Котлетно-бургерний мікс
Експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» задалися питанням: а що насправді продають споживачам, що купують бургери, основою яких є рублена котлета, у досить відомих закладах? У якихось із них — пропонують просто котлети. Які вони? І що отримують споживачі, якщо власноруч між шматками хліба покладуть котлету з магазинної упаковки?
Відразу уточнимо, що спеціального стандарту на бургери немає. Втім, є стандарт на напівфабрикати м’ясні і м’ясо-рослинні рублені, які призначені для вживання в їжу після термічної обробки, тобто найчастіше вони продаються у замороженому вигляді. У ньому — ДСТУ 4437:2005 — можна знайти інформацію про гамбургери і котлети. Перші мають складатися винятково з м’ясного фаршу; у другі додають й інші складники (зрозуміло, це — цибуля, яйця, зелень, паніровка тощо).
Експерти дослідили «БігМак» (McDonalds), «Біф» («Крила»), «БургерДаблБіф» (McFoxy), «Фірмовий Джон бургер» («Папа Джон»), Casta бургер NewYork, бургери «Огого кафе телятина», а також «Домашню котлету» з «Пузатої хати» та дійсно заморожені напівфабрикати «Легко» Домашні котлети». Аналізували саме м’ясну частину. В усіх вона — рублене м’ясо.
Про ДНК-аналіз
Тільки в одному випадку, тримаючи у руках магазинну упаковку котлет «Легко», можна мати вичерпну інформацію, з чого складається продукт. Детально про складники, алергени і харчову цінність пишуть у куточку споживача на сайті МакДональдз. Решта, чия продукція потрапила у поле зору захисників прав споживачів цього разу, у кращому випадку, коротко описали свої продукти.
У лабораторії визначили: усі протестовані зразки — без кишкової палички. Масу не порівнювали. Але констатували: найменші бургери продають у «Крилах (105,4 г) та «МакФоксі» (112,3 г). Втім вони і найдешевші. Невеличкою (у перерахунку) буде й котлета «Легко» — близько 85 г.
Далі перевіряли винятково м’ясну частину. Стосовно жирності — важлива інформація для тих, хто слідкує за талією, — вона у всіх різна: від мінімальних 9,4% у «Легко» — до максимальних 22,9% у «Папа Джон». Пошукали сою, якою можна замінити м’ясо. У жодному зразку не знайшли.
У котлетах «Легко» є крохмаль. Але це не стало відкриттям, бо виробник і про цей інгредієнт у складі повідомляє на упаковці. Знайшли крохмаль і в котлеті бургера «Каста». Також він був у протестованій котлеті з «Пузатої хати». «Можливо, через паніровку чи додавання хліба, який відчувався на смак, — уточнює керівник «Тесту» Валентин Безрукий. — Склад котлети, коли її купували, нам відмовились повідомити. Сказали лише, що вона свинно-яловича».
За ДНК у лабораторних умовах визначали, з якого м’яса зроблені протестовані зразки: яловичини, свинини, курятини? Логічно, що в усіх має бути і є яловичина. Взагалі, бургери позиціонують як «біф», тобто «яловичина». Свинина та курятина — і за інформацією на упаковці, і за результатами аналізу — є в котлетах «Легко». Лабораторні дослідження показали, що котлета з «Пузатої хати» містила яловичину, свинину і курятину. Останню, навіть після помітного подорожчання, — найдешевше м’ясо, знайшли у котлетах бургерів із закладів «Крила», «Каста», «Папа Джон», «Огого Кафе» та «МакФоксі». Тільки у зразка з «МакДональдза» виявилася котлета винятково з яловичини.
Із протестованих найдешевші котлети «Легко», у перерахунку всього-на-всього 5,72 грн. за одну — і це зрозуміло, напівфабрикат, який ще потрібно готувати. І з «Пузатої хати» котлета — 9,50 грн., але без булочки й будь-яких інших додатків. Далі йдуть бургери «МакФоксі», «Крила», «МакДональдз». За сукупністю всіх показників, важливих для споживача, експерти найкращими у тесті вважають котлети «Легко» і бургер «МакДональдз». Втім, як кажуть, на колір і смак — товариш не всяк. Кожен вибирає своє.