф», тобто «яловичина». Свинина та курятина — і за інформацією на упаковці, і за результатами аналізу — є в котлетах «Легко». Лабораторні дослідження показали, що котлета з «Пузатої хати» містила яловичину, свинину і курятину. Останню, навіть після помітного подорожчання, — найдешевше м’ясо, знайшли у котлетах бургерів із закладів «Крила», «Каста», «Папа Джон», «Огого Кафе» та «МакФоксі». Тільки у зразка з «МакДональдза» виявилася котлета винятково з яловичини.

Із протестованих найдешевші котлети «Легко», у перерахунку всього-на-всього 5,72 грн. за одну — і це зрозуміло, напівфабрикат, який ще потрібно готувати. І з «Пузатої хати» котлета — 9,50 грн., але без булочки й будь-яких інших додатків. Далі йдуть бургери «МакФоксі», «Крила», «МакДональдз». За сукупністю всіх показників, важливих для споживача, експерти найкращими у тесті вважають котлети «Легко» і бургер «МакДональдз». Втім, як кажуть, на колір і смак — товариш не всяк. Кожен вибирає своє.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>

  • Не вистачає лише пташиного молока

    Прагнучи поласувати смачними цукерками, найперше: ретельно вивчайте їхній склад — це найпрактичніший висновок за результатами чергового тестування від експертів Центру незалежних споживчих експертиз. Цього разу досліджували цукерки «Пташине молоко» — улюблені для багатьох дітей і не тільки. >>