І «гоголь-моголь» без бацил

21.05.2015
І «гоголь-моголь» без бацил

Яйця — справжня скарбничка корисних речовин. (з сайта ogo.ua.)

Багато хто полюбляє ласувати свіженькими жовточками з білками. Виявляється, яйця в сирому вигляді корисніші, ніж у будь-якому іншому. Адже сирий білок — активний учасник лужних процесів в організмі, і це допомагає йому боротися із запаленнями. А жовток — джерело біотину (водорозчинного вітаміну). До того ж сирі яйця мають багатий склад мінеральних солей (йодних, фосфорних, залізних, із кальцієм) та вітамінів груп А, В, Е, D. А якщо вони свіжі — то це справжній дієтичний продукт.

Сирі курячі яйця багаті на альбумін, що впливає на склад крові. До того ж у них є унікальний білок — авідін — найактивніший, незамінний для збільшення м’язової тканини, адже його властивості характеризують його як будівельний матеріал.

Як з’ясувалося, сирі яйця здатні лікувати. Їх використовують при хворобах шлунково-кишкового тракту — при запаленнях різних його частин. Структура сирих яєць покриває уражені стінки слизової і зменшує запалення. Однак така терапія протипоказана при панкреатиті.

Сирі яйця дієві при лікуванні гнійників. Скажімо, суміш сирого жовтка з борошном, медом і сіллю очистить їх. Для цього, зліпивши коржик, потрібно прикласти його до рани. Якщо отримали опік, не поспішайте до аптеки за дорогими ліками — візьміть сирі яйця, попередньо збивши їх, і намастіть ділянки, що постраждали від опіків. Можна додати до яєчної маси оливкову олію.

Сирі яйця дієві при кашлі, при голосових навантаженнях. Перетерши жовток із цукром, отримаємо цілющий «гоголь-моголь», який і кашель зупинить, і допоможе оновити голосові зв’язки. В косметології сире яйце — незамінний компонент. Його використовують у поєднанні з медом і гліцерином для сухої шкіри, з перекисом водню — для жирної. Така маска додасть шкірі обличчя здорового вигляду і зробить її гладкiшою.

Звісно, можна пити яйця не «щойно від курки», а й ті, що зберігалися правильно — при температурі не більше +5 градусів. Але чи безпечно це?

Лікарі застерігають: сирі яйця можуть містити сальмонелу, яка є збудником небезпечного інфекційного захворювання. Продукція птахофабрик обов’язково проходить лабораторну перевірку, а з домашніми яйцями слід бути уважнішими. У будь-якому разі не забувайте ретельно мити їх перед вживанням теплою водою з милом.