Дорогі ліки завжди допомагають. Фармацевтам

21.05.2015

Хвиля зростання цін на ліки змушує українців затягнути паски, проте остаточно перейти в режим заощадження люди не можуть — на своєму здоров’ї мало хто погоджується економити. Пані Катерина, яку ми зустріли в аптеці, зізналася, що виховує двох дітей і змушена купувати вітаміни для своїх малолітніх хлопців чи не щодня, хоча ціни б’ють по сімейному бюджету і доводиться заощаджувати на собі. Люди обурені тим, що подорожчали навіть такі «прості» препарати, як анальгін, цитрамон та корвалдін, одні з найпопулярніших ліків.

Фармацевти пояснюють таку ситуацію стрибком долара, який впливає на формування цін при закупівлі товарів та сировини для виробництва, а також скаржаться на імпортерів, які постачають препарати за підвищеною ціною. До того ж 1 квітня в Україні ввели ПДВ на імпорт та продаж лікарських засобів у розмірі 7%. Станом на сьогодні, пояснюють провізори, це вже призвело до дефіциту ліків. Від оподаткування звільнено лише деякі медикаменти та обладнання — відповідний закон 5 травня підписав Петро Порошенко. «Та це не означає, що завтра покупці завітають в аптеки і побачать зниження цін на ліки. Це передбачає дещо інше — цим законом уточнені бюджетні програми, за якими МОЗ укладає договори зі спеціалізованими компаніями, що здійснюють закупівлю препаратів. Це не ті ліки, які йдуть в аптеки», — пояснює експерт фармацевтичного ринку Руслан Світлий.

Перевіряти аптеки у зв’язку із завищенням цін у період ажіотажного попиту взявся Антимонопольний комітет України. Під «приціл» потрапили 30 аптечних мереж, повідомив «УМ» виконуючий обов’язки голови АМКУ Микола Бараш. На думку експертів, сфера медичних препаратів перебуває у найбільш тіньовому секторі нашої економіки. Україна входить у п’ятірку європейських країн за кількістю аптек на 100 тисяч населення. Проте замість того, аби вести боротьбу за покупців низькими цінами на ліки та соціальними програмами, аптеки намагаються покращити власну рентабельність.

І хоча черги навіть у найменших аптечних кіосках не зменшуються, людей дратує, що зростання цін на ліки випереджає курс долара. Експерти ж прогнозують, що цінова політика зміниться у кращий бік ближче до осені. Знизити вартість препаратів у МОЗ планують шляхом запровадження референтного ціноутворення: розцінки на медикаменти мають бути такими ж, як і в сусідніх країнах. Крім того, жителі столиці зможуть економити на придбанні ліків у міських аптеках, оформивши «Картку киянина». А поки що побажання «будьте здоровими» лишається як ніколи актуальним.